Main Content

NHL: Hossa s Handzušom gólmi pomohli Chicagu k triumfu, Kopecký 0+1 - sumáre (2)

pondelok, 9. december 2013 10:05 | Autor: TASR

New York 9. decembra (TASR) - Štyria slovenskí hokejisti zasiahli v noci na pondelok do päťzápasového programu zámorskej NHL. Až traja sa predstavili na ľade v Chicagu, kde proti sebe nastúpila dvojica domácich "jastrabov" Marián Hossa a Michal Handzuš proti "panterovi" Tomášovi Kopeckému z Floridy. V súboji, v ktorom obhajca Stanleyho pohára vyhral jasne 6:2, si všetci traja rozšírili svoje bodové štatistiky. Najviac Marián Hossa, ktorý ku gólu, ktorý sa ukázal byť napokon víťazným, pridal aj asistenciu. Na svojom konte má v prebiehajúcej sezóne už 24 bodov (13+11). Michal Handzuš, ktorý sa v predošlom súboji s Anaheimom vrátil do súťažného diania po krátkom dvojzápasovom výpadku pre ochorenie, strelil gól, v tomto ročníku svoj druhý a celkovo zatiaľ nazbieral päť kanadských bodov. Rovnako päť bodov má aj Tomáš Kopecký, ktorý zaznamenal svoju tretiu asistenciu a zo všetkých troch Slovákov odohral najväčšiu porciu minút - 18:34.

Hossa sa strelecky presadil na začiatku druhej tretiny, keď sa za stavu 2:0 pre Chicago dostal s Patrickom Sharpom do rýchleho prečíslenia 2 na 1 a po strele spoluhráča doklepol puk do siete. Slovenský útočník už predtým asistoval pri presilovkovom góle Brenta Seabrooka. Hosťom sa síce podarilo znížiť na rozdiel jedného gólu aj vďaka výbornej práci Kopeckého pri trefe Dylana Olsena, no v 38. minúte Blackhawks opäť odskočili súperovi - Handzuš zaclonil Clemmensenovi výhľad pri delovke Seabrooka, našiel si dorážku a zasunul puk bekhhendom za súperovho brankára - 4:2. V treťom dejstve skórovali ešte Andrew Shaw a Brandon Saad a spečatili tak suverénny triumf úradujúceho šampióna. Patrik Sharp, autor gólu a dvoch asistencií, po zápase vyzdvihol vynikajúcu úspešnosť jeho tímu v presilovkách, v ktorých dali "jastrabi" tri zo šiestich gólov. "Ukazuje to, aká dôležitá je hra v početnej výhode. Aj chalani v oslabeniach podali skvelý výkon," zdôraznil v rozhovore so zámorskými novinármi. Radosť z dvojbodového zisku skalilo zranenie brankára Chicaga Marca Crawforda, ktorý odstúpil z hry už v 14. minúte pre zranenie v dolnej časti tela a nahradil ho Fín Antti Raanta. "Ešte som nehovorili s lekármi, no nemyslím si, že je to niečo vážne," uviedol na margo zranenia Crawforda tréner Chicaga Joel Quenneville, ktorému zo zdravotných dôvodov chýba aj brankárska dvojka Nikolaj Chabibulin.

V Toronte priviedol kapitán Bostonu Zdeno Chára svoj tím k víťazstvu 5:2. Svoje bodové konto si síce nerozšíril, mal však výrazný podiel pri góle spoluhráča Toreyho Kruga, keď v presilovke svojou mohutnou postavou clonil brankárovi Jonathanovi Bernierovi vo výhľade. Z hráčov oboch tímov odohral Chára najviac minút - 26:55, len o tri sekundy menej bol na ľade jeho spoluhráč Dennis Seidenberg. Premiérový gól v profilige strelil nováčik v službách "medveďov" Kevan Miller, 26-ročný obranca ale napokon duel nedohral po náraze na mantinel od Diona Phaneufa. "Hrá zatiaľ vcelku solídne. Hodili sme ho do ohňa, no on od začiatku podáva kvalitné výkony," pochválil Millera tréner Bruins Claude Julien.

