Main Content

VIDEO: Chára a Sekera skórovali, Tatarovú strelu tečoval Helm

nedeľa, 24. november 2013 11:05 | Autor: TASR

VIDEO: Chára a Sekera skórovali, Tatarovú strelu tečoval Helm
VIDEO: Chára a Sekera skórovali, Tatarovú strelu tečoval Helm | zdroj: © TASR

New York 24. novembra (TASR) - Dvaja slovenskí hokejisti sa strelecky presadili v noci na nedeľu v zámorskej NHL a obaja v dueli Boston - Carolina (3:2 pp).

Domácim Bruins pomohol gólom k triumfu ich kapitán Zdeno Chára, v drese hostí skóroval jeho krajan Andrej Sekera. Zo Slovákov bodoval v dvanásťzápasovom programe ešte útočník Detroitu Tomáš Tatar, jeho asistencia však neodvrátila prehru Red Wings s Ottawou 2:4.

Chára v súboji s Hurricanes v presilovke štvrtým gólom v ročníku vyrovnal v 15. minúte na 1:1. Slovenský obranca dorazil puk zblízka bránky, kde má svoje tradičné miesto počas presiloviek. Chára tak odpovedal na zásah Sekeru, ktorý rovnako v početnej výhode v 6. minúte otvoril skóre duelu.

VIDEO: Gól Zdena Cháru



Sekera poslal švihom od modrej čiary puk smerom na bránku na teč, nikto sa ho však nedotkol a pomedzi Chárove nohy prešiel až za chrbát brankára Chada Johnsona. Pre obrancu "hurikánov" to bol piaty gól v sezóne. Zápas sa pre Sekeru takmer začal nešťastne. Už v čase 3:12 ho zasiahla strela z hokejky Shawna Thorntona a ľad opúšťal v bolestiach. Viacero striedaní vynechal, ale našťastie sa potom do zápasu vrátil. Duel poslal do predĺženia gólom v oslabení Patrick Dwyer, v nadstavenom čase rozhodol o výhre domácich po skvelej akcii Jaroma Iginlu český útočník David Krejčí. "Bol to Jaromov gól. Krásne prešiel do pásma, no nevedel som, že ma vidí. Ukázal však veľký prehľad," povedal autor víťazného gólu.

VIDEO: Gól Andreja Sekeru

Slovenský krídelník Tomáš Tatar mal prsty v otváracom zásahu duelu Detroit - Ottawa, keď jeho strelu v presilovke tečoval pred súperovou bránkou spoluhráč Darren Helm. Zo štvrtej asistencie v sezóne však nemal Tatar radosť, pretože Red Wings prehrali 2:4, keď dve tretiny gólov padli v presilovkách.

VIDEO: Asistencia Tomáša Tatara



Práve na hru v početnej výhode Detroit doplatil, pretože z viacerých možností pri hre piatich proti trom skóroval len raz, kým "senátori" práve v početnej výhode o dvoch hráčov strelili nakoniec víťazný gól. Jeho autorom bol Bobby Ryan, pre ktorého to bol 11. presný zásah v sezóne. "Je to veľké víťazstvo. V oslabení odviedli naši hráči skvelú prácu," povedal tréner Ottawy Paul MacLean. Tatar odohral 11 minút a 17 sekúnd, okrem asistencie zaznamenal mínusový bod, jednu strelu a dve minúty sedel na trestnej lavici. Do zostavy Detroitu sa po zranení vrátil Stephen Weiss, naopak chýbali Todd Bertuzzi a piaty zápas po sebe aj Daniel Alfredsson, ktorý práve v Ottawe prežil svoje najkrajšie roky v NHL.

Vo Vancouveri nenastúpil ani jeden slovenský útočník Chicaga. Michal Handzuš stále laboruje so zranenou rukou a tím opustil aj Marián Hossa, ktorý v deň zápasu odcestoval do Chicaga. Blackhawks aj bez pomoci Slovákov vyhrali na ľade Canucks 2:1. Domáci viedli vďaka presilovkovému gólu Ryana Keslera z prvej tretiny 1:0, v priebehu deviatich sekúnd však prišli o všetko. Najskôr v čase 44:40 vyrovnal Andrew Shaw a v čase 44:49 dostal hostí do vedenia Marcus Krüger. Vancouver sa trápi a prehral šiesty z posledných siedmich duelov. Bleskové góly Chicaga pripomenuli zámorským médiám posledný finálový duel minulej sezóny, keď Blackhawks strelili Bostonu dva góly v priebehu 17-tich sekúnd a získal Stanleyho pohár.

