Main Content

Extraliga - 24. kolo: Kríza Slovanu pokračuje - súhrn

nedeľa, 7. november 2010 19:55 | Autor: TASR

Extraliga - 24. kolo: Kríza Slovanu pokračuje - súhrn
Extraliga - 24. kolo: Kríza Slovanu pokračuje - súhrn | zdroj: SITA

Aj po 24. kole pokračuje obrovská herná kríza Slovanu Bratislava. Ten dnes prehral na ľade Trenčína a zaknihoval tak už 9 prehru v posledných 10 zápasoch tejto sezóny. Najväčším prekvapením kola je ľahké víťazstvo deviatej Skalice nad druhou Banskou Bystricou 3:2. Kompletný súhrn zápasov nájdete v tomto článku.

HK Poprad - HK Nitra 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 28. Rapáč (Paločko), 30. Kmiť (J. Kopecký, A. Kroták), 59. A. Kroták (Nagy)
Vylúčení: 3:6 na 2 min, navyše: S. Saliji (Nitra) na 10 min za nešp. správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Grečko - Gajan, Tornay, 3621 divákov

Zostavy:
Poprad: Melicherčík - J. Kasík, R. Suchý, Jasečko, D. Brejčák, J. Brejčák, Nádašdi, Kramár, Rapáč - Škovira, Lundberg, P. Svitana - Nagy, Kmiť, A. Kroták - J. Kopecký, Klouda, Lapšanský - Paločko, Troliga, Mlynarovič
Nitra: J. Laco - König, Michal Novák, Ďurák, Gábriš, J. Polák, Rais, Joanidis - S. Saliji, T. Chrenko, H. Ručkay - M. Kováčik, A. Kollár, M. Slovák - Spilar, M. Štefanka, G. Saliji - Čaládi, O. Štefanka, Uhnák

Poprad začal svojim tradičným náporom, ktorému však hostia dokázali odolať. Aktívnym forčekingom už v útočnom pásme nútili hostí k chybám, ktoré musel hasiť brankár J. Laco. Po faule na Lundberga mali domáci výhodu trestného strieľania, ktorú však jeho exekútor nevyužil, keď prestrelil bránku. Kamzíci ostreľovali bránku súpera aj počas niekoľkých presiloviek, ale J. Laco zatiahol roletu a bol v týchto fázach stretnutia výraznou oporou hostí. Pri ojedinelom nájazde Spilara v 15. min však musel ukázať svoje umenie aj popradský Melicherčík. V závere tretiny mali tutovky na hokejkách až traja hráči, ale Chrenko, Nagy ani Kroták cestu do siete nenašli.

Kľúč od nitrianskej bránky našli Popradčania až v 28. min, keď Rapáč dorazil puk vedľa ležiaceho J. Laca. Onedlho pridal po rovnakom scenári druhý gól aj Kmiť a priniesol na domáce hokejky pohodu. Ak chcela Nitra pod Tatrami uspieť, musela pridať. Zvýšené obrátky prinieslo síce optický tlak, no všetky nitrianske šance končili pri nepriestrelnom Melicherčíkovi.

Domáci sa v tretej dvadsaťminútovke sústredili na ubránenie výsledku a hrozili rýchlymi protiútokmi. Prečíslenie dvoch na jedného nevyužil šesť minút pred koncom Nagy, ktorý tak nepridal Nitranom rozhodujúci úder. Dve a pol minúty pred koncom Nitrania odvolali brankára, puku sa zmocnil Kroták a tretím gólom spečatil výsledok stretnutia.

Hlasy trénerov po zápase:
Ján Jaško (tréner Popradu): "Zápas sme neodohrali v optimálnej forme. Aj keď sme mali v prvej tretine nejaké šance, trestné strieľanie aj presilovky, hrá sa na góly a nie na šance. Našťastie nás dnes rozbehol štvrtý útok. V ďalšom priebehu sme už dominovali."
Branislav Okuliar (tréner Nitry): "Naši hráči pristúpili k zápasu veľmi dobre a dodržali taktické pokyny. Škoda prvého gólu, ktorý sme dostali po malej chybe a v oslabení sme dostali na 2:0. Škoda nevyužitých šancí na konci. Chalanov musím pochváliť a súperovi zagratulovať k víťazstvu."

