Main Content

FutbalTalent: Ďalšia perla z Barcelony. Zuby brúsia United!

nedeľa, 17. november 2013 11:49 | Autor: Jakub Mihálik

FutbalTalent: Ďalšia perla z Barcelony. Zuby brúsia United!
FutbalTalent: Ďalšia perla z Barcelony. Zuby brúsia United! | zdroj: © TASR

Jedným z najcennejších artiklov v akadémii barcelonského FC je 21-ročný stredopoliar Sergi Roberto. Nástupca Xaviho, či Thiaga Alcantaru je momentálne žiadaným v Manchestri United i v Reale Madrid. Ak ste ho ešte doteraz nepoznali, zoznámte sa.

Po tom, čo v lete Manchester United nedokázal na Old Trafford priviesť Thiaga Alcantaru, Andersa Herreru z Blibaa a nepotvrdili sa ani špekulácie o príchode Cesca Fabregasa, zamerali údajne Moyesovci pozornosť na ďalšieho mladíka zo Španielska, presnejšie z Katalánska, Sergiho Roberta. Mladíček momentálne najviac púta pozornosť zo súčasnej generácie absolventov La Masie, a tak by ste si ho mali začať pozorne všímať. Jeho talent totiž stojí za to.

Sergi sa k preslávnej La Masii pripojil vo veku 14 rokov. Už vo svojich dvoch úvodných sezónach v Barcelone udivoval, a tak už vo veku 16 rokov debutoval v rámci barcelonského B tímu. Odvtedy prešlo päť rokov a Sergi je najvýraznejšou postavou tímu zo Segundy División, no v prvom tíme sa paradoxne k slovu nedostáva. Možno to pripísať sčasti trénerskej zmene, keď Martino narúša klasické poňatie, stavajúce výhradne na mladých odchovancoch a spolieha sa na súčasný káder prvého mužstva.  Po odchode Thiaga Alcantaru, ktorý v lete prestúpil do Bayernu, sa však šanca na prvé mužstvo v prípade Sergiho výrazne zvýšila.

Sergi Roberto je typickým predstaviteľom barcelonskej školy. Je rýchly, má výbornú prihrávku, čo neváha dokazovať v zložitých situáciách pri tlaku súpera. Ak by sme ho mali pripodobniť k slávnejším kolegom, je to mix Xaviho dirigentských schopností a Iniestovho pohybu. Hoci má Španielsko podobných stredopoliarov mraky, Sergi nie je len klasickým technikom, je oveľa silnejší ako by sa z prvého pohľadu na jeho telesnú schránku mohlo zdať. To využíva hlavne pri krytí lopty telom, ale aj odoberaní lôpt súperovi v defenzívnej časti svojej hry.

Prednosti

Sebavedomie je polovica úspechu a Sergimu rozhodne na ihrisku nechýba. Aj preto pôsobí s loptou pri nohe takmer neochvejne. Sebavedomý prejav však má na čom stavať, pretože, ako sme už spomenuli, Sergi má ako stredopoliar nadpriemernú prihrávku. Barcelonský štýl velí hrať systém tiki-taka, čo Sergi dokonale ovláda, no má výborný čuch na to, kedy zmeniť tempo hry a zrýchliť hru kolmou prihrávkou.

Priamočiarosť však nesledujeme len v pasoch, ale aj pohybe. Dvadsaťjedenročný hráč často z hĺbky poľa nabieha do šestnástky a svojou rýchlosťou a driblingom dokáže preraziť súperov defenzívny val. Tým narúša klasické rozostavenie obrancov a keď sa ocitne v súboji jeden na jedného, už vie, ako s danou situáciou naložiť.

To, čo robí Sergiho špeciálnym je jeho schopnosť čítať hru aj v defenzíve. Hoci Xavi, či Fabregas patria k najlepším stredopoliarom svojej generácie, ani jeden z nich nebol v Sergiho veku tak výborným v odoberaní lopty, správnom načasovaní vystúpenia proti súperovej prihrávke a schopnosti postaviť svoje telo do behu súpera a následnom odstavení od lopty. Tieto atribúty z neho robia kompletného stredopoliara, akých Barcelona i hociktorý iný klub potrebuje.

Slabiny

Sergiho najväčšou slabinou je jeho neskúsenosť, nevyzretosť, ak chcete. Vo veku 21 rokov je bežné, že hravý hráč často tlačí prihrávku tam, kde nemusí, nevie odhadnúť, ako dlho ostať na svojom útočnom výlete, nie je trpezlivý. To všetko sa však s pribúdajúcim vekom a skúsenosťami určite obrúsi na tomto katalanskom diamante. Horšie to už je so skórovaním. V tomto ohľade skôr môžeme očakávať prínos na štýl Xaviho, keď Sergi takisto bude vytvárať nespočet gólových príležitostí, no sám bude skórovať zriedkavo.

Budúcnosť

Napriek spomenutým slabinám, Sergiho Roberta čaká veľká budúcnosť. Je však možné, že nebude spojená s barcelonským tímom. Už fakt, že vo veku 21 rokov nedostáva príležitosť v prvom tíme, naznačujú, že sa čoskoro pokúsi o prienik do iného celku La Ligy, či zahraničia, pretože, ako sme už spomenuli, trpezlivosť nepatrí medzi jeho silné stránky. Videli sme v prípade Thiaga Alcantaru, že barcelonskí mladíci to majú popri súčasných hviezdach základnej zostavy obrovsky náročné, a tak nebude žiadnym prekvapením, ak Sergi Roberto zdvihne kotvy z barcelonského prístavu. Ak by sa potvdili špekulácie, spájajúce Sergiho s Manchestrom United, Diabli by v tomto hráčovi získali to, čo hľadajú. Kreativitu, techniku, výbornú prihrávku, zlepšené držanie lopty. Barcelona však lacno svojich odchovancov nepredáva a to môže byť problém. Nech je už tak, či onak. V La Masii vyrástol ďalši veľký talent, ktorý si zaslúži pozornosť silných európskych klubov i fanúšikov.