Už dvadsiaty gól v sezóne strelil ruský útočník Washingtonu Alexander Ovečkin, ale Capitals prehrali na ľade Toronta 1:2 po samostatných nájazdoch. Washington prestrieľal súpera v pomere 50:28, výborný výkon však podal James Reimer a s úspešnosťou 94,7 percenta je najlepším brankárom NHL. Ovečkin sa stal len tretím aktívnym hráčom, ktorý v každej zo svojich prvých deviatich sezón v NHL strelil minimálne 20 gólov. Zápas nedopadol dobre pre bývalého útočníka Toronta Michaila Grabovského, ktorého v závere druhej tretine nešťastne zasiahol korčuľou do tváre David Clarkson. Diváci na bieloruského centra pískali, keď sa však zdvihol so zakrvavenou tvárou, tak stíchli. Lekári na zašitie jeho tváre potrebovali 20 stehov.

Montreal si poradil na domácom ľade s Pittburghom 3:2, keď dva góly strelil útočník Max Pacioretty a jeden pridal český útočník Tomáš Plekanec. "Tučniaci" znížili v tretej tretine zásluhou dvoch zásahov Jamesa Neala z 0:3 na 2:3, ale na body to nestačilo. Cieľom hráčov Montrealu bolo udržať na uzde najproduktívnejšieho hráča súťaže Sidneyho Crosbyho, čo sa im podarilo. Crosby zaznamenal štyri strely, ale nebodoval. "Keď nie je jeho meno medzi strelcami, keď sa zápas nevyvíja podľa jeho predstáv, tak je frustrovaný. A o to nám išlo," povedal Plekanec. Crosby bol vraj poriadne nervózny. "Stále niečo rozprával. Ja som bol ticho a len som počúval. Som dobrý poslucháč," vtipkoval Plekanec. Domáci brankár Carey Price zaznamenal 29 zásahov, Slovák Peter Budaj sledoval jeho výkon zo striedačky.

Philadelphia sa po nevydarenom vstupe do sezóny dostáva postupne do formy, keď vyhrala tretí duel po sebe a šiesty z posledných siedmych zápasov. Flyers zdolali na domácom ľade New York Islanders, ktorým stále chýbal pre zranenie slovenský obranca Ľubomír Višňovský. Jeho krajan Andrej Meszároš v drese "letcov" opäť šancu nedostal a bol siedmy zápas po sebe len na tribúne.

Vo forme hrajúci hokejisti St. Louis vyhrali nad Dallasom 6:1. V bránke Blues dostal tentokrát na úkor jednotky Jaroslava Haláka šancu Brian Elliott a zaskvel sa 34 úspešnými zákrokmi. "Bluesmani" vyhrali piaty z posledných šiestich duelov a prežívajú najlepší vstup do sezóny v histórii klubu. "Som rád, keď dostanem šancu. Halák chytá výborne a veľmi ma do bránky nepustí, preto ma teší každý štart," povedal Elliott. Tréner St. Louis Ken Hitchcock zaznamenal 621. víťazstvo v kariére a v historických tabuľkách sa posunul na ôsme miesto.

Náhradný brankár New Yorku Rangers Cam Talbot vychytal druhú nulu po sebe, keď tentoraz neinkasoval v Nashville, kde zaznamenal 17 zákrokov. Rangers vyhrali 2:0. Talbot dostal šancu predtým 16. novembra v Montreale a chytil všetkých 22 striel Canadiens. Svoju osobnú sériu bez gólu natiahol na 146 minút a 28 sekúnd. V Los Angeles rozhodol o víťazstve Colorada v predĺžení jediným gólom v zápase Jamie McGinn. Dvanáste čisté konto v kariére zaznamenal brankár Avalanche Semjon Varlamov. Colorado prestrieľalo domácich v pomere 33:19.