HKm Zvolen - MsHK DOXXbet Žilina 6:3 (2:2, 2:1, 2:0)

Góly: 12. Kovář (Michal Chovan, Marek Haščák), 14. Marek Haščák (Michal Chovan), 33. P. Pucher (V. Baláž, T. Bokroš), 37. L. Čierny (P. Pucher, P. Barinka), 46. Kovář (Michal Chovan, Marek Haščák), 47. T. Bokroš (P. Pucher, P. Barinka) - 5. Stupka (M. Kokavec), 14. V. Nemec (z trest. strieľania), 25. Smotrila.
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Kubuš - Štefik, Novák, 1483 divákov

Zostavy:

Zvolen: Kristín (25. Škrečko) - L. Čierny, Juraško, T. Bokroš, Ďaloga, J. Valach, Kučný, Hraško, Vosátko - Kovář, Marek Haščák, Michal Chovan - P. Barinka, P. Pucher, V. Baláž - Leskovjanský, L. Jurík, Škoda - Marcinek, Otčenáš, Šimurda
Žilina: M. Laco - Kolarz, Milovanovič, D. Devečka, Ďurkech, Krčula, Rúfus, Dlouhý - T. Petruška, Palovčík, M. Kokavec - V. Nemec, Hreus, Stupka - Hajnik, Kubiš, Smotrila - Drevenák, Ftorek, T. Oravec

Na zvolenskom ľade bola od začiatku obojstranná gólová prestrelka. Už v 5. min otvoril skóre Stupka, keď unikol vo vlastnom oslabení spolu s Kokavcom a dorazil jeho strelu za chrbát bezmocného Kristína. Zvolenčania si napravili presilovkovú reputáciu hneď v ďalšej početnej výhode. Na začiatku 12. min vypálil Michal Chovan spoza kruhu, M. Laco puk len vyrazil pred seba a Kovářovi sa ho napokon podarilo pretlačiť do siete. Ku kurióznej situácii došlo už o dve minúty neskôr, keď jeden z domácich hráčov prikryl puk v bránkovisku a rozhodca Kubuš nariadil trestné strieľanie. Nájazd realizoval V. Nemec a rutinérsky poslal puk pomedzi Kristínove betóny. Zvolenčania sa však z tohto nepríjemného momentu veľmi rýchlo otrepali a už o ďalších štyridsaťštyri sekúnd bolo opäť vyrovnané. Michal Chovan našiel Mareka Haščáka, a ten pohotovou strelou nedal Lacovi šancu.

V druhej tretine išli do tretice do vedenia Žilinčania. V 25. min stratil puk v strednom pásme Pucher, Smotrila si nakorčuľoval pred Kristína a tretím gólom vyhnal zvolenského brankára na striedačku, nahradil ho Škrečko. V 33. min Pucher napravil svoju chybu, dostal prihrávku z rohu klziska od Baláža a z ľavého kruhu namieril presne k žŕdke Lacovej bránky. V 36. min dostal Petruška dve minúty a navyše v tom istom čase bolo šesť hráčov hostí na ľade, takže Zvolenčania mali výhodu dvojminútovej presilovky piatich proti trom. Využili ju za necelú minútu, keď P. Pucher našiel L. Čierneho, a ten vypálil po ľade k pravej Lacovej žŕdke.

Rozhodujúci moment zápasu prišiel v 45. min, keď mali Zvolenčania výhodu štvorminútovej presilovky o jedného hráča. Dokonale ju využili, v 46. min dorazil Kovář strelu Michala Chovana za chrbát Mareka Laca a to isté sa podarilo o minútu neskôr aj Bokrošovi, ktorý prestrelil žilinského brankára krásnou delovkou od modrej čiary. Zvolenčania už potom bez väčších problémov kontrolovali svoj náskok a pripísali si zaslúžené víťazstvo.

Hlasy trénerov po zápase:
Ernest Bokroš (tréner Zvolena): "Odohrali sme ďalší dobrý zápas. Varovali sme hráčov pred súperom zo Žiliny, ktorý je milým prekvapením ligy. Inkasovali sme góly po našich hrabých chybách, napriek tomu sme vždy dokázali otočiť stav. Dnes nám pomohli najmä presilovky, boli sme aktívnejší v streľbe a to rozhodlo."
Anton Tomko (tréner Žiliny): "Až do situácie, kedy sa zranil náš hráč, sa hral perfektný zápas s nasadením a celoplošným korčuľovaním. Viedli sme a súper vyrovnal v čase, keď náš hráč ležal na ľade. Nedisciplinovanosť nás stála lepší výsledok, v oslabení sme inkasovali štyri góly. Napriek tomu nemôžem hráčom nič vytknúť, boli tam aj dorážky do prázdnej bránky."

