Main Content

Sci-fi MS 2014: Ako by to bolo v Brazílii, keby mapa vyzerala inak?

streda, 23. október 2013 17:56 | Autor: Jakub Mihálik

Sci-fi MS 2014: Ako by to bolo v Brazílii, keby mapa vyzerala inak?
Sci-fi MS 2014: Ako by to bolo v Brazílii, keby mapa vyzerala inak? | zdroj: © TASR

Futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii síce už poznajú veľkú väčšinu účastníkov, no my sme sa rozhodli vytvoriť iný menoslov tímov bojujúcich o titul budúci rok. Ako by to vyzeralo, keby svetové mapy boli trošku odlišné? A do akej miery by fiktívne reprezentácie narušili terajší monopol futbalových veľmocí? V diskusii napíšte, kto zo sci-fi účastníkov by mohol byť podľa vás majstrom sveta.

Brazília, Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Argentína. To sú tímy, ktoré sú na každom šampiónate najväčšími favoritmi. Tento zaužívaný poriadok platí už niekoľko desaťročí a tieto tímy sa pravidelne točia vo finále svetových šampionátov. Do istej miery to už nudí vidieť stále tie isté vlajky nad šampionátovými štadiónmi. Čo by sa však stalo, keby sme sa pohrali s mapou sveta? Čo by sa stalo, keby sa niektoré štáty nerozpadli a naopak, niektoré podľa vôle ľudu rozpadli? Čo by sa stalo, keby mnohí nemuseli utekať za lepšími (aj futbalovými) podmienkami? Možno nič. Brazília, Argentína, či Holandsko by vždy dokázalo vyprodukovať dostatok kvalitných hráčov. Určite by však futbalová mapa sveta vyzerala oveľa vzrušujúcejšie. Popustime uzdu fantázii a poďme si ukázať, aké tímy by s veľkou pravdepodobnosťou prešli kvalifikačným sitom a predstavili sa na majstrovstvách sveta v Brazílii, keby bolo keby.

1) Skupina: Trpasličí giganti
 
Veľké Albánsko


foto:TASR

O albánskej reprezentácii toho mnoho neviete. Ani nemáte prečo, veď pravidelne patrí v kvalifikačných cykloch k tomu najslabšiemu a pozícia vo svetovom rebríčku FIFA zahŕňa až 3 číslice. Keby sa však splnil veľký plán Albáncov spolu s ich kosovskými kamarátmi, pravdepodobne by sme videli ten frmol. V predchádzajúcich týždňoch strhol na seba pozornosť mladák Januzaj, ktorého po výkonoch v drese Manchestru United začali uháňať reprezentácie zvučného mena ako Anglicko, Belgicko, či dokonca Srbsko a Turecko. Januzaj však podľa vlastných slov chcel reprezentovať svoju vlasť. Tou je, ako v prípade mnohých ďalších mladých futbalistov, kosovské územie,  na ktorom sa dlho snažia o vytvorenie samostatného štátu, schopného vytvoriť aj oficiálnu futbalovú reprezentáciu. Keby to vyšlo, prípadne by sa Kosovo spojilo s Albánskom, už by to nebol neobávaný trpaslík, ale poriadna futbalová veľmoc. Veď pozrite na tie mená! Hráči reprezentujúci Švajčiarsko, či Rakúsko a hrajúci v najkvalitnejších ligách. Výhodou naviac je, že takmer všetci sú perspektívni hráči v nízkom veku.

Ideálna zostava:

Etrit Berisha (Lazio/Albánsko) – Ermir Lenjani (St. Gallen/Albánsko), Lorik Cana (Lazio/Albánsko), Mergim Mavraj (Furth/Albánsko), Loret Sadika (Helsingsborg/Albánsko) – Valon Behrami (Neapol/Švajčiarsko), Blerim Džemaili (Neapol/Švajčiarsko) -  Granit Xhaka (Monchengladbach/Švajčiarsko), Adnan Januzaj (Manchester United/?), Xerdan Shaqiri (Bayern/Švajčiarsko) – Admir Mehmedi
(Freiburg/Švajčiarsko)


Katalánsko:


foto:TASR

Už dlhšiu dobu sa o samostatnosť snaží malý región na severovýchode Pyrenejského polostrova, ktorý zasahuje do Francúzska a Španielska, Katalánsko. Hoci už veľkú mieru autonómie majú, ich futbalová reprezentácia zatiaľ môže hrať len priateľské stretnutia. Aj v nich však dokazuje proti silným súperom, že keby hrali oficiálne, patrili by k najväčším hrozbám súperov. Ich odchodom by výrazne utrpela španielska reprezentácia, no hrdý katalánsky región by už nemusel spoliehať na FC Barcelonu ako svoju klubovú reprezentáciu, pochváliť by sa mohol aj tou národnou. A nechýbal by im ani Messi.