Sumáre:

BOSTON - CAROLINA 3:2 po predĺžení (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)

Góly: 15. CHÁRA (Lucic, Krug), 34. Smith (Söderberg, Bartkowski), 62. Krejčí (Iginla, Boychuk) - 6. SEKERA (Skinner, E. Staal), 52. Dwyer. Brankári: Johnson - Ward, strely na bránku: 38:24.

WINNIPEG - MINNESOTA 2:3 po nájazdoch (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 34. Frolík (Halischuk), 46. Halischuk (Frolík, Scheifele) - 44. Niederreiter (Scandella, Parise), 56. Parise (Koivu, Suter), rozh. nájazd: Coyle. Brankári: Pavelec - Bäckström, strely na bránku: 39:35.

TORONTO - WASHINGTON 2:1 po nájazdoch (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 31. Clarkson (Gardiner, Kadri), rozh. nájazd: Lupul - 56. Ovečkin (Green). Brankári: Reimer - Holtby, strely na bránku: 28:50.

MONTREAL - PITTSBURGH 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)

Góly: 22. Pacioretty, 42. Plekanec (Markov, Subban), 43. Pacioretty (Diaz) - 46. Neal (Malkin, Martin), 58. Neal (Malkin). Brankári: Price - Fleury, strely na bránku: 29:31.

DETROIT - OTTAWA 2:4 (1:2, 0:0, 1:2)

Góly: 14. Helm (TATAR, Kindl), 42. Dacjuk (Kronwall, Zetterberg) - 15. MacArthur (Ryan, Wiercioch), 16. Neil (Conacher, Smith), 44. Ryan (Karlsson, Spezza), 56. MacArthur (Wiercioch, Karlsson). Brankári: Howard - Lehner, strely na bránku: 36:29.

PHILADELPHIA - NY ISLANDERS 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)

Góly: 21. Read (Couturier, Downie), 22. Simmonds (Lecavalier, Gustafsson), 24. Giroux (Simmonds, Voráček), 53. B. Schenn (Voráček, Giroux), 60. Read - 35. Tavares (Vanek, Donovan), 43. Boulton (Cizikas). Brankári: Mason - Poulin (24. Nilsson), strely na bránku: 30:38.

ST. LOUIS - DALLAS 6:1 (2:1, 1:0, 3:0)

Góly: 2. Sobotka (Pietrangelo, Oshie), 12. Tarasenko (Schwartz), 27. Backes, 41. Roy (Steen, Shattenkirk), 46. Stewart (Morrow, Bouwmeester), 52. Oshie (Pietrangelo, Berglund) - 11. Dillon (Peverley, Jamie Benn). Brankári: Elliott - Lehtonen (46. Ellis), strely na bránku: 25:35.

NASHVILLE - NY RANGERS 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Góly: 34. McDonagh (Girardi, Zuccarello-Aasen), 48. Stepan (Zuccarello-Aasen). Brankári: Mazanec - Talbot, strely na bránku: 17:34.

PHOENIX - ANAHEIM 2:4 (0:1, 1:3, 1:0)

Góly: 28. Ribeiro (Morris, Doan), 45. Doan (Ekman-Larsson, Vrbata) - 12. Penner (Fowler, Bonino), 29. Penner (Lovejoy), 32. Perry (Getzlaf), 37. Vatanen (Perreault, Beleskey). Brankári: Smith (41. Greiss) - Hiller, strely na bránku: 44:27.

VANCOUVER - CHICAGO 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Góly: 19. Kesler (Garrison, D. Sedin) - 45. Shaw (Kane, Keith), 45. Krüger (Hjalmarsson, Oduya). Brankári: Luongo - Crawford, strely na bránku: 37:29.

LOS ANGELES - COLORADO 0:1 po predĺžení (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Gól: 63. McGinn (Mitchell, Hejda). Brankári: Scrivens - Varlamov, strely na bránku: 19:33.

SAN JOSE - NEW JERSEY 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Góly: 5. Hannan (Thornton, Burns), 15. Kennedy (Havlát, Demers) - 49. Eliáš (Greene, Gelinas). Brankári: Niemi - Brodeur, strely na bránku: 30:19.

Slováci v akcii:

Andrej Sekera (Carolina) 24:46 1 0 1 (1) 2 2

Zdeno Chára (Boston) 27:05 1 0 1 (-1) 2 0

Tomáš Tatar (Detroit) 11:17 0 1 1 (-1) 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšie fakty a hlasy