Main Content

NHL: Trojica bodujúcich Slovákov, prvá prehra St.Louis, Halák4-krát inkasoval

streda, 16. október 2013 10:05 | Autor: TASR

New York 16. októbra (TASR) - Traja slovenskí hokejisti sa presadili v zámorskej NHL v noci na stredu. V stretnutí Carolina - Chicago (2:3 sn) sa gólovo presadil útočník "jastrabov" Marián Hossa a asistenciou jeho spoluhráč Michal Handzuš, pričom Mariána Hossu vyhlásili za tretiu hviezdu súboja. V domácom tíme odohral obranca Andrej Sekera takmer 24 minút a prezentoval sa troma strelami. Obranca NY Islanders Ľubomír Višňovský si na svoje konto pripísal jednu asistenciu a počas 23:23 minút vyslal na súperovu bránku dve strely, ale jeho mužstvo s Buffalom prehralo 3:4 po nájazdoch.

Prvú prehru utrpeli St. Louis Blues, na domácom ľade nestačili na San Jose (2:6). Jaroslav Halák, ktorý bluesmanov priviedol k štyrom výhram v rade, tentoraz nemal svoj deň a po štvrtom góle prepustil od tretej tretiny svoje miesto Brianovi Elliottovi. Mal 22 úspešných zákrokov. Montreal vyhral hladko vo Winnipegu 3:0, no jeho brankár Peter Budaj šancu nedostal. Tampa Bay aj s Richardom Pánikom doma bez problémov zvíťazila nad Los Angeles 5:1, Pánik strávil na ľade takmer 13 minút, počas ktorých zaznamenal jednu strelu.

Strelecky aktívny bol útočník Floridy Tomáš Kopecký, z jeho štyroch projektilov počas skoro 14 minút na ľade sa však ani jeden neujal. Panteri prehrali s Nashville 3:4. V drese Columbusu zaznamenal štyri strely počas 17 minút a 48 sekúnd na ľade Marián Gáborík, ale nebodoval a jeho tím prehral v Detroite 1:2.

V súboji dvoch nezdolaných tímov uspeli žraloci zo San Jose a vyhrali na ľade St. Louis 6:2. Slovenský brankár Jaroslav Halák inkasoval v prvých dvoch tretinách z 26 striel štyri góly a potom ho vystriedal Brian Elliott. Smutnou udalosťou zápasu bol zákrok domáceho útočníka Maxima Lapierra, ktorý už v 6. minúte narazil na mantinel Dana Boyla. Hviezdneho obrancu San Jose so zranením hlavy odniesli na nosidlách. Hneď po Lapierrovom útoku sa strhla na ľade bitka a tresty do konca zápasu inkasovali okrem hriešnika aj domáci Ryan Reaves a hosťujúci Matt Pelech. Medzi prvými bol pri zranenom spoluhráčovi Joe Thornton. "Bolo to strašné. Len ležal a nič nehovoril. Nikdy som nevidel spoluhráča v takomto stave. Bolo to strašné," povedal kapitán Sharks, ktorý strelil gól a zaznamenal tri asistencie. Boyle strávil noc na pozorovaní v nemocnici, bližšie o jeho stave zámorské médiá zatiaľ neinformovali. "Keď sme opúšťali nemocnicu, tak bol podľa lekárov v poriadku. Verím, že sa čoskoro vráti," povedal kouč Sharks Todd McLellan. "Nikto nejde do súboja s úmyslom zraniť. Prajeme Danovi skoré uzdravenie," povedal kapitán Blues David Backes. Útočník San Jose Joe Pavelski bol poriadne nahnevaný: "Idioti zostanú idiotmi." San Jose natiahli víťaznú sériu na šesť zápasov, s 30 strelenými gólmi a pozitívnym skóre +21 sú najlepší v lige.

Slovenskí útočníci Marián Hossa a Michal Handzuš pomohli Chicagu k oslave 2500. víťazstva v základnej časti, hoci si cestu k historickému míľniku Blackhawks skomplikovali. Nad Carolinou viedli 2:0, no nakoniec uspeli až nájazdoch. Obaja Slováci sa zapísali do štatistík už v prvej tretine. V 8. minúte poslal Handzuš skvelou prihrávkou z obranného pásma do sólového úniku Patricka Sharpa a ten strelil svoj 200. gól v NHL a venoval ho trojdňovej dcére Sadie. O 142 sekúnd poslal hostí do dvojgólového vedenia Hossa, ktorý tri sekundy po konci presilovky prekonal bekhendom Cama Warda a dal svoj druhý gól v sezóne. Carolina však vyrovnala v tretej tretine a duel rozhodli nájazdy. Jediným úspešným strelcom bol Sharp a potvrdil, že sa mu v aréne PNC darí, veď v roku 2010 sa tam stal najlepším hráčom Zápasu hviezd. "Bol to veľmi dobrý zápas s množstvom šancí. Brankári dnes chytali perfektne," povedal tréner Caroliny Kirk Muller. Oba tímy vystrelili viac ako 30 striel na bránku, v drese domácich sa tromi pokusmi prezentoval obranca Andrej Sekera.

