Main Content

ANALÝZA: Jugra Chanty-Mansijsk - HC Slovan Bratislava (22. 11.)

piatok, 22. november 2013 00:30 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Jugra Chanty-Mansijsk - HC Slovan Bratislava (22. 11.)
ANALÝZA: Jugra Chanty-Mansijsk - HC Slovan Bratislava (22. 11.) | zdroj: © TASR

Hokejisti HC Slovan Bratislava odštartujú štvorzápasovú sériu zápasov na klziskách súperov na ľade Jugry Chanty-Mansijsk, ktorá sa len pred pár dňami predstavila v Slovnaft Arene.

Zápas začína  o 14:00 hod!

Zverenci trénera Olega Davydova na tom nie sú ani zďaleka dobre. Len tento týždeň v utorok sa hráčom Jugry podarilo prerušiť desaťzápasovú sériu prehier v rade, keď Chanty-Mansijsk zdolal moskovské CSKA 4:3 po predĺžení. V tabuľke patrí ruským hokejistom jedenásta priečka vo Východnej konferencii. Na svojom konte má Mansijsk tridsať bodov s nepriaznivým skóre 65:86.

Tímovou jednotkou je 28-ročný Rus Michail Birjukov, ktorému sa v novej sezóne vôbec nedarí. Jeho percentuálna úspešnosť sa pohybuje pod 90 percentami (89,3%) a v priemere inkasuje 3,34 inkasovaných gólov na zápas. Ako tímová dvojka vystupuje Alexej Kuznecov, ktorý v ročníku 2013/2014 nemá ideálnu formu. V sezóne nastúpil do desiatich duelov, v ktorých si udržal 91,4% úspešnosť zásahov a v priemere obdržal 2,58 gólov na zápas. Očakáva sa, že do dnešného súboja sa do brány domáceho celku postaví skúsenejší Alexej Kuznecov.  

Produktivite bekov v Jugre kraľuje Čech Marek Trončinský, ktorý má na svojom konte 9 kanadských bodov za päť gólov a štyri asistencie. Na chrbát mu dýcha osembodový Alexej Pepeljajev. Ten má v štatistikách aktuálne zaznamenaných osem kanadských bodov. V tíme pôsobí aj Slovák Tomáš Starosta. Slovenský reprezentant nastúpil do 21 zápasov, v ktorých pozbieral 7 bodov za dva góly a päť prihrávok. S bilanciou +5 je taktiež najlepším zadákom svojho tímu v „tabuľke pravdy“.

Bezkonkurenčne najproduktívnejším hráčom tímu je Vitalij Sitnikov (9+8), ktorý je s deviatimi gólmi zároveň aj najlepším strelcom svojho klubu. Ako vynikajúci ťah sa prejavil príchod Čecha RadkaSmoleňáka, ktorý do Mansijsku zavítal z fínskej najvyššej hokejovej súťaže. V štyroch zápasoch pozbieral rovnaký počet bodov. Kvôli príchodu šikovného českého útočníka sa z Jugry porúčal Švéd Jonas Andersson, ktorý opustil tím Jugry v priebehu októbra. Napriek tomu, že v klube už nepôsobí, s dvanástimi bodmi je druhým najproduktívnejším hráčom Mansijsku.

Zostava Jugry Chanty-Mansijsk:
Brankári: Michail Birjukov, Alexej Kuznecov
Obrancovia: Denis Grot, Alexej Pepeljajev, Kirill Putilov, Denis Sokolov, Tomáš Starosta, Marek Trončinský, Michail Tjuljapkin, Jevgenij Chvostov, Andrei Shefer, Kirill Djakov,
Útočníci: Arťom Buljanskij, Vladimir Gorbunov, Nikita Gusev, Stephen Dixon, Michail Žukov, Kirill Kňazev, Anton Krysanov, Igor Magogin, Michail Plotnikov,Veli-Matti Savinen, Vitalij Sitnikov, Igor Skorochodov, Radek Smoleňák, Ivan Chlyncev, Michail Jakubov

S dnešným súperom má Slovan vyrovnanú bilanciu. V domácom stretnutí ročníka 2012/2013 zdolali Jugru 4:3 po samostatných nájazdoch, no na ľade Chanty-Mansijsku ťahali zverenci Rostislava Čadu za kratší koniec, keď prehrali 3:1.

Slovan si s Jugrou Chanty-Mansijsk zmeral v minulej sezóne sily dvakrát. Najprv svojho súpera „belasí“ zdolali 4:3 po shootoutoch, vo svojej druhej vzájomnej konfrontácii odchádzali Slovanisti ako porazení po výsledku 3:1.
V sezóne 2013/2014 „belasí“ hostili svojho dnešného súpera v Slovnaft Arene a tešili sa z tesnej výhry 3:2 po samostatných nájazdoch.

V poslednom domácom stretnutí proti Avangardu Omsk sa do brány postavil český gólman MiroslavKopřiva, ktorý však po 32. minútach odstúpil z hry pre zranenie a v bráne ho nahradil Slovák JaroslavJanus. Kopřiva však s bratislavským celkom odcestoval na štvorzápasový trip, no možno očakávať, že jeho návrat na ľad nebude chcieť bratislavský klub uponáhľať a prednosť dostane jeho mladší kolega Janus.

V obrane sa budú Slovanisti opäť opierať o tradičnú šestku bekov v zložení Sersen, Škoula, Kutlák, Sigalet, Mojžíš, Štajnoch. Nebyť šiestich inkasovaných gólov s Astanou by sa „belasí“ mohli popýšiť veľmi dobrou obranou v sérii štyroch domácich zápasov. Proti Jugre Chanty-Mansijsk, Jekaterinburgu a Omsku inkasovali dovedna len štyri góly.

V zostave Slovana by sa mal objaviť aj navrátilec Branko Radivojevič, ktorý by mal mať doliečené zranenie ramena, ktoré si privodil práve v domácom súboji proti Jugre. Je zatiaľ otázne, v akej formácii sa predstaví. V tohtoročnom súboji proti Jugre sa do streleckej listiny zapísali Michel Miklík, bek Tomáš Mojžíš a rozhodujúci samostatný nájazd zápasu premenil Čech Tomáš Netík, ktorý je s desiatimi gólmi najlepším strelcom „belasých“.

Úvodné buly sa vhodí o štrnástej hodine. Zápas môžete sledovať na obrazovkách televízie Sport2.
Po dnešnom dueli budú mať hokejisti Slovana jeden deň na prípravu na svojho nedeľňajšieho súpera z Avtomobilistu Jekaterinburg.

Náš tip

Jugra Chanty-Mansijsk je napriek víťazstvu proti CSKA Moskva psychicky na dne, čo by mohli zverenci českého kouča Rostislava Čadu využiť. Odporúčame si podať na dvojku t.j. víťazstvo Slovana s príťažlivým kurzom 3,14. Tí odvážnejší si v našej tipovacej lige môžu vsadiť na remízu, hodnota na x-ku je momentálne na hodnote 4,08