MHC Mountfield - HC Košice 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Góly: 4. S. Gron, 60. Michel Miklík (S. Gron).
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Tvrdoň, Horínek, 1820 divákov

Zostavy:
MHC Mountfield: Križan - A. Novotný, L. Matejka, Velebný, P. Klepáč, Brcko, I. Ďatelinka, od 25. min Hriňa - Appel, M. Beran, Jabrocký - Juraj Faith, I. Rataj, O. Mikula - Themár, Markovič, Galamboš - M. Gálik, Zeliska, Važan
Košice: J. Hudáček - J. Tabaček, Homer, M. Šterbák, Deyl, Šeda - Michel Miklík, S. Gron, Vorel - Tomík, Jenčík, P. Bartoš - Marcel Haščák, Kristek, Andrašovský - Gmitter, Martin Frolík, D. Pašek

Pred zápasom domáci funkcionári odmenili darčekovým košíkom kapitána tímu Michala Berana, pre ktorého to bolo stretnutie s poradovým číslom 802. Zároveň odmenili ďalšieho osemstovkára Petra Klepáča, ktorý métu 800 zápasov dosiahol už v marci. Martinčania aj bez zraneného Urama odohrali s majstrom v prvej tretine vyrovnanú partiu. Úvodnú šancu zápasu zahodil v 3. min Themár, keď nevyužil sľubné prečíslenie košickej obrany. O minútu neskôr sa o jediný presný zápis v tejto časti postaral šťastným gólom S. Gron. Ten spoza bránky iba nahadzoval puk pred Križana, ktorý si nepostrážil svoju žŕdku a puk sa od brankárových betónov odrazil do bránky - 0:1. Martinské 'kosačky' tento smoliarsky moment naštartoval, zvýšili otáčky, ale nedokázali prekonať J. Hudáčka ani z vyložených šancí. Najväčšiu mal v 8. min Markovič, ale sám pred Hudáčkom trafil iba konštrukciu bránky, v 17. min Appel nedotiahol svoj blafák do gólového efektu.

Aj v druhej tretine mal zápas solídnu úroveň a tempo. 'Husárovci' sa snažili o vyrovnanie, najbližšie k nemu bol v 25. min Appel, ktorý sa po Beranovej strele ocitol sám pred Hudáčkom, ale puk nezdvihol ponad jeho betón. Oceliari umne bránili a hrozili rýchlymi protiútokmi. Tak ako Tabaček v polovici zápasu, keď bol sám pred Križanom. O dve minúty neskôr sa znovu zaskvel domáci gólman po Miklíkovej strele zblízka. V 34. min nastrelil Ďatelinka iba bočnú sieťku a následný domáci závar tiež nepriniesol gólové ovocie. Themár obkrúžil hosťujúcu bránku, ale puk už nestačil zasunúť za Hudáčka a potom Križan zobral Vorelovi gól z hokejky. Vzápätí Juraj Faith vystihol zaváhanie košickej obrany, ale zakončil nedôrazne.

Aj v tretej tretine sa tupilo domáce gólové ostrie o Hudáčkov výkon v bránke. Košický brankár akoby mal na sebe magnet, ktorým priťahoval strely Galamboša a Appela. No a v 49. min nemala Beranova strela z dobrej pozície dobrý smer ani razanciu, lebo pri nej zlomil hokejku. Martinské trápenie sa naplno prejavilo v presilovkách. V 57. min si na trestnú lavicu išiel sadnúť Klepáč, čím sa zastavil domáci tlak. Martin mal potom v rovnovážnom stave 80 sekúnd pred tretím klaksónom na to, aby si vynútil predĺženie, ale domáci už nevyrovnali ani v 30 sekundovej power-play. Naopak, 8 sekúnd pred záverečnou sirénou poslal Miklík puk na prázdnej bránky, čím pečatil výsledok na konečných 0:2.