Hokejisti Buffala sa po siedmich prehrách tešili z prvého víťazstva v sezóne, keď uspeli na ľade New Yorku Islanders v nájazdoch. Od ďalšej prehry ich delilo 121 sekúnd, ale Marcus Foligno v závere vyrovnal na 3:3. V nájazdoch rozhodol Tyler Ennis. "Konečne sme vyhrali. Potrebovali sme to veľmi," povedal brankár Ryan Miller, ktorý zaznamenal úspešných 41 zásahov. Druhú asistenciu v sezóne si pripísal obranca Islanders Ľubomír Višňovský, keď rozbehol v tretej tretine gólovú akciu so zakončením Matta Moulsona. "Mrzí nás, že sme prišli o vedenie, ale odohrali sme dobrý zápas. Mali sme veľa šancí, ale výborne chytal Miller," povedal tréner "ostrovanov" Jack Capuano. Detroit zdolal Columbus tesne 2:1 vďaka gólom dvoch veteránov Daniela Alfredssona a Todda Bertuzziho. Hviezdou duelu bol brankár Jonas Gustavsson, ktorý opäť perfektne zaskočil za zraneného Jimmyho Howarda. Švéd zaznamenal 36 úspešných zákrokov. V drese Blue Jackets bol aktívny Marián Gáborík, ale ani jedna z jeho štyroch striel nebola úspešná. Útočník Detroitu Tomáš Tatar opäť šancu nedostal. V Nashville vyhrali domáci Predators nad Floridou 4:3, keď víťazný gól strelil Patric Hörnqvist. Veľmi aktívny bol slovenský útočník "panterov" Tomáš Kopecký, ktorý počas necelých 14 minút na ľade vyslal na Pekku Rinneho štyri strelecké pokusy, ale neuspel. Kopecký stále čaká na svoj prvý kanadský bod v novej sezóne. V zostave Tampy Bay nechýbal vo víťaznom zápase nad Los Angeles (5:1) útočník Richard Pánik, ale tentokrát dostal omnoho menej priestoru na ľade. V minulom zápase odohral viac ako 20 minút, teraz iba 13. Možno za to mohlo jeho vylúčenie s Pittsburghom v poslednej minúte, čo súper potrestal a strelil víťazný gól.

Colorado vyhralo pod vedením trénera Patricka Roya aj šiesty zápas, keď zdolalo na domácom ľade Dallas 3:2. Legendárny brankár NHL tak vyrovnal rekord Maria Tremblaya, ktorý ako trénerský nováčik v Montreale vyhral v sezóne 1995/96 prvých šesť zápasov. Roy môže prekonať rekord vo štvrtok proti Detroitu. "Neviem čo mám povedať a to sa mi často nestáva. Rekord pre mňa nie je dôležitý, to mi verte. Ja som nadšený z toho, ako hráme, ako hráči bojujú a nechávajú na ľade všetko. Z toho mám najväčšiu radosť," povedal Roy. Dva góly Avalanche strelil Matt Duchene, ďalší skvelý výkon predviedol brankár Semjon Varlamov, ktorý pochytal 39 striel Dallasu.

Philadelphia sa naďalej trápi a prehrala doma s Vancouverom 2:3. Pre zranenie ramena nenastúpil v drese Flyers obranca Andrej Meszároš. Toronto zdolalo doma Minnesotu 4:1, hoci vyslalo na súperovu bránku len 14 striel. Pittsburgh vyhral nad Edmontontom tesne 3:2, keď víťazný gól dal ruský útočník Jevgenij Malkin. Pri všetkých góloch asistoval Sidney Crosby. Vo Winnipegu žiaril brankár Montrealu Carey Price, ktorý zneškodnil všetkých 36 striel Jets a tešil sa z 20. shutoutu v kariére. Na svoj 700. zápas nastúpil útočník Canadiens Brian Gionta, jeho spoluhráč z obrany Josh Gorges hral 500. zápas NHL v kariére. Ottawa prerušila sériu štyroch prehier, keď uspela vo Phoenixe 4:3 po predĺžení. Piatym hetrikom v kariére mal na tom najväčší podiel Jason Spezza.

sumáre:

TORONTO - MINNESOTA 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 5. Bozak (Bolland, Franson), 14. T. Smith (Rielly, Franson), 33. Raymond (Kadri, Rielly), 60. Raymond (Kessel) - 18. Pominville (Koivu, Parise). Brankári: Reimer - Kuemper (33. Harding), strely na bránku: 14:37.

