Main Content

VIDEO: Martin Brodeur - najlepší kanonier medzi brankármi

pondelok, 21. október 2013 11:04 | Autor: Dávid Lech

VIDEO: Martin Brodeur - najlepší kanonier medzi brankármi
VIDEO: Martin Brodeur - najlepší kanonier medzi brankármi | zdroj: © TASR

Počas víkendu v zámorí najviac zaujal gól brankára Phoenixu Coyotes Mikea Smitha, ktorý zvyšoval desatinu sekundy pred koncom stretnutia náskok svojho tímu a spečatil víťazstvo 5:2 nad Detroitom Red Wings.

Smith sa stal jedenástym brankárom v histórii NHL, ktorému sa podarilo vsietiť gól (video Smithovho gólu nájdete tu). Najlepším brankárom – strelcom histórie zámorskej profiligy je však hrajúca hokejová legenda Martin Brodeur.

Martin Brodeur je v hokejovom svete synonymom pre označenie brankárskeho umenia. Brankárske gény zdedil po svojom starom otcovi, ktorý s olympijským výberom získal v roku 1956 bronzovú medailu.

41-ročný rodák z Montrealu pôsobil v miestnom klube do svojich sedemnástich rokov. Neskôr odišiel do QMJHL, kde hájil farby Saint-Hyacinthe Laser.

Po troch sezónach v juniorskej lige nahliadol aj do „veľkého“ hokeja, keď  sa v sezóne 1991/1992 postavil prvýkrát do bránkoviska NHL. Brodeur bol draftovaný v roku 1990 organizáciou New Jersey Devils, hoci eminentný záujem o služby kanadského gólmana prejavilo aj Calgary Flames, vedenie „plameňov“ ale nakoniec dalo v drafte prednosť Trevorovi Kiddovi.
 

Po roku strávenom v AHL v tíme Utica Devils sa Brodeur naplno presadil v zámorskej profilige, získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL a odštartoval svoju bohatú a úspešnú kariéru. Hneď o rok vychytal svojmu tímu prvý Stanley Cup a s „diablami“ ho celkovo vyhral trikrát (1995, 2000, 2003).

Brodeur je štvornásobným držiteľom Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL (2003, 2004, 2007, 2008). Jeden z najúspešnejších brankárov histórie hokeja, ak nie najúspešnejší, je taktiež držiteľom mnohých rekordov, jedným z rekordov je aj počet gólov, ktoré boli pripísané práve tejto kanadskej hokejovej legende.
 

Brodeur svoj prvý gól vsietil 17. apríla 1997 - symbolicky do svätyne Montrealu Canadiens, kde ako mladý talentovaný brankár vyrastal a obdivoval legendy „Habs“ na čele s legendárnym Patrickom Royom. Brodeur sa v čase 59:15 zmocnil puku za bránou a pohotovo vystrelil cez celé klzisko na opustenú bránu súpera, konečný výsledok zápasu tak upravil na 5:2 a toho času sa stal štvrtým gólmanom, ktorému sa podarilo skórovať.
 

Ďalší jeho gól prišiel o tri roky neskôr 15. februára 2000. New Jersey Devils hostilo Philadelphiu Flyers. V 50. minúte došlo k signalizovanému vylúčeniu „diablov“, vtedajší útočník Philadelphie Flyers Daymond Langkow za stavu 2:1 pre New Jersey zazmätkoval pri rozohrávke svojho celku a smolne poslal puk do opustenej brány svojho tímu. Brodeur sa puku dotkol ako posledný a tak bol vlastný gól z hokejky Langkowa pripísaný dvojnásobnému olympijskému víťazovi. New Jersey nakoniec zvíťazilo 4:2 a víťazný gól zaznamenal Brodeur, ktorý je doteraz jediným brankárom v NHL, ktorému bol pripísaný víťazný gól v stretnutí NHL.
 

Tretí Brodeurov gól padol pomerne nedávno. Skúsený brankár si svoj tretí presný zásah v kariére pripísal 21. marca 2013 v súboji Carolina Hurricanes –New Jersey Devils. Pri signalizovanom vylúčení hokejistu New Jersey gólman Caroliny Dan Ellis opúšťal svoju svätyňu a odišiel striedať. Puk sa po jednom zo zákrokov Brodeura ocitol v rohu klziska, kde sa ho zmocnil Jordan Staal, ktorý ho z otočky posielal pred bránu Devils, jeho prihrávku však žiaden zo spoluhráčov nezachytil a po odraze od mantinelu sa puk zastavil až v bráne „Canes“. New Jersey sa vďaka tomuto kurióznemu gólu dostalo do vedenia 0:1 a zápas doviedli do víťazného konca, keď na ľade Caroliny zvíťazili 4:1.
 

Brodeurove meno figuruje v streleckých listinách až trikrát, čo sa žiadnemu inému brankárovi nikdy nepodarilo a Marty je tak historicky najúspešnejším strelcom spomedzi brankárov v NHL. Na chrbát mu dýcha dvojgólový Ron Hextall, ktorý ale ukončil svoju aktívnu hokejovú kariéru v roku 1999 a svojho krajana už nikdy neprekoná.