Main Content

NHL: Detroit aj s Tatarom prehral doma so San Jose, Tatarov druhý zápas sezóny

utorok, 22. október 2013 09:05 | Autor: TASR

New York 22. októbra (TASR) - Zámorská NHL mala v noci na utorok na programe len tri stretnutia. V dvoch z nich padlo len po jednom góle, keď San Jose vyhralo v Detroite až po nájazdoch 1:0. Do zostavy Detroitu sa vrátil slovenský útočník Tomáš Tatar. Colorado zdolalo Pittsburgh 1:0 a Calgary vyhralo v Los Angeles 3:2 gólom z poslednej minúty.

Tatar nastúpil len na svoj druhý zápas v tejto sezóne, keď predtým hral 5. októbra proti Bostonu. Tréner Mike Babcock ho zaradil na krídlo tretej útočnej formácie s centrom Stephenom Weissom a Danielom Clearym. Tatar na ľade strávil 12 minút a 7 sekúnd, hral aj presilovky a zaznamenal dva strelecké pokusy. Diváci v Joe Louis Arena nevideli gól v riadnom čase ani v predĺžení, zápas rozhodol v nájazdoch jediný úspešný exekútor Logan Couture. V domácom tíme postupne neuspeli Pavel Dacjuk, Daniel Alfredsson a Todd Bertuzzi, ktorého strelu fantasticky vykopol betónom brankár Antti Niemi a korunoval tak svoj skvelý výkon. Fín zaznamenal 24 zásahov a tešil sa z 24. shutoutu v kariére. Jeho náprotivok Jimmy Howard čelil 27 strelám a zaznamenal 17. čisté konto. San Jose sú jediným nezdolaným tímom v riadnom čase, keď prehrali len po nájazdoch v Dallase. V zostave Detroitu chýbali obrancovia Niklas Krönwall a Jonathan Ericsson a šancu dostal Xavier Ouellet, ktorý odohral prvý duel v NHL.

Colorado pod vedením trénera Patricka Roya pokračuje v skvelom štarte do sezóny a v Pittsburghu vyhralo gólom Gabriela Landeskoga 1:0. "Tučniaci" svojho súpera prestrieľali v pomere 34:14, ale neprekonali Jeana-Sebastiana Giguera, ktorý vychytal druhé čisté konto v priebehu 11 dní. Colorado z deviatich zápasov vyhralo osem a patrí k najlepším tímom v NHL. "Veril som, že budeme mať v úvode viac víťazstiev ako prehier, ale že to bude v pomere 8:1, som nedúfal," povedal 36-ročný Giguere, ktorý predtým neinkasoval gól proti Bostonu. Colorado dostalo v deviatich dueloch len 12 gólov, z čoho má brankárska legenda Roy radosť. "Naši brankári sú zatiaľ skvelí. Na dobrom štarte však majú zásluhu všetci hráči. Je to príbeh 23 mužov," povedal Roy. Zámorské médiá sledovali súboj draftových jednotiek Sidneyho Crosbyho a mladíka Colorada Nathana MacKinnona. Crosby strávil na ľade neuveriteľných 26 minút a 40 sekúnd a zaznamenal sedem striel, mladík MacKinnon odohral 10:54 minúty a vyslal na brankára domácich dve strely. Penguins nevyužili sedem presiloviek.

V Los Angeles rozhodol o víťazstve Calgary obranca T.J. Brodie gólom z presilovky 29,7 sekundy pred koncom tretej tretiny. Brodie dostal spoza bránky prihrávku od Jiřího Hudlera a tvrdou ranou prestrelil Jonathana Quicka. V zápase padlo všetkých päť gólov v nerovnovážnom stave na ľade. Flames strelili všetky tri góly v presilovke, Kings dali jeden v početnej výhode a Jeff Carter vyrovnal na 2:2 v oslabení. Prvý štart v sezóne po zranení okorenil útočník Calgary Mike Cammalleri gólom a asistenciou. Už svoj šiesty gól v sezóne strelil nováčik Sean Monahan.

sumáre:

DETROIT - SAN JOSE 0:1 po nájazdoch (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1) rozh. nájazd: Couture. Brankári: Howard - Niemi, strely na bránku: 24:27.

PITTSBURGH - COLORADO 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 26. Landeskog (Wilson, Sarich). Brankári: Fleury - Giguere, strely na bránku: 34:14.

LOS ANGELES - CALGARY 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

Góly: 19. Doughty (Brown, Williams), 37. Carter (Richards) - 23. Cammalleri (Hudler, Giordano), 34. Monahan (Cammalleri, Giordano), 60. Brodie (Hudler, Stempniak). Brankári: Quick - Ramo, strely na bránku: 29:25.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 12:07 0 0 0 0 2 0