Hráči San Jose vyhrali na ľade Minnesoty na strely jasne 38:13, no ani to im nestačilo k bodovému zisku - defenzívne hrajúcim "divochom" podľahli 1:3. Dvomi presnými zásahmi sa pod triumf Wild podpísal Zach Parise, výborným výkonom sa prezentoval brankár Josh Harding, ktorý zaznamenal 37 úspešných zákrokov a vychytal 16. víťazstvo v sezóne. "Žraloci" po výbornom vstupe akoby prestali hrýzť, zapísali si tretiu prehru v rade a štvorzápasový trip zakončili s bilanciou 1-3.

Útočník Mike Santorelli po letnom príchode do Vancouveru mal hrať v tíme Canucks len vedľajšiu úlohu, bývalý hráč Nashvillu, Floridy či Winnipegu sa však chopil ponúknutej šance, vybojoval si miesto v druhom útoku a stal sa jedným z ťahúňov "kosatiek". V dueli s Coloradom (3:1) sa podieľal na všetkých troch góloch domácich, keď dva dal a na ďalší prihral Ryanovi Keslerovi. Klub z najväčšieho mesta Britskej Kolumbie zvíťazil v štvrtom stretnutí v rade. "Ak chcete byť v tejto súťaži úspešní, musíte si vedieť udržať vedenie v zápase. Dnes sme to dokázali," tešil sa 27-ročný Santorelli. Brankár Vancouveru Roberto Luongo siahal na shutout, o čisté konto ho obral Jamie McGinn gólom 7,1 sekundy pred záverečnou sirénou. "Také veci sa v hokeji stávajú. Vďaka bohu to nebol vyrovnávajúci gól," komentoval situáciu kanadský gólman.

Brankár NY Rangers Henrik Lundqvist ťahal v zápasoch proti Washingtonu šnúru troch "núl" v rade, famózna séria sa skončila v noci, keď mu hráči Capitals nasúkali štyri kúsky a vyhrali 4:1. A to gólovo mlčali najväčšie hviezdy "Caps" Alexander Ovečkin či Nicklas Bäckström a strelecky sa presadili sviatoční strelci ako Steve Oleksy či Nate Schmidt.

Sumáre zápasov NHL:

MINNESOTA - SAN JOSE 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 24. Parise (Pominville, Scandella), 29. Koivu (Scandella, Heatley), 60. Parise (Brodziak) - 59. Marleau (Irwin, Couture). Brankári: Harding - Niemi, strely na bránku: 13:38.

TORONTO - BOSTON 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)

Góly: 13. Holland (Clarkson, Gardiner), 41. McClement (Holland, Kuľomin) - 26. Söderberg (Smith, Bergeron), 27. Krug (Krejčí, Lucic), 36. Miller (Söderberg), 56. Iginla (Lucic), 60. Bergeron (Campbell, Krejčí). Brankári: Bernier - Johnson, strely na bránku: 32:39.

NY RANGERS - WASHINGTON 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)

Góly: 59. Pouliot (Del Zotto) - 23. Chimera (Erat, Oleksy), 23. Oleksy (Beagle), 39. Grabovskij (z tr. strieľania), 58. Schmidt. Brankári: Lundqvist - Grubauer, strely na bránku: 31:36.

CHICAGO - FLORIDA 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Góly: 2. Sharp (Toews, Kane), 10. Seabrook (Saad, HOSSA), 21. HOSSA (Sharp, Toews), 38. HANDZUŠ (Seabrook, Kane), 43. Shaw (Sharp, Kane), 60. Saad (Morin, Versteeg) - 25. Olsen (KOPECKÝ, Gudbranson), 30. Goc. Brankári: Crawford (14. Raanta) - Clemmensen, strely na bránku: 32:35.

VANCOUVER - COLORADO 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Góly: 6. Santorelli (Higgins), 42. Kesler (Santorelli, Higgins), 48. Santorelli (Garrison) - 60. McGinn (McLeod, Holden). Brankári: Luongo - Giguere, strely na bránku: 21:29.

Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 16:33 1 0 1 (+1) 1 0

Marián Hossa (Chicago) 15:10 1 1 2 (-1) 2 0

Zdeno Chára (Boston) 26:55 0 0 0 (+1) 2 2

Tomáš Kopecký (Florida) 18:34 0 1 1 (+2) 0 2

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšie fakty a hlasy