NY ISLANDERS - BUFFALO 3:4 po nájazdoch (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 14. Nielsen (Bailey, Bouchard), 29. M. Martin (Cizikas, Boulton), 49. Moulson (Tavares, VIŠŇOVSKÝ) - 26. Ennis (Stafford, Ehrhoff), 30. Vanek (Hodgson, Ehrhoff), 58. M. Foligno (Myers), rozh. nájazd: Ennis. Brankári: Nabokov - Miller, strely na bránku: 44:34.

PHILADELPHIA - VANCOUVER 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)

Góly: 13. T. McGinn (Grossmann, Gustafsson), 23. T. McGinn (Giroux, Voráček) - 13. Kesler (Hansen, Tanev), 48. Higgins (H. Sedin, Garrison), 58. Kesler (Higgins, H. Sedin). Brankári: Mason - Luongo, strely na bránku: 22:25.

PITTSBURGH - EDMONTON 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Góly: 4. Dupuis (Crosby, Kunitz), 30. Kunitz (Crosby, Dupuis), 48. Malkin (P. Martin, Crosby) - 22. Hemský (Perron, Petry), 36. Eberle (T. Hall, Arcobello). Brankári: Fleury - LaBarbera, strely na bránku: 28:22.

CAROLINA - CHICAGO 2:3 po nájazdoch (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 44. Siomin (E. Staal, Ruutu), 53. Hainsey - 8. Sharp (HANDZUŠ), 11. HOSSA (Saad, Shaw), rozh. nájazd: Sharp. Brankári: Ward - Crawford, strely na bránku: 34:36.

TAMPA BAY - LOS ANGELES 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Góly: 1. Malone (Salo, St. Louis), 13. Purcell (Palát, Carle), 37. St. Louis (Stamkos, Šustr), 53. St. Louis (Malone, Stamkos), 59. Palát (Purcell, T. Johnson) - 51. Vojnov (Frattin, Stoll). Brankári: Bishop - Quick (37. Scrivens), strely na bránku: 25:31.

DETROIT - COLUMBUS 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Góly: 6. Alfredsson (Dacjuk, Zetterberg), 32. Bertuzzi (Zetterberg, Krönwall) - 28. Atkinson. Brankári: Gustavsson - Bobrovskij, strely na bránku: 32:37.

ST. LOUIS - SAN JOSE 2:6 (0:2, 0:2, 2:2)

Góly: 10. Couture (Marleau, Thornton), 11. Pavelski (Demers, Marleau), 29. Wingels (Sheppard, Desjardins), 38. Hannan (Thornton, Burns), 46. Thornton (Hertl), 58. Marleau (Couture, Thornton) - 48. Tarasenko (Schwartz, Berglund), 53. Polák (Roy, Sobotka). Brankári: HALÁK (41. Elliott) - Niemi, strely na bránku: 27:39.

NASHVILLE - FLORIDA 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)

Góly: 10. Weber (Fisher, Wilson), 33. Fisher (C. Smith, S. Jones), 42. C. Smith (G. Bourque, Weber), 46. Hörnqvist (Legwand, Forsberg) - 22. Huberdeau (Gomez, Weaver), 34. Goc (Winchester, Matthias), 52. Gilroy (Fleischmann, Boyes). Brankári: Rinne - Markström, strely na bránku: 30:25.

WINNIPEG - MONTREAL 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Góly: 3. Prust (Briere, Bouillon), 12. Subban (Desharnais, Gorges), 59. Briere. Brankári: Pavelec - Price, strely na bránku: 36:25.

COLORADO - DALLAS 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Góly: 12. Duchene, 20. Hejda (MacKinnon, Parenteau), 35. Duchene (Parenteau, E. Johnson) - 5. Peverley (Seguin, Benn), 31. Eakin (Whitney, Cole). Brankári: Varlamov - Ellis, strely na bránku: 26:41.

PHOENIX - OTTAWA 3:4 pp (0:0, 2:1, 1:2 - 0:1)

Góly: 22. Klinkhammer (Vermette), 23. Vrbata (Boedker, Hanzal), 57. Ribeiro (Ekman-Larsson, Vermette) - 29. Spezza (Wiercioch, Michálek), 42. Spezza (Greening), 48. Spezza (Karlsson, Michálek), 63. Conacher (Methot, Greening). Brankári: M. Smith - Anderson, strely na bránku: 37:32.

Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 16:20 1 0 1 +2 4 0

Michal Handzuš (Chicago) 14:34 0 1 1 0 1 0

Ľubomír Višňovský (Islanders) 23:23 0 1 1 0 2 0

Andrej Sekera (Carolina) 23:51 0 0 0 0 3 0

Richard Pánik (Tampa Bay) 12:49 0 0 0 0 1 2

Marián Gáborík (Columbus) 17:48 0 0 0 0 4 2

Tomáš Kopecký (Florida) 13:53 0 0 0 0 4 0

Jaroslav Halák (St. Louis) 40:00 4/26 84,6

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/