Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Barys Astana (17.11.)

nedeľa, 17. november 2013 08:30 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Barys Astana (17.11.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Barys Astana (17.11.) | zdroj: © TASR

HC Slovan Bratislava odohrá svoj tretí zápas v rade pred domácim publikom. Po víťazstvách nad Jugrou Chanty-Mansijsk (3:2 po nájazdoch) a Avtomobilistom Jekaterinburg (3:1) si dnes skrížia hokejky s kazašským celkom z Astany.

Zápas začína o 17:00 hod!

Hokejisti Slovana budú dnes čeliť tretiemu najlepšiemu celku Kontinentálnej hokejovej ligy. Barysu Astana patrí vo Východnej konferencii s 53 bodmi druhá priečka a kazašský celok sa tak radí medzi príjemné prekvapenie ročníka 2013/2014. Veľkú zásluhu má na tom fínsky tréner Ari-Pekka Selin, ktorý do kazašského celku zavítal pred novou sezónou. Jeho zverencom sa však v poslednom období nedarí podľa jeho predstáv. V posledných šiestich dueloch získali len sedem bodov, posledný duel odohrali v piatok na ľade moskovského CSKA, kde prehrali rozdielom triedy 3:0. Nič to však nemení na fakte, že Barys je jedným z najlepších klubov KHL.

Tímovou jednotkou je fínsky brankár Ari Ahonen, ktorý v tejto sezóne nastúpil do 16 duelov, v ktorých si udržal 91,9% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,36 gólov. Ako dvojka vystupuje Vitalij Jeremejev, ktorý má o niečo horšie štatistické čísla (91,5%, 2,76), no aj on dokáže svojim hráčom dodať počas zápasu potrebnú istotu.

V defenzíve môžeme nájsť viacero veľmi zaujímavých mien. Najproduktívnejším bekom je skúsený Mike Lundin, ktorý má na svojom konte jedenásť kanadských bodov za bilanciu 1+10. Nemožno nespomenúť novú akvizíciu Astany, Cama Barkera, ktorý má dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v NHL. Za Astanu zatiaľ odohral iba dva duely, no okamžite sa zaradil medzi najdôležitejších obrancov klubu. Jeho ice-time sa vyšplhal na 24 minút a 13 sekúnd. Dlhoročnou defenzívnou stálicou Astany je aj kazašský reprezentant Roman Savčenko.

Astana nie je tímom, ktorý by bol v obrane neprekonateľný, no najväčšou prednosťou kazašského klubu je bezpochyby ich útočná sila. V 25 dueloch svojim súperom nastrieľali 93 gólov a môžu sa popýšiť druhou najlepšou ofenzívou v lige. Najlepším hráčom klubu je 31-ročný Američan BrandonBochenski, ktorému s 22 kanadskými bodmi patrí deviata priečka v produktivite najlepšej európskej hokejovej súťaže. So štrnástimi presnými zásahmi je taktiež najlepším strelcom svojho tímu. Medzi najproduktívnejších hráčov klubu sa radia aj Kanaďania Nigel Dawes (9+11) s Dustinom Boydom (9+9). Skvelé štatistické čísla dosahuje aj 28-ročný center Talgat Žailauov, ktorý v 24 stretnutiach pozbieral 21 bodov. K hráčom, ktorí dokážu spraviť v súperovej obrane obrovský prievan patria aj Dmitrij Upper, Roman Starčenko, Nikolaj Antropov či Fjodor Poliščuk.  

Súpiska Barysu Astana:
Brankári: Ari Ahonen, Vitalij Jeremejev, Pavel Polujektov
Obrancovia: Cam Barker, Jevgenij Blochin, Vladimir Grebenščikov, Vladislav Kolesnikov, Artemi Lakiza, Mike Lundin, Alexej Litvinenko, Roman Savčenko, Maxim Semjonov, Jevgenij Fadejev
Útočníci: Dmitrij Abramov, Nikolaj Antropov, Alexej Anciferov, Dustin Boyd, Brandon Bochenski, Andrej Gavrilin, Josh Gratton, Nigel Dawes, Talgat Žailauov, Michail Panšin, Fjodor Poliščuk, Konstantin Puškarjov, Konstantin Romanov, Konstantin Rudenko, Roman Starčenko, Dmitrij Upper

Slovanisti sa po reprezentačnej prestávke dokázali odpútať z dna tabuľky Západnej konferencie, no do play-off ešte stále vedie dlhá cesta a bez rozdielu na kvalitu súpera musia zverenci Rostislava Čadu v každom zápase podať čo najlepší výkon a pravidelne bodovať. Momentálne sú „belasí“ v dobrej forme. Majú za sebou dva víťazné domáce zápasy a krátku sériu neporaziteľnosti budú chcieť natiahnuť aj po dnešnom meraní síl s Astanou.
Oprieť sa môžu aj o minuloročnú bilanciu s kazašským súperom. V minulej sezóne zvíťazili doma 4:2 a rovnakým rozdielom vyhrali aj na kazašskom ľade. Je tu však nová sezóna a Astana je kvalitatívne niekde inde ako vlani. Slovan preto bude musieť podať stopercentný výkon a podľa všetkého sa bude musieť zamerať na precízne bránenie. Palebná sila dnešného súpera Slovana je totiž ohromujúca.  

Strely hráčov Astany by sa mal zastavovať slovenský gólman Jaroslav Janus, ktorý odchytal dva veľmi dobré zápasy a tak by mal ostať chrániť svätyňu Bratislavčanov. V súbojoch proti Chanty-Mansijsk a Jekaterinburgu mu na striedačke chrbát kryl Denis Godla, ktorému dal tréner Čada prednosť pred Čechom MiroslavomKopřivom.

Obrovskú prácu v oboch domácich stretnutiach odviedol obranca Michal Sersen, ktorý strávil na ľade vyše 26 minút. Ešte lepšie na tom bol Martin Škoula, ktorý mal o niekoľko sekúnd vyšší ice-time ako slovenský reprezentant. Slovan by mal aj v nedeľu nastúpiť s klasickou šestkou zadákov (Škoula, Sersen, Kutlák, Mojžíš, Štajnoch, Sigalet).

Hokejistom Slovana bude podľa všetkého naďalej chýbať útočník Branko Radivojevič, ktorý utrpel v súboji proti Chanty-Mansijsk zranenie ramena. V prvej formácii ho proti Jekaterinburgu nahradil Libor Hudáček, ktorý sa bodovo nedokázal presadiť. V štvrtej formácii ho medzi mladíkmi nahradil Martin Bakoš a svojej úlohy sa zhostil veľmi dobre – asistoval na víťazný gól Andreja Šťastného. Na svoju príležitosť bude ďalej čakať TomášMatoušek, ktorý v spomínaných dvoch stretnutiach nenastúpil.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o sedemnástej hodine. Stretnutie si budeme môcť pozrieť aj na obrazovkách televízie Sport2.

Po tomto súboji čaká na hokejistov z metropoly Slovenska posledný duel štvorzápasovej domácej série. V Slovnaft Arene privítajú Avangard Omsk.

Náš tip

Jednoznačným favoritom zápasu sú hostia z Barysu Astany, čomu odpovedá aj kurz 1,81 na ich víťazstvo. Kurz na výhru Slovana sa pohybuje na hodnote 3,41. Remíza má výsledný kurz 4,27. Barys Astana v priemere strieľa takmer 4 góly na zápas, ak sa tak potvrdí tento priemer a k slovu sa dostane aj solídna ofenzíva Slovanistov, tip na počet gólov 5,5 a viac (5,5 +) by mal byť tutovkou. Kurz na tento tip je 1,75