Main Content

Yan Šťastný sa v KHL postupne udomácňuje

štvrtok, 11. november 2010 21:46 | Autor: Lívia Godová

Syn hokejovej legendy Petra Šťastného a mladší brat začínajúcej hviezdy Colorada Avalanche Paula urobil cez leto radikálny krok. Zo zámorskej hokejovej ligy prestúpil do najslávnejšieho ruského klubu CSKA Moskva.

Američana slovenského pôvodu narodeného v Kanade už prestalo baviť neustále pendlovanie medzi farmou a hlavnou súťažou NHL, kde odohral maximálne sedem minút v zápase. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodol práve pre kontinentálnu hokejovú ligu. „Chcel som hrať v KHL. Myslím si, že je to druhá najlepšia súťaž na svete, v ktorej sa hrá veľmi dobrý hokej. Chcel som zmeniť prostredie a ísť niekde, kde môžem napredovať,“ povedal krátko po podpise zmluvy pre denník Pravda.

Hoci Yan Šťastný vyrastal v Spojených štátoch amerických, a aj na reprezentačnom fóre zastupuje USA, s európskym štýlom hokeja má nemalé skúsenosti. V sezónach 2003/2004 a 2004/2005 pôsobil v nemeckom klube Norimberg Ice Tigers Del.
 
Napriek tomu, že moskovský CSKA nevkročil do novej sezóny príliš úspešne, a v západnej konferencii mu patrí až 9. priečka, Yan Šťastný sa stal stabilnou súčasťou tímu. V doterajších 18. zápasoch nazbieral osem bodov za štyri góly a štyri asistencie.
 
Siedmemu najúspešnejšiemu strelcovi CSKA robí najväčšie problémy orientácia v hlavnom meste a ruština. „Azbuka je pre mňa prakticky nepochopiteľná. Stále si však vravím, že ak človek niekde ide, musí sa adaptovať na nové prostredie. Verím, že nepotrvá dlho a v tomto smere sa zlepším,“ uviedol v rozhovore Šťastný. Zároveň dodal, že najväčšiu radosť z uzavretia kontraktu s moskovským veľkoklubom mal otec Peter.