Main Content

Skvelý obrat proti USA, ale aj nominačné rozpaky pred ZOH

sobota, 9. november 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Skvelý obrat proti USA, ale aj nominačné rozpaky pred ZOH
Skvelý obrat proti USA, ale aj nominačné rozpaky pred ZOH | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou prvý zápas v novej sezóne. V úvodnom zápase Nemeckého pohára síce porazila Američanov, ale iba to môže trochu potešiť. Toto podujatie má totiž ukázať, ktorí hráči nás môžu reprezentovať v Soči, no zrejme veľa hráčom sa tam nechce...

Komentár Filipa Chudého

Do začiatku ZOH zostáva 90 dní, čo je síce na prvý pohľad dosť, ale skôr je to málo. Zvlášť pre našu hokejovú reprezentáciu, pretože vlastne iba práve prebiehajúci Nemecký pohár je jedinou previerkou pre európskych hráčov, s ktorými sa aj reálne počíta, pred olympijským turnajom. Tréner Vladimír Vujtek už dávnejšie avizoval, že viac-menej má zostavu už v hlave, čo ani neprekvapuje. Pôjdu totiž takmer všetci z NHL, čo je polovica tímu a druhú doplnia hráči z KHL. Neočakáva sa totiž, že by niekto z inej súťaže výrazne vyskočil a zatiaľ ani žiaden „neskáče.“

Len presné mená z KHL ešte nie sú známe, hoci sa dá čakať, že opäť to budú tí istí, ktorí dostávajú príležitosť neustále a hlavne oni sa pričinili o čerstvý obrat z 0:3. Ale aj tak ešte zostávajú jedno či dve miesta, o ktoré sa bojuje na tomto Nemeckom pohári. A po prvom zápase s USA sa k nim nikto výrazne nepriblížil.

Naši totiž hlavne v prvej tretine podali zahanbujúci výkon, v ktorom ukázali všetko, čo sa na medzinárodnom fóre nemá robiť. Boli až štyrikrát v oslabení, brankár nepôsobil najistejšie, obrana bola nedôrazná a útočníci sa išli do súperovho útočného pásma iba vykorčuľovať. Vlastne jedno pozitívum by sa našlo, prehrávali sme len 2:0, čo bol vlastne aj základ toho, že sme v zápase ešte žili.

Ešteže sme sa od druhej tretine trochu spamätali a hru aspoň vyrovnali, hoci bolo stále viditeľné, že hráči USA pôsobia o niečo lepšie, teda iba do momentu, čo nepochopiteľne prestali hrať, ale to je ich problém. A my im za takýto darček iba môžeme poďakovať.

Ale aj tak mi je veľkou záhadou, ako je možné, že partia „pozbierancov“ po možno dvoch spoločných tréningoch vyzerá na ľade lepšie naši hráči, ktorí hrajú spolu niekoľko rokov. Pritom títo Američania nebojujú prakticky o nič, lebo na ZOH sa nedostanú a na MS iba zopár z nich aj to za predpokladu, že hráčom z NHL sa nebude chcieť ísť na dovolenku po sezóne do Bieloruska, ktorá je spojená s vraj prestížnym vrcholným podujatím.

Vladimír Vujtek si želal, aby mu tento turnaj príjemne zamotal hlavu, ale po prvom zápase sa nič také nedeje. Tí hráči, ktorí majú Soči prakticky isté, si to potvrdili, no nejaké nové meno sa nepridalo. Takto sa totiž o miesta v národnom tíme nebojuje, čo si musí uvedomiť každý jeden náš hráč. Verme, že ďalšie dva zápasy veľa zmenia, ale je vôbec v tomto výbere dostatočná kvalita, aby mal Vujtek bezsenné noci o záverečnej nominácií? Český tréner slovenskej reprezentácie to tak má zatiaľ ťažké iba v tom, že to má pri skladaní olympijskej nominácie až príliš ľahké, lebo dobrých hráčov má málo, možno akurát presne na jeden tím, možno ani toľko nie.

V diskusií sa vyjadrite, ktorých hráčov by ste zo súčasnej zostavy určite na ZOH nominovali?