Main Content

NHL: Meszároš pálil "slepými", Subban si vyskúšal úlohu brankára - sumáre (4)

utorok, 3. december 2013 11:05 | Autor: TASR

New York 3. decembra (TASR) - Len dvaja slovenskí hokejisti zasiahli v noci na utorok do štvorzápasového programu zámorskej NHL, ani jeden z nich sa ale netešil z výhry.

Obranca Philadelphie Andrej Meszároš bol strelecky najaktívnejším hráčom zápasu v Minnesote. Na domáceho brankára Josha Hardinga vyslal počas svojho viac ako 16-minútového pobytu na ľade päť striel, ani jedna sa však neujala. "Letci" napokon gól ani nedali a prehrali 0:2 a Minnesota tak prerušila negatívnu sériu štyroch duelov bez víťazstva. Jason Pominville a Charlie Coyle skórovali v priebehu 57 sekúnd na začiatku tretej časti hry a Harding si pripísal 21 zákrokov pri svojom treťom "shutoute" v sezóne a desiatom v kariére. V domovskej aréne Xcel Energy Center má v tomto ročníku skvelú bilanciu 11 výhier a jednu prehru. Jeden z top zákrokov večera predviedol Harding pri presilovkovej šanci Jakuba Voráčka. "Neuveriteľné, čo sa v tejto sezóne deje," povzdychol si český krídelník. "Buď trafím žŕdku, alebo ma vychytá brankár. Vlani mi tam všetko padalo, teraz už zdvíham ruky nad hlavu a niečo to vždy prekazí." Philadelphia sa bez svojho najlepšieho strelca Vincenta Lecavaliera ofenzívne trápila, v prvej polovici duelu vystrelila iba šesťkrát.

Los Angeles zvíťazilo nad St. Louis tesne 3:2, hoci po dvoch tretinách viedlo už 3:0. Všetky tri góly inkasoval slovenský brankár Jaroslav Halák, v záverečnej časti však zatiahol "roletu" a hoci sa "bluesmanom" podarilo skorigovať, ich druhý gól 16 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času prišiel neskoro. Halák mal 20 úspešných zákrokov, no prehral prvýkrát od 17. novembra. Slovenský gólman v predchádzajúcich piatich štartoch inkasoval spolu iba päť gólov. V drese "kráľov" sa blysol útočník Tyler Toffoli dvoma gólmi, Mike Richards pridal dve asistencie. Iba 21-ročný Toffoli zaznamenal od pozvánky z farmy do prvého tímu 2. novembra v 14 dueloch už 11 bodov (6+5), štyri z jeho presných zásahov majú navyše prívlastok víťazné. Kouča hostí Kena Hitchcocka hneval najmä výkon z prvej polovice zápasu: "Jasne nás prevýšili v prvej tretine, nestíhali sme, nevedeli sme sa dostať do tempa. Je to naša chyba, trénerov i hráčov. Až v polovici duelu sme zvýšili obrátky, ale takto sa hokej nedá hrať..." Hráči Los Angeles triumfovali nad St. Louis už v deviatom domácom zápase za sebou, súpera vyradili aj v minulosezónnom play off. Kings neinkasovali viac ako tri góly už v trinástom zápase za sebou, čo je nový klubový rekord.

V stretnutí Montreal - New Jersey (3:2) sledoval víťazstvo svojich len zo striedačky brankár Peter Budaj. Domáci potvrdili excelentnú formu, keď v uplynulých siedmich dueloch získali pri bilancii 6-0-1 trinásť zo 14 možných bodov. "Diabli" boli strelecky aktívnejší, ale na kolená ich poslal presný zásah Alexa Galchenyuka v polovici záverečnej tretiny. V bránke Montrealu pochytal 28 striel súpera Carey Price, dvakrát ho ale na bránkovej čiare v poslednej chvíli zastúpil obranca P.K. Subban. "Nie, neplánujem mu vziať džob," smial sa držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho zadáka profiligy z minulej sezóny. "Ale nemám problém ho zastúpiť, veď koľkokrát už zachránil on mňa a celú sezónu je našou veľkou oporou," dodal Subban, ktorý sa v novej úlohe brankára zaskvel pri "tutovkách" Jaromíra Jágra i Damiena Brunnera.

Winnipeg si cestu za víťazstvom v New Yorku vydláždil tromi gólmi v záverečnej tretine. Hostí nasmerovali k plnému bodovému zisku dva presné projektily fínskeho matadora Olliho Jokinena, výrazne k triumfu prispel 35 úspešnými zákrokmi český gólman Ondřej Pavelec. Pri svojom debute v NHL sa gólovo presadil center John Albert. "Najkrajší pocit, aký som kedy zažil. Dať premiérový gól v Madison Square Garden je niečo extra špeciálne," tešil sa Albert. Puk odovzdal svojim rodičom, žijúcim pri Clevelande. "Toto bolo naozaj veľké víťazstvo," povedal po zápase trojbodový Jokinen, ktorý vo svojej bohatej kariére obliekal aj dres Rangers. "Opäť sme na ľade súpera ukázali solídny výkon a okrem dvoch gólov ma teší, že Albert svoj debutový dosiahol hneď z prvej strely." Jets dosiahli na aktuálnom šesťzápasovom "tripe" už tretie víťazstvo.

Sumáre zápasov NHL:

NY RANGERS - WINNIPEG 2:5 (1:0, 1:2, 0:3)

Góly: 3. Zuccarello-Aasen (McDonagh), 36. Callahan (Richards, Pouliot) – 29. Setoguchi (Jokinen, Thorburn), 30. Albert (Byfuglien), 53. Jokinen (Thorburn, Setoguchi), 59. Jokinen (Frolík, Trouba), 60. Wheeler (Trouba, Little). Brankári: Talbot - Pavelec, strely na bránku: 37:30.

MONTREAL - NEW JERSEY 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Góly: 29. Bourque (Desharnais, Subban), 37. Pacioretty (Markov, Desharnais), 50. Galchenyuk (Jemelin, Bourque) – 12. Bernier (Volčenkov, Henrique), 45. Ryder (Fayne, Gelinas). Brankári: Price - Brodeur, strely na bránku: 17:30.

MINNESOTA - PHILADELPHIA 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Góly: 44. Pominville (Koivu), 45. Coyle (Spurgeon, Scandella). Brankári: Harding - Emery, strely na bránku: 21:21.

LOS ANGELES - ST. LOUIS 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Góly: 11. Stoll (Williams, Regehr), 17. Toffoli (Doughty, Richards), 26. Toffoli (Richards, Mitchell) – 55. Shattenkirk (Tarasenko, Schwartz), 60. Tarasenko (Shattenkirk). Brankári: Scrivens - HALÁK, strely na bránku: 23:27.

Slováci v akcii:

Andrej Meszároš (Philadelphia) 16:14 0 0 0 0 5 0

Jaroslav Halák (St. Louis) 59:06 3/23 87,00

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená vo všetkých odsekoch o hlasy a ďalšie fakty