Main Content

Slovan nabil Extraligu! Je tak KHL najvyššou slovenskou súťažou?

pondelok, 18. november 2013 10:59 | Autor: Filip Chudý

Slovan nabil Extraligu! Je tak KHL najvyššou slovenskou súťažou?
Slovan nabil Extraligu! Je tak KHL najvyššou slovenskou súťažou? | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Po reprezentačnej prestávke pokračovali hokejové súťaže v rýchlom tempe, keďže sa musí stihnúť odohrať čo najviac kôl pred olympijskou prestávkou, teda s výnimkou našej Extraligy, ktorá sa bude hrať aj v priebehu bojov na top hokejovom turnaji budúceho roka. Len skutočne iba veľmi ťažko predpokladať, že by sa počas tohto obdobia zvýšil záujem o ňu. Ukážkou bol aj tento týždeň, v ktorom sa vo všetkých troch hracích termínoch prekrývali domáce zápasy Slovana v KHL s tými v Extralige.

A Slovan ukážkovo nabil extraligistov v diváckom záujme. V súhrne na jeho tri zápasy prišlo 29 841 divákov a na 15 zápasov Extraligy iba 26 281. Pritom sa v piatok hrali asi aj posledné zaujímavé extraligové súboje, keď hral prvý s druhým (Košice v Nitre) a vyhecované stredoslovenské derby Zvolen - Banská Bystrica. Vďaka týmto dvom zápasom aspoň v piatok bolo v súčte na 5 zápasov zvedavých viac divákov ako v Bratislave, hoci aj to iba tesne (o 977 divákov).

Keď sa na to pozrieme hlbšie, tak to vlastne ani vôbec neprekvapuje. Slovan síce nemá prakticky stále vypredané ako počas minulej sezóny, čo som aj čakal, ale oproti Extralige má ešte výraznejšie navrch, čo som čakal tiež. Ak som to v rýchlosti dobre spočítal, tak priemerná návšteva na Extraligu je iba o niečo málo viac ako 1 600 odvážlivcov. Slovan má tak priemerne približne šesťnásobne väčšie návštevy.

Slovan má síce najkrajší štadión, ale iba v ňom to nie je. Tu ide o celkový produkt. A ak by som to nechal iba pri tom pomere vďaka priemerným návštevám, čiže 6:1, tak by som asi aj odhadol rozdiel medzi Slovanom v KHL a hokejovou Extraligou. A časom sa určite tento (ne)pomer ešte zvýši. Teda ak bude ešte čo porovnávať, lebo stále silnejú hlasy, že Extraliga sa úplne rozpadne.

A ja si myslím, že je len otázkou času, kedy sa tak aj stane. Trochu finančne silní vytvoria nejakú „zmeskoligu“ s okolitými krajinami a zvyšok prejde do úplného amaterizmu a bude hrať súčasnú 1.ligu. A možno si ju aj pomenuje Extraliga, len neviem čo by bolo na nej extra. Na tej súčasnej snáď iba to, že sa samozvane vyhlasuje za najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž. Pritom osobne si myslím, že našou najvyššou súťažou je KHL, čo vidieť aj na celkovom záujme, len škoda, že v nej hrá iba Slovan.

V diskusií sa vyjadrite, ktorú súťaž považujete na našu najvyššiu, KHL alebo Extraligu?