Ideálna zostava:

Victor Valdes (Barcelona) – Martin Montoya (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Gerard Piqué (Barcelona), Jordi Alba (Barcelona) – Sergio Busquets (Barcelona), Xavi (Barcelona), Cesc Fabregas (Barcelona), Cristian Tello (Barcelona) – Gerard Deulofeu (Everton), Bojan Krkić (Ajax)

 

Baskicko:


foto:TASR

Podobné chúťky ako Katalánci, majú aj ich západní kamaráti z Baskicka. Tí berú nacionalizmus rovnako vážne, a tak všetky kluby, pôsobiace na ich území, spoliehajú v drvivej väčšine na domáce produkty, keď Athletic Bilbao iného hráča ako baskického pôvodu do svojich radov nemôže angažovať, San Sebastian a Osasuna majú už trochu miernejšiu politiku, napriek tomu však dominujú. Okrem toho sú však Baskovia roztrúsení po celej vyspelej futbalovej Európe a mohli by postaviť aj dva tímy, veď mená ako Beňat, Xavi Prieto, či Illaramendi z Realu sa do našej zostavy ani len nezmestili.

Ideálna zostava:

Gorka Iraizoz (Bilbao) – Iňigo Martinez (San Sebastian), Fernando Amorebieta (Fulham), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Nacho Monreal (Arsenal) –Mikel Arteta (Arsenal),  Xabi Alonso (Real Madrid), Javi Martinez (Bayern), Ander Herrera (Bilbao) – Fernando Llorente (Juventus), Iker Muniaín (Bilbao)


2) Skupina: Retro repre

Balkán Bašável:

foto:TASR

Na svetový šampionát sa zo štátov bývalej Juhoslávie prepracovala už Bosna a Hercegovina a cez baráž majú šancu postúpiť aj Chorváti. Už to svedčí o obrovskej sile tohto regiónu, no predstavte si, akí silní by boli, keby pred 20 rokmi nedošlo k neslávnemu rozdelení na jednotlivé republiky. Futbalisti Srbska, Chorvátska, Bosny, Čiernej Hory, Slovinska či Macedónska by boli jedným z favoritov na titul majstra sveta! Národnostné a názorové rozdiely by však možno spôsobili bitku medzi sebou skôr ako so súperom.

Ideálna zostava:
Samir Handanovič (Inter/Slovinsko) – Branislav Ivanović (Chelsea/Srbsko), Nemanja Vidič (Manchester/Srbsko), Neven Subotić (Borussia/Srbsko), Darijo Srna (Šachťar, Chorvátsko) – Miralem Pjanić (AS Rím/Bosna), Luka Modrić(Real Madrid/Chorvátsok), Ivan Rakitić (Sevilla/Chorvátsko) - Stevan Jovetić (Manchester City/Čierna Hora), Edin Džeko (Manchester City/Bosna), Goran Pandev(Neapol/Macedónsko)

 

Československo:


foto:TASR

Samostatná reprezentácia Slovenska i Česka zatiaľ v histórii zaznamenala po jednej účasti na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta. Niet divu, 5 miliónové Slovensko a 10-miliónové Česko sa nemôžu pochváliť takou futbalovou základňou ako veľké krajiny Nemecko, či Španielsko, no spolu by napriek tomu naháňali strach. Slováci sa dlhé roky trápia na poste stredného útočníka, kde Česi vychovávajú jeden talent za druhým, a naopak, Čechom by sa určite hodili hráči ako Škrteľ, Hamšík, či technicky vyspelí Weiss so Stochom. Táto reprezentácia by už rozhodne nebola len do počtu.

