Main Content

Beh-SP: Šprint v Davose ovládli Nóri Glöersen a Björgenová, Slovenky neuspeli(5)

nedeľa, 15. december 2013 15:05 | Autor: TASR

Davos 15. decembra (TASR) - Nórski reprezentanti Anders Glöersen a Marit Björgenová triumfovali v nedeľňajšom šprinte voľnou technikou v rámci 3. kola Svetového pohára v behu na lyžiach vo švajčiarskom Davose. Slovenské reprezentantky Alena Procházková a Daniela Kotschová nepostúpili z kvalifikácie.

V mužskom finále si to o prvenstvo "rozdali" v cieľovej rovinke 1,5 km dlhej trate severania a Glöersen bol napokon o viac ako polsekundy rýchlejší ako víťaz kvalifikácie Fín Martti Jylhä. Na ďalšie miesta sa zoradili ruskí bežci - tretí Sergej Usťugov a štvrtý Alexej Petuchov. Glöersen zaznamenal svoje štvrté víťazstvo v SP v kariére, ale premiérové od marca 2010. Líder priebežného poradia seriálu Nór Martin Johnsrud Sundby vypadol už v kvalifikácii.

Björgenová sa vo finále v dramatickom finiši presadila s mimnimálnym náskokom jednej stotiny sekundy pred Američankou Kikkan Randallovou a v Davose tak po sobotňajšom triumfe na pätnástke voľne zaznamenala víťazné double. Majsterka sveta a olympijská víťazka si zároveň upevnila jasnú líderskú pozíciu v celkovom hodnotení seriálu. "Cítila som sa veľmi dobre a pred finále som vedela, že ak udržím kontakt s vynikajúco bežiacou Kikkan, tak budem mať šancu. Bolo to tesné, ale vyšlo to," povedal v cieli Björgenová po svojom 62. víťazstve v pretekoch SP v kariére, treťom v prebiehajúcej sezóne. Tretie miesto obsadila Nemka Denise Herrmannová, obhajkyňa celkového prvenstva v seriáli Poľka Justyna Kowalczyková len tesne postúpila z 30. miesta v kvalifikácii a napokon skončila už vo štvrťfinále.

Slovenky sa do vyraďovačky nedostali. Procházková obsadila v eliminácii nepostupovú 46. priečku so stratou 6,26 s na najrýchlejšiu Nemku Herrmannovú a nenadviazala tak na svoje 11. miesto v šprinte klasicky spred dvoch týždňov vo fínskom Kuusame v ouvertúre SP. Kotschová pri svojej tohtosezónnej premiére v SP skončila v kvalifikácii s výraznou stratou tretia od konca na 72. pozícii (+23,33).

Seriál SP pokraćuje na budúci víkend v Asiagu súťažami v šprinte a tímšprinte.

SP v behu na lyžiach v Davose - šprint voľnou technikou:

Muži - finále: 1. Anders Glöersen (Nór.) 2:38,74, 2. Martti Jylhä (Fín.) +0,58, 3. Sergej Usťugov (Rus.) +1,00, 4. Alexej Petuchov (Rus.) +1,31, 5. Finn Haagen Krogh (Nór.) +2,14, 6. Federico Pellegrino (Tal.) +11,81

Ženy - finále: 1. Marit Björgenová (Nór.) 2:57,60, 2. Kikkan Randallová (USA) +0,01, 3. Denise Herrmannová (Nem.) +0,24, 4. Hanna Eriksonová (Švéd.) +3,12, 5. Vesna Fabjanová (Slovin.) +4,04, 6. Stina Nilssonová (Švéd.) +7,53..., v kvalifikácii 46. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR), 72. Daniela KOTSCHOVÁ (SR)

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2. a 3. odseku a o 5. odsek