Hlasy trénerov po zápase:
Jaroslav Husár (tréner MHC Mountfield): "Dostali sme nešťastný gól spoza bránky, a to nás trochu ovplyvnilo. S výsledkom spokojný nie som, ale s hrou áno. Škoda, že naše zakončovanie akcií nebolo dobré, lebo sme veľa šancí nevyužili. V zápase sme nepremenili šesť presiloviek, z toho štyri v druhej časti, a to rozhodlo. Zranený Uram nám dosť chýbal."
Rostislav Čada (tréner Košíc): "Pred zápasom sme kládli dôraz na to, aby sme mali dobrý vstup do stretnutia, lebo domáci boli po výhre nad Slovanom nažhavení. Podarilo sa nám to a dokonca sme strelili rýchly gól. Šťastie pri nás stálo v druhej tretine, keď sme hrali osem minút v oslabení. Tretia tretina mala menšie tempo a takticky sme držali súpera na dištanc, pričom pri power-play sme dali druhý gól."

Dukla Trenčín - HC Slovan Bratislava 3:2 (0:2, 3:0, 0:0)

Góly: 22. Tybor (Jánoš), 23. Ölvecký (T. Melichárek), 28. Pardavý (T. Melichárek) - 9. Richard Huna (Lipiansky, Vaic), 17. Vaic (Richard Huna)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Šír, Mikula (obaja ČR) - T. Orolin, Snášel, 4120 divákov

Zostavy:
Trenčín: V. Kováč - Sekeráš, M. Hruška, Martin Chovan, Bolf, Turoň, S. Tomko (od 21. min E. Bednár) - Pardavý, Ölvecký, R. Tvrdoň - Tybor, Jánoš, T. Melichárek - Gašparovič, O. Ďuriš, M. Filo - Naurov, P. Kopecký, Koložváry
Slovan: Konrád - J. Kováčik, Bohunický, Trška, Schnabel, Janík, Jendek - D. Skokan, Kapuš, Buc - Róbert Huna, L. Hudáček, Demel - Vaic, Lipiansky, Richard Huna - J. Cíger, M. Bakoš, M. Sloboda

Úvodné dejstvo bolo síce herne vyrovnané, no vyhrali ho o dva góly hostia, ktorí boli efektívnejší pri premieňaní šancí. V 9. min poslal odrazený puk do odkrytej bránky Richard Huna a v závere tretiny rýchlu útočnú kombináciu zakončil Vaic. Slovan však o svoj náskok prišiel po zlom vstupe do prostrednej časti, kedy Dukla dvoma zásahmi v rozpätí 75 sekúnd dokázala vyrovnať. Najskôr Tybor strelou švihom prekvapil brankára a o chvíľu za jeho chrbát dostal puk zblízka aj Ölvecký, to však nebolo všetko, pretože v 28. min Pardavý z prvej poslal do siete Melichárkovú skvelú prihrávku z krídla a domáci sa zlepšeným výkonom zaslúžene ujali vedenia. V 37. min hostia nezužitkovali 65-sekundovú presilovku o dvoch hráčov.

V tretej tretine sa už Trenčín viac zameral na obranu a udržanie náskoku, pričom na čele s opäť výborným Kováčom sa mu to aj podarilo. Snaha hostí o zvrat vyznela do prázdna a nepomohla im ani záverečná viac ako minútu trvajúca hra bez brankára.

Hlasy trénerov po zápase:
Dušan Gregor (tréner Trenčína): "Nemali sme dobrý vstup do zápasu a po individuálnych chybách sme v prvej tretine dostali dva góly. Tímu však patrí moja úcta za to, že sa nepodvolil ani za nepriaznivého stavu. Úzka skupina skúsených hráčov mužstvo "nakopla" a otočili sme výsledok na 3:2. Snažili sme sa hrať aktívne až do konca zápasu. Hoci súper na nás vyvinul tlak, cenné tri body sme ubránili."
Miroslav Miklošovič (asistent trénera Slovana): "Diváci videli vynikajúci zápas zásluhou oboch mužstiev. V úvodnej tretine sme využili súperove chyby a získali dvojgólový náskok. V druhej časti sme však oň prišli, keď najmä naši skúsenejší hráči urobili hrubé chyby, ktoré súper dokázal potrestať. Potom sme sa ešte snažili s výsledkom niečo urobiť, ale naša koncovka bola nulová. Sme smutní, pretože za náš výkon v tomto zápase by sme si zaslúžili získať minimálne bod."