Ideálna zostava:

Petr Čech (Chelsea) – Gebre Selassie (Werder) ,Martin Škrtel (Liverpool), Tomáš Sivok (Besiktas), Tomáš Hubočan (Zenit) – Juraj Kucka (Janov), Tomáš Hubschmann (Šachťar) -  Vladimír Weiss (Olympiakos), Tomáš Rosický (Arsenal), Marek Hamšík (Neapol) – Libor Kozák (Aston Villa)

 

Sovietsky Zväz:


foto:TASR

Ani náš niekdajší spojenec, Sovietsky zväz, respektíve jeho nástupcovia, nezažívajú také úspešné futbalové obdobie ako v dobách Leva Jašina, či Olega Blochina. Ruskí futbalisti zaznamenali len jeden úspech, keď figurovali v semifinále EURA, ich ukrajinskí susedia dokonca ani ten, Arménci pôsobia vo funkcii futbalového trolla, ktorý si robí srandu z veľkých tímov, no proti malým sklamáva. Zvyšok, to jest 12 štátov, nedokáže postaviť konkurencie schopné reprezentácie, no spolu by to bolo o niečom inom. V mnohých z nich sa totiž pravidelne objavuje jedna výrazná individualita, ktorá sa nedočká podpory. Spolu so základom, ktorý by tvorili ruskí hráči, by sovietska reprezentácia mohla miešať karty svetového futbalu.

Ideálna zostava:

Igor Akinfeev (CSKA Moskva/Rusko) – Jaroslav Rakitskij (Šachťar/Ukrajina), Vasilij Berezuckij (CSKA Moskva/Rusko), Jurij Žirkov (Dynamo Moskva/Rusko) -   Henrich Mchitarjan (Borussia/Arménsko), Anatolij Tymoščuk (Zenit/Ukrajina), Roman Širokov (Zenit/Rusko),  Alan Dzagojev (CSKA Moskva/Rusko), Alexander Hleb (BATE/Bielorusko), Andrij Jarmolenko (Dynamo Kyjev/Ukrajina) -  Aleksandr Keržakov (Zenit/Rusko)

Spojené Britské ostrovy:


foto:TASR

Síce je to už viac ako 100 rokov, odvtedy čo Veľká Británia a Írsko pôsobili pod spoločným panovníkom, predsa len ich geografická prepojenosť predurčuje k tomu, aby v našom sci-fi turnaji účinkovali spolu. Veď väčšina hráčov z Írska, Škótska, Walesu a Severného Írska pôsobí v anglickom futbale, vďaka čomu by určite veľmi skoro našli spoločnú reč. Angličania síce každý šampionát vyhlasujú útok na titul, no chýbajú im individuality, schopné rozhodnúť zápas. Bale, Ramsey, či Keane by však tímu z Britských ostrovov priniesli potrebnú nadstavbu.

Ideálna zostava:

Joe Hart (Manchester City/Anglicko) – Glen Johnson(Liverpool/Anglicko), Seamus Coleman (Everton/Írsko), John Terry(Chelsea/Anglicko), Leighton Baines (Everton/Anglicko) – Aaron Ramsey (Arsenal/Wales), Steven Gerrard (Liverpool/Anglicko), Frank Lampard (Chelsea/Anglicko) – Wayne Rooney (Manchester United/Anglicko), Robbie Keane (LA Galaxy/Írsko), Gareth Bale (Real Madrid/Wales)


3) Skupina: Odrodilci

Kebab United:


foto:TASR

Turecký futbal sa trápi už od roku 2002, keď prekvapivo dokráčali až do semifinále MS. Odvtedy sa na záverečné turnaje nedostáva príliš často, hoci turecká liga je na vzostupe. Zatiaľ, čo tureckej reprezentácii sa nedarí, hráči tureckého pôvodu žiaria vo futbalovom svete. Najvýraznejšou hviezdou je Mesut Ozil, reprezentujúci Nemecko, no za pozornosť stoja aj Gokhan Inler, opora Neapola a Švajčiarska, i mnohí ďalší, ktorí si Turecko nevybrali ako reprezentačné pôsobisko. Naopak, Nuri Sahin, hviezda Borussie, je síce spôsobilý reprezentovať aj Nemecko, no zvolil si návrat domov. Ak si predstavíme, čo by to s tureckými šancami spravilo, ak by sa podobnou cestou vybrali všetci, došli by sme k zaujímavej zostave, schopnej kadečoho.

