Main Content

NHL:Štvorbodový Šťastný režíroval výhru Colorada,Penguins natiahli víťaznú šnúru

utorok, 17. december 2013 12:05 | Autor: TASR

New York 17. decembra (TASR) - Najvýraznejšou postavou štvorzápasového programu v zámorskej NHL v noci na utorok bol útočník Colorada Paul Šťastný. Syn slovenskej hokejovej legendy Petra Šťastného sa na suverénnej výhre Avalanche 6:2 nad Dallasom Stars podieľal štyrmi bodmi za dva góly a dve asistencie.

Dallas hral v Pepsi Center v prvej tretine s domácim Coloradom vyrovnanú partiu, no v tej druhej sa na hostí zosypala hokejová lavína. Zverenci trénera Patricka Roya vyhrali prostrednú časť hladko 4:0 a prakticky v nej rozhodli o svojom triumfe. Veľkolepým štýlom ukončil deväťzápasové gólové suchoty Paul Šťastný, ktorý s bilanciou 2+2 režíroval coloradské galapredstavenie. Tvorivý center predtým naposledy skóroval 19. novembra do siete Colorada. "Možno som to nedal na sebe znať, no nikto nebol z toho gólového pôstu tak frustrovaný ako ja sám," uviedol pre zámorské médiá hrdina večera. Dallas sa ukazuje byť Šťastného obľúbeným súperom, 1. novembra mu nasúkal dva góly a jeho jediný hetrik v NHL tiež pochádza z duelu s texaským klubom (3. októbra 2007). "V minulých zápasoch sme dominovali v držaní puku, boli sme strelecky aktívni, no nedokázali sme doviesť načatú prácu do konca. Sebavedomie bolo u niektorých chalanov na nízkej úrovni. Som šťastný, že nám to dnes vyšlo, najmä kvôli Paulovi," povedal domáci krídelník P.A. Parenteau, autor troch asistencií.

Slovenský hokej nemal v nočnom programe svojho zástupcu. "Bluesmani" zo St. Louis prehrali v Ottawe 2:3 po predĺžení, v bránke hostí dostal na úkor Jaroslava Haláka prednosť Brian Elliott. Ten proti svojmu bývalému tímu zaznamenal 29 úspešných zákrokov. Na Robina Lehnera v domácej bránke našiel recept iba Chris Stewart, ktorý strelil oba góly Blues. O víťazný zásah Senators sa postaral v 64. minúte nováčik Cody Ceci, keď jeho nahodenie od modrej čiary prekvapujúco zapadlo až za chrbát Elliotta. Pre 20-ročného obrancu to bol v treťom profiligovom vystúpení premiérový zásah v NHL. "Je to pre mňa výnimočná chvíľa. Môj prvý gól nemohol prísť v lepšom momente," rozplýval sa Ceci.

Hráči Pittsburghu si napriek početnej maródke dokázali doma poradiť s Torontom 3:1 a natiahli víťaznú šnúru na štyri zápasy. Víťazný gól strelil za stavu 1:1 v 54. minúte - kto iný - kapitán Penguins Sidney Crosby. Pre elitného kanadského centra to bol 19. gól v sezóne, vďaka nemu si poistil vedenie v tabuľke produktivity, druhý Patrick Kane z Chicaga na neho aktuálne stráca dva body. "Tučniakom" chýbali viaceré opory vrátane Jevgenija Malkina či Krisa Letanga, napriek tomu si Penguins strážia líderskú pozíciu vo Východnej konferencii. Jediný gól Maple Leafs vsietil zadák Morgan Rielly, pre ktorého to bol prvý gól v NHL.

Skvelý návrat do zostavy Winnipegu po šesťzápasovej pauze zapríčinenej zranením zažil útočník Evander Kane, ktorý dvoma bodmi (1+1) pomohol Jets k triumfu 3:2 na ľade Columbusu. Kanadský tím tak ukončil trojzápasovú sériu prehier.

Sumáre zápasov NHL:

PITTSBURGH - TORONTO 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Góly: 1. Conner (Dumoulin, Vitale), 54. Crosby (Dupuis, Bortuzzo), 60. Sutter - 27. Rielly (Franson, Bernier). Brankári: Fleury - Bernier, strely na bránku: 31:26.

COLUMBUS - WINNIPEG 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Góly: 49. Umberger (Calvert, Johansen), 52. Ťutin (Letestu, Foligno) - 34. Scheifele (Kane, Frolík), 43. Little (Byfuglien, Ladd), 51. Kane (Stuart). Brankári: McKenna - Montoya, strely na bránku: 24:32.

OTTAWA - ST. LOUIS 3:2 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)

Góly: 4. Pageau (Ryan, Karlsson), 46. Ryan (Turris, Zibanejad). 64. Ceci - 37. Stewart (Roy), 40. Stewart (Roy, Morrow). Brankári: Lehner - Elliott, strely na bránku: 32:32.

COLORADO - DALLAS 6:2 (1:1, 4:0, 1:1)

Góly: 11. MacKinnon (Duchene, Sarich), 29. Šťastný (Talbot, McGinn), 34. Benoit (O'Reilly, Duchene), 37. Šťastný (Landeskog, Parenteau), 40. Johnson (Šťastný, Parenteau), 56. Barrie (Parenteau, Šťastný) - 20. Connauton (Seguin, Goligoski), 44. Seguin (Ničuškin, Gončar). Brankári: Varlamov - Lehtonen, strely na bránku: 48:33.