Main Content

Museli Spurs vyraziť Villasa-Boasa?

utorok, 17. december 2013 13:33 | Autor: Jakub Mihálik

Museli Spurs vyraziť Villasa-Boasa?
Museli