Ideálna zostava:

Volkan (Fenerbahce/Turecko)  - Omer Toprak (Bayer Leverkusen/Turecko), Gokhan Gomul (Fenerbahce/Turecko), Semih Kaya (Galatasaray/Turecko) - Ilkay Gundogan (Borussia/Nemecko), Nuri Sahin (Borussia/Turecko), Gokhan Inler (Neapol/Švajčiarsko), Mesut Ozil (Arsenal/Nemecko), Arda Turan (Atlético/Turecko) – Burak Yilmaz (Galatasaray/Turecko), Eren Derdiyok (Švajčiarsko)


Sahara International:


foto:TASR

Život v saharských oblastiach nie je jednoduchý. To si uvedomilo obrovské množstvo ľudí, ktorí skončili v krajinách západnej Európy. Spôsobilo to tak odliv futbalových talentov z krajín, ktoré v rámci svetového futbalu nikdy nič výrazné nedosiahli, hoci hráči so Saharou ovplyvnenou krvou hrajú v najlepších kluboch na svete. Ak by Sahara definitívne zmazala hranice medzi severoafrickými krajinami a ich najlepší futbalisti by sa vrátili domov, Púštne líšky by postavili tím par excellence:

Ideálna zostava:

Ben Cherifia (Esperanca/Tunisko) -  Mehdi Benatia (AS Rím/Maroko), Ahmed Elmohamady (Hull City/Egypt), Adil Rami (Valencia/Francúzsko) – Sami Khedira (Real Madrid/Nemecko),  Younes Belhanda (Dynamo Kyjev/Maroko), Marouane Fellaini (Manchester United/Belgicko), Adel Taarabt (Fulham/Maroko), Sofiane Feghouli (Valencia/Alžírsko), Samir Nasri (Manchester City/Francúzsko) – Karim Benzema (Real Madrid/Francúzsko)

 

Olympique Africa:


foto:TASR

Afrika skrýva nespočet talentov, ktoré postupne dvíhajú domáce reprezentácie na svetovú úroveň, a tak tímy ako Ghana, Pobrežie Slonoviny, či Kamerun pravidelne naháňajú súperom pri žrebe strach. Veľa v Afrike narodených hráčov však v mladosti uprednostnilo reprezentácie európskych krajín. Ako by vyzerala spojená africká reprezentácia hráčov narodených v Afrike (južne od Sahary), no v súčasnosti v službách iných reprezentácii? Silno, veľmi silno. Ešte silnejšie by vyzerala, ak by sme zarátali hráčov, ktorí sa narodili africkým rodičom, ale už na európskej pôde, no tých sme sa rozhodli vynechať. Špeciálnym prípadom je Mavuba, ktorý sa narodil na mori počas úteku pred občianskou vojnou.

Ideálna zostava:

Steve Mandanda (Marseille/Francúzsko) – Yanga-Mbiwa (Newcastle/Francúzsko),  Rolando (Inter/Portugalsko) Patrice Evra (Manchester United/Francúzsko) – Nani (Manchester United/Portugalsko), Karim Guédé (Freiburg/Slovensko), Rio Mavuba (Lille/Francúzsko), Ola John (Benfika/Holandsko), Freddy Adu (Bahia/USA) -  Christian Benteke (Aston Villa/Belgicko), Wilfried Zaha (Manchester United/Anglicko)

 

Real Južná Amerika:


foto:TASR

Čo do exportu svojich hráčov, štáty Latinskej Ameriky vedú svetové štatistiky. Nie všetci sa zo zahraničných pôsobísk aj vracajú do svojej reprezentácie, preto sa objavuje veľký počet hráčov z Ameriky v reprezentáciách iných tímov. Jasnou voľbou sú Argentínčania a Brazílčania, no objavujú sa aj Jamajčania, a iní exotickí hráči. Bohužiaľ sme sa nedopátrali k brankárom a obrancom, ktorí by stáli za reč, no keby existovala reprezentácia hráčov z Južnej Ameriky, ktorí nedostali šancu doma, určite by sa objavili aj defenzívni záujemcovia.

Zlepená zostava:

Guillermo Ochoa (Ajaccio/Mexiko)- Pepe (Real Madrid/Portugalsko) - Raheem Sterling (Liverpool/Jamajka/Anglicko), Thiago Motta (PSG/Taliansko), Thiago Alcantara (Bayern/Španielsko), Jonathan De Guzmán(Swansea/Holandsko), Clarence Seedorf (Gremio/Holandsko), Florent Malouda (Lille/Francúzsko) -  Diego Costa (Atlético/Španielsko), Pablo Osvaldo (Southampton/Taliansko), Eduardo (Šachťar/Chorvátsko)