Main Content

ANALÝZA: Avangard Omsk - HC Slovan Bratislava (28. 11.)

štvrtok, 28. november 2013 00:29 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Avangard Omsk - HC Slovan Bratislava (28. 11.)
ANALÝZA: Avangard Omsk - HC Slovan Bratislava (28. 11.) | zdroj: © TASR

Hokejisti HC Slovan Bratislava ukončia mesiac zápasom na ľade Avangardu Omsk, čím ukončia aj svoj štvorzápasový trip na klziskách súperov.

Zápas začína o 13:00 hod!

Avangard Omsk je tretím najhorším klubom v KHL a aktuálna forma zverencov českého kouča Miloša Říhu nasvedčuje tomu, že sa ruský celok z tejto biedy bude dvíhať veľmi ťažko.
Hráči Omsku z posledných siedmich zápasov vyťažili len päť bodov, keď doma zdolali Dinamo Riga 5:2 a dvakrát podľahli pražskému Levu 3:2 po shootoutoch.  

Kritickú situáciu v ruskom tíme dokazuje aj ich brankársky post. V novej sezóne 2013/2014 sa v bránkovisku Avangardu vystriedalo už päť brankárov, no vedenie Omsku stále nenašlo svoju jednoznačnú tímovú jednotku. Najväčšiu porciu zápasov odchytal skúsený Mathieu Garon, ktorý sa môže popýšiť aj najlepšími štatistikami spomedzi pätice gólmanov (Lassila, Reizvich, Kostin, Mezin). Nastúpil do 16 zápasov, v ktorých si udržal 89,3% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,46 gólov na zápas.

Vzhľadom na to, že Avangard Omsk má najslabšiu obranu v KHL, sú štatistické čísla ich brankára ešte veľmi solídne. Omsk má so 108 inkasovanými gólmi jednoznačne najhoršiu defenzívu v lige. V tíme pôsobí aj Slovák Ivan Baranka, ktorý má na svojom konte 7 kanadských bodov za bilanciu 1+6. Na súpiske nájdeme aj nemenej známeho Miroslava Blaťáka. Český zadák je s Nikolajom Lukjančikovom jediným obrancom, ktorý v aktuálnej sezóne nie je v tabuľke „pravdy“ v mínusových hodnotách. Najväčšou oporou defenzívy je bezpochyby Denis Kuljaš, ktorý  je najvyťaženejším hráčom ruského klubu a zároveň s dvanástimi bodmi (6+6) aj najproduktívnejším obrancom svojho celku.

V útoku sa najviac darí Alexandrovi Popovovi, ktorý má na svojom konte 22 kanadských bodov za desať gólov a dvanásť asistencií. S touto bilanciou je zároveň aj najlepším strelcom Omsku. Medzi najväčšie hviezdy tímu sa radia aj Alexander Perežogin so Sergejom Kosticynom. Ostatní hráči zaostávajú za očakávaniami a z klubu, ktorý patril medzi výkvet najlepšej európskej hokejovej ligy sa stal tím na úpadku. Na súpiske nájdeme aj meno ďalšieho Slováka, a to krídelníka Štefana Ružičku. Ten v drese Avangardu odohral šesť súbojov s bilanciou 2+1.

Súpiska Avangardu Omsk:
Brankári: Mathieu Garon, Andrej Mezin, Teemu Lassila, Denis Kostin
Obrancovia: Ivan Baranka, Miroslav Blaťák, Dmitrij Vorobjov, Maxim Gončarov, Dmitrij Kozlov, Dmitrij Kuzmenko, Denis Kuljaš, Nikolaj Lukjančikov, Kirill Ljamin
Útočníci: Alexej Baďukov, Roman Berdnikov, Andrej Ivanov, Denis Kazionov, Sergej Kosticyn, Anton Kurjanov, Alexander Perežogin, Alexander Popov, Valentin Pjanov, Štefan Ružička, Dmitrij Sjomin, Sergej Širokov

„Belasí“ dnes zakončia svoj štvorzápasový trip, ktorý sa im vôbec nevydaril. Po výhre 1:0 po samostatných nájazdoch v Jugre Chanty-Mansijsk musel pretrpieť vysoké prehry od Jekaterinburgu (8:1) a Barysu Astany (6:1).

Kalich horkosti si pri vysokej prehre 6:1 s Astanou musel až do dna vypiť brankár Miroslav Kopřiva, ktorý sa do bránkoviska Slovana postavil po dlhom čase. Chrbát mu kryl Denis Godla. Jaroslav Janus sledoval duel len z tribúny.

Tréner Čada sa po debakli na ľade Jekaterinburgu rozhodol zakročiť a do hry zasiahli Ján BrejčákVladimírom Mihálikom.  Tí sa na ľad dostali na úkor Martina Štajnocha a Tomáša Mojžíša. Či Brejčák s Mihálikom presvedčili českého kouča a opäť sa dostanú do hry, ostáva neznáme.

Po zranení sa do zostavy Bratislavčanov vrátil Branko Radivojevič, no ani jeho prítomnosť na ľade Slovanu nepomohla. V niektorých momentoch sú hráči Slovana v ofenzíve doslova jaloví. Naposledy „belasí“ vsietili viac ako jeden gól práve v domácom súboji proti Avangardu Omsk, keď svojho súpera zdolali 3:1.

Zápas začína o trinástej hodine, sledovať ho môžete na obrazovkách televízie Sport2.

Po tomto dueli čaká na hráčov Slovana štvordenná prestávka resp. čas na zmobilizovanie síl. Od 2. 12. Slovan odštartuje štvorzápasovú sériu domácich stretnutí, ktorú začne so Severstaľom Čerepovec.

Náš tip

Slovan opäť raz neprežíva vydarené obdobie. Avangard Omsk je však na tom ešte horšie. Preto si dovolíme tipnúť remízový rezultát. Kurz v našej tipovacej lige sa pohybuje na hodnote 4,23