Main Content

VIDEO: Začína NBA - Pred Bryantom a Jacksonom ďalšia výzva - SuperMiami!

utorok, 26. október 2010 13:43 | Autor: TASR

VIDEO: Začína NBA - Pred Bryantom a Jacksonom ďalšia výzva - SuperMiami!
VIDEO: Začína NBA - Pred Bryantom a Jacksonom ďalšia výzva - SuperMiami! | zdroj: SITA

Vo štvrtok 17. júna Kobe Bryant premohol veľkú trojku Bostonu a basketbalisti Los Angeles Lakers sa stali šestnásty raz v histórii absolútnymi kráľmi NBA. Už o necelý mesiac neskôr, 9. júla, povstala nová triáda a s ňou sa možno zrodil nový šampión.

V priebehu dvoch dní sa v jednom tíme ocitli traja spoluhráči z výberu olympijských víťazov z Pekingu 2008. K Dwyanovi Wadovi putoval do Miami najskôr Chris Bosh a potom aj najväčšia hviezda basketbalovej súčasnosti LeBron James. Už vtedy sa začal písať ústredný príbeh novej, 65. kapitoly NBA, hoci tá sa oficiálne rozbehne až v utorok 26. októbra.

Michael Jordan si dovolil menší vrtoch basketbalového "boha", keď zaradil Bryanta len medzi desiatku najlepších rozohrávačov v histórii NBA. Nečudo, Bryant môže v tejto sezóne získať už šiesty titul, čím by sa vyrovnal legende chicagských Bulls. Zároveň by tým Lakers dobehli Boston v počte triumfov. Rovný tucet titulov sa zase pokúsi uzavrieť tréner Phil Jackson, ktorý sa po chvíľke váhania rozhodol predsa len pokračovať. Jeho kormidelnícky kumšt slávil úspechy v trojročniciach. Prvé dve skompletizoval v 90. rokoch s Chicagom, tretiu na začiatku tisícročia v Los Angeles. Čísla nezvyknú klamať, štvrtú by mal dokončiť v júni 2011. Jeho bývalý zverenec Jordan totiž pridal aj jedno basketbalové múdro: "Dokiaľ sú Lakers majstrami, stále to bude tím, ktorý treba zdolať. Nezáleží na tom, ako je poskladaný. O tom je byť šampiónom. Kým vás nikto nezosadí, ste najlepší."

Krásna videouputávka na novú sezónu prestížnej NBA



Pred teraz už dvojnásobného MVP finálovej série Bryanta športový osud postavil ďalší prízrak z Východnej konferencie. Zatiaľ čo Lakers stabilizovali svoj káder, letný trh s voľnými hráčmi zoskupil v tíme šampiónov z roku 2006 Miami Heat to najlepšie, čo ponúkal. Výsledok vyráža dych. Traja hráči z prvej päťky legendárneho draftu 2003 na jednej lodi. Príchod Bosha a Jamesa na Floridu má v sebe všetko, čo správny bestseller potrebuje. Túžba po úspechu, zrada, závisť, nenávisť, obetovanie... V športovom svete bezprecedentný príbeh, ktorého záver nik nedokáže predvídať. "Jediný dôvod, pre ktorý som prišiel, prečo som sa spojil s C-Boshom a D-Wadom, je zisk titulu. Každý večer budeme predvádzať Á-čkový basketbal, budeme hrať tak urputne, aby sme na Južnú Floridu priviezli trofej," vyhlásil v jednom zo svojich pamätných prejavov James. Prípravné zápasy však ukázali, že existuje niečo, čo môže Heat zastaviť. Wade, Bosh a James odohrali spolu iba 3:17 minúty, potom si Wade v dueli s Detroitom zranil zadný stehenný sval a s rovnakým problémom istý čas laboroval aj James.
 
