Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - SKA Petrohrad (4.12.)

streda, 4. december 2013 10:22 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - SKA Petrohrad (4.12.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - SKA Petrohrad (4.12.) | zdroj: © TASR

Dnes je v Bratislave hokejový sviatok. Do metropoly Slovenska totiž zavítajú hráči SKA Petrohradu, momentálne najlepšieho celku KHL. Okrem toho si po vyše roku oblečie bratislavský dres Miroslav Šatan.

Zápas začína o 19:00 hod!

Zverenci fínskeho trénera Jukku Jalonena pricestujú do Bratislavy v psychickej pohode. Vyhrali päť zápasov v rade a so 73 bodmi kraľujú Kontinentálnej hokejovej lige. Priaznivci Slovana sa tak môžu tešiť na zápas, v ktorom sa predstavia najväčšia esá najlepšej európskej hokejovej súťaže.

Oporou v bránkovisku SKA je český gólman Alexander Salák, ktorý sa môže popýšiť fantastickými štatistikami. Nastúpil do 21 duelov, v ktorých si udržal parádnu 94,2% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje len 1,56 gólov na zápas. Tímovou dvojkou je Ilja Ježov, ktorý v prípade potreby dokáže veľmi solídne zastúpiť 26-ročného Saláka.

Elitným bekom Petrohradu je skúsený harcovník Dmitrij Kalinin, ktorý je s ice-timeom 23:15 najvyťaženejším hráčom svojho tímu a taktiež je so šestnástimi bodmi (6+10) najproduktívnejším zadákom ligy. SKA bude v zostave chýbať Maxim Čudinov, ktorý bol disciplinárnou komisiou KHL potrestaný jednozápasovým dištancom za jeho nebezpečný zákrok na Jiřího Novotného z HC Lev Praha.

Vedenie klubu môže byť hrdé na svoju palebnú silu. Petrohrad má vďaka 114 nastrieľaným gólom v 33 dueloch druhú najlepšiu ofenzívu v lige. Najväčším ťahúňom útoku je nepochybne hviezdny krídelník Ilja Kovalčuk, ktorý má na svojom konte 30 kanadských bodov. O bod za ruským útočníkom zaostáva Čech Roman Červenka. Parádne výkony v novej sezóne podáva aj Viktor Tichonov, ktorý je tretím najproduktívnejším hráčom svojho tímu s 25 bodmi. Obrovskú kvalitu v útoku predstavujú aj Vadim Šipačjov, Artemy Panarin či Tony Martensson. Na bratislavský ľad nevykorčuľuje hviezdy Nór Patrick Thoresen, ktorý si v súboji s Atlantom Mytišči zlomil nohu. Účasť 30-ročného Nóra v zápase by bol pre nezaujatého diváka určite veľkým pôžitkom.

Súpiska SKA Petrohrad:
Brankári: Ilja Ježov, Alexander Salák, Dmitrij Šikin
Obrancovia: Jurij Alexandrov, Georgij Barďukov, Kevin Dallman, Dmitrij Kalinin, Andrej Kutejkin, Jevgenij Rjasenskij, Alexej Semenov, Maxim Čudinov, Dmitrij Judin
Útočníci: Jevgenij Ketov, Ilja Kovalčuk, Alexander Kučerjavenko, Igor Makarov, Anton Malyšev, Tony Martensson, Artemy Panarin, Alexej Ponikarovskij, Jevgenij Skačkov, Viktor Tichonov, Patrick Thoresen, Roman Červenka, Vadim Šipačjov, Andrej Sigarjov, Anton Burdasov

Bratislavský Slovan sa vďaka pondelkovému víťazstvu so Severstaľom Čerepovec (3:2) odpútal z posledného miesta v Západnej konferencii. „Čadovci“ sa budú snažiť vrátiť svojmu dnešnému súperovi prehru z prvého novembrového dňa, keď na ľade Petrohradu prehrali 4:2. Slovan vo vlaňajšej sezóne dokázal pred očami svojich divákov zdolať SKA a to pomerom 4:2.

Do bránkoviska „belasých“ by sa mal podľa všetkého postaviť slovenský gólman Jaroslav Janus, ktorý sériu štyroch domácich duelov odštartoval spomínaným víťazstvom proti Severstaľu Čerepovec.  

Do zostavy Slovana sa proti Čerepovcu opäť nevošiel zadák Ján Brejčák, ktorý v novej sezóne za Slovan odohral len dva zápasy. Bratislavčania sa budú už tradične spoliehať predovšetkým na svojich elitných bekov Michala SersenaMartinom Škoulom.

V súboji proti Čerepovcu dostali príležitosť viacerí mladíci. Dôvodom sú zranenia Juraja MikúšaRomana Kukumberga. Najviac sa však očakáva návrat Miroslava Šatana do zostavy Slovana, ktorý svoj názor ohľadom jeho príchodu do Bratislavy prezentoval aj na oficiálnom webe bratislavského klubu. Pre web hcslovan.sk povedal: Niekde som už čítal, že som spasiteľ, ale to je hlúposť. Po takej dlhej prestávke je to nerealistické očakávanie. Potrebujem pár zápasov, aby som sa otestoval, ako na tom som. Potom budem môcť zhodnotiť moju formu. Mojou úlohou, ako staršieho hráča bude pomôcť mladým hráčom aj po psychickej stránke. Hocikto, kto bude potrebovať nejakú radu, môže prísť za mnou. V mužstve sú rôzne elementy a tie treba dať dokopy. Verím, že tím bude postupne hrať lepšie.“

Úvodné buly zápasu sa vhodí o devätnástej hodine. Zápas môžete sledovať na obrazovkách televízie Sport2.

Po tomto zápase čaká na hráčov Slovana štvordňová pauza. Po dueli s favorizovaným Petrohradom si v nedeľu o sedemnástej hodine skrížia hokejky s Lokomotivom Jaroslavľ.

Náš tip

SKA Petrohrad je najlepším celkom Kontinentálnej hokejovej ligy. Napriek absenciám Čudinova a Thoresena by pre vysoko kvalitný káder fínskeho kouča Jalonena mal byť duel so Slovanom povinnou jazdou. Dovolíme si tvrdiť, že sa v zápase potvrdia papierové predpoklady a Petrohrad zvíťazí. Na výhru SKA je v našej tipovacej lige vypísaný kurz 1,52.