HK 36 Skalica - HC'05 Banská Bystrica 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Góly: 8. T. Višňovský (R. Školiak, M. Školiak), 10. Zálešák (R. Školiak, T. Višňovský), 34. Lušňák (J. Prokop, Mikušovič), 40. Gründling (Zálešák, R. Školiak), 44. Šátek (Kloz, I. Jankovič) - 3. Macejka (Šechný, Lisoň), 24. Lisoň (Šechný, Bambúch)
Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - P. Šefčík, Výleta, 1824 divákov

Zostavy:
Skalica: Lakosil - M. Školiak, Gründling, I. Jankovič, Kloz, Kumstát, Jass, Magušin, Gula - Zálešák, R. Školiak, T. Višňovský - Kutálek, R. Jarolín, Šátek - Lušňák, Mikušovič, J. Prokop - J. Jurík, F. Novák, Konečný
Banská Bystrica: Šimonovič (od 44. min Fedor) - Cebák, Cunik, Kolba, Bambúch, Vizváry, Kubka, Biro, Vantroba - Tománek, M. Hudec, Hvila - Paľov, Hlinka, Kútny - Lisoň, Šechný, Macejka - A. Bezák, Heizer, Vartovník

Úvod zápasu vyšiel lepšie Bystričanom, keď Šechný posunul puk do jazdy Macejkovi, a ten svoj samostatný únik premenil na vedúci gól hostí. Ďalšiu možnosť mal Hvila, ale netrafil Tománkovu prihrávku. Následne sa do seba pustili Šechný a Kumstát, pričom Šechný dostal o dve trestné minúty naviac a Skalica túto presilovú hru využila. Šimonovič nepokryl tvrdú strelu Michala Školiaka a odrazený puk vrátil do odkrytej bránky T. Višňovský. V 10. min poslal domácich do vedenia Zálešák, ktorého hostia nechali nepokrytého pri Šimonovičovi. Po odobrení od video rozhodcu viedli domáci 2:1. Vyrovnať mohol Macejka, ktorého strelu Lakosil len so šťastím odrazil do rohu.

Aj druhá tretina začala gólom hostí, keď Lisoň opäť po samostatnom nájazde nedal šancu Lakosilovi a vyrovnal na 2:2. Obe mužstvá hrali aktívny hokej a šance sa striedali na oboch stranách. Jednu z týchto šancí využil Lušňák, ktorého strelu po prihrávke Prokopa zastavila až sieť hosťujúcej bránky. V 40. min na rozdiel dvoch gólov upravil domáci Gründling, jeho tvrdú ranu v presilovej hre nemal Šimonovič šancu chytiť.

V 44. min prenikol Kloz obranou hostí, "vyzval" na gól Šátka a ten piatykrát potešil domácich divákov. Pri tomto momente sa previnil nešportovým správaním jeden z hostí, keď tesne pred gólovou situáciou posunul Šimonovičovu bránku. Gól tak musel odobriť videorozhodca, ktorý ho uznal, že gól bol dosiahnutý v súlade s pravidlami. Od tohto momentu sa Skaličania zamerali na ubránenie výsledku. Ďalšie výrazné šance ani gól diváci už nevideli, a tak sa po dobrom výkone tešia domáci z troch bodov.

Hlasy trénerov po zápase:
Martin Pešout (asistent trénera Skalice): "Chceli sme ustrážiť prvú tretinu a neinkasovať gól, to sa nám však nepodarilo a pustili sme Banskú Bystricu do vedenia. Dokázali sme však vyrovnať a za stavu 2:2 nás udržal brankár Lakosil. Od tretieho gólu sme boli lepším tímom a myslím si, že naša výhra je zaslúžená."
Milan Staš (tréner Banskej Bystrice): "Získali sme psychickú výhodu strelením úvodného gólu, žiaľ súper dokázal otočiť. Za stavu 2:2 sme nepremenili dve tutovky a prišiel zlomový moment stretnutia, keď sa súper do konca druhej tretiny dostal do dvojgólového vedenia. Nevzdávali sme sa, ale piaty gól nás definitívne poslal do kolien. Výsledok ma mrzí, ale slabšie nám zahrala obrana, preto tri body získal súper."