Komisár NBA David Stern zamestnáva skvelých režisérov, už na prvý deň sezóny pripravili šláger Východnej konferencie Boston - Miami. "Stará" veľká trojka, ktorej ďalších 38 rokov a 18 sezón skúseností pridal Shaquille O´Neal, dostane šancu dokázať, že ešte nepatrí do starého železa. "Všetci by sa najradšej pozerali len na mladých hráčov. Ale štatistiky hovoria, že za ostatných desať rokov nevyhral NBA žiaden mladý tím, nebol dokonca ani vo finále," podotkol O´Neal.

Príležitosť ukázať, že tri hviezdy nerobia celý tím, bude mať všetkých 29 klubov. Ani skalp Lakers však neklesol na cene, na Západe budú oň usilovať tradiční konkurenti Denver či Dallas. V minulej sezóne svoj potenciál naznačili Utah, Portland, veľký krok vpred by mal spraviť Memphis, ešte väčší Oklahoma City s Kevinom Durantom. Najlepší strelec uplynulého ročníka NBA presvedčil o svojich kvalitách na majstrovstvách sveta v Turecku a väčšina generálnych manažérov ho pasuje za nového MVP súťaže. Ústup z pozícií naopak zrejme čaká na Phoenix, ktorý sa len ťažko bude vyrovnávať so stratou Amarého Stoudemira.

Ak niekto dokáže s Miami a Bostonom vo Východnej konferencii držať krok, potom to budú Orlando (opäť o niečo silnejšie s Chrisom Duhonom) a Atlanta. Čiernym koňom môže byť Milwaukee, keďže veľa ďalších tímov sa pustilo do prestavby svojich mužstiev. Platí to najmä o ohrdnutých Clevelande a Toronte, ďalej Washingtone, Philadelphii či "fackovacom panákovi" predchádzajúcej sezóny New Jersey, prvom tíme NBA s neseveroamerickým vlastníkom Michailom Prochorovom. Zaujímavé bude sledovať, čo dokáže spraviť Stoudemire s New Yorkom a Carlos Boozer s Chicagom.

Aj sezóna 2010/11 bude mať svoje straty a nálezy. Po štrnástich rokoch chýba v súťaži basketbalová značka Allen Iverson. Najužitočnejší hráč ročníka 2000/2001 si už vlani ťažko hľadal angažmán a po anabáze v Memphise a krátkom návrate do Philadelphie sa možno vydá po stopách Stephona Marburyho do Číny, alebo zamieri do Turecka. Kariéru ukončil bojovník na pohľadanie Rasheed Wallace, v Bostone ho nahradil ešte o dva roky starší O´Neal... Po dvoch rokoch v gréckom Olympiakose Pireus znova skúsi šťastie v NBA Josh Childress, šancu dostane vo Phoenixe. Na súpisky sa vracajú aj viacerí dlhodobí maródi. Sú medzi nimi tri jednotky draftu. "Najväčší" z nich, Jao Ming z Houstonu (líder draftu 2002), si otestuje operované chodidlo hneď v utorok v zápase na palubovke obhajcov Los Angeles Lakers. Portland sa spolieha na produktivitu ďalšieho pivota Grega Odena (2007). Blake Griffin (2009) by mal s ročným oneskorením potvrdiť nádeje, ktorého do neho vložili Los Angeles Clippers. V uplynulej sezóne neodohral ani jeden zápas, môže sa uchádzať o titul nováčika ročníka. Konkurovať mu bude najmä jednotka tohtoročného výberu nováčikov John Wall. "Ten chlapec je naozaj dobrý. Je to asi najrýchlejší hráč v lige. Dúfam, že sa nikdy nenaučí poriadne strieľať, pretože potom bude neubrániteľný," povedal o rozohrávačovi Washingtonu tréner New Yorku Mike D´Antoni.

Zážitok zo skvelej sezóny môže pokaziť naťahovanie rokovaní o novej kolektívnej zmluve a hundranie hráčov na snahu vedenia súťaže amputovať zo zápasov teatrálne scény pri každom nepohodlnom výroku rozhodcov. Aj tie najväčšie hviezdy NBA sa musia pripraviť na mimoriadne výdavky. Každá technická chyba ich bude stáť 2000 dolárov.