Main Content

NHL: Profiliga čelí žalobe bývalých hráčov za slabú ochranu pred otrasmi mozgu

utorok, 26. november 2013 12:05 | Autor: TASR

New York 26. novembra (TASR) - Vedenie zámorskej hokejovej NHL zažalovalo desať bývalých hokejistov za to, že profiliga nedostatočne chráni hráčov pred otrasom mozgu. Informovala agentúra AP.

Medzi žalujúcimi je aj bývalý víťaz Stanleyho pohára z roku 1993 a účastník zápasu All star Gary Leeman. Podľa bývalých hráčov sa momentálny trend v profilige, kde jednotlivý hráč môže dostať až tisíc úderov do hlavy za sezónu, stále nevyrovnal s tvrdou hrou. Následky zranení po úderoch do hlavy môžu hráčom ukončiť športovú kariéru a ovplyvniť aj ich súkromný život. V žalobe sa žiada aj zákaz bitiek a oveľa tvrdšie trestanie nedovolenej hry telom.

Pred troma mesiacmi čelila podobnému prípadu aj NFL, ktorú žalovali tisícky bývalých hráčov amerického futbalu a profiliga im vyplatila 765 miliónov dolárov.

Častými otrasmi mozgu trpí aj najväčšia hviezda NHL Sidney Crosby, ukončiť kariéru kvôli nim museli aj bývalí slávni hráči ako Eric Lindros, Pat LaFontaine či Keith Primeau, v roku 2011 krátko poza sebou zomreli aj "bitkári" Derek Boogaard, Rick Rypien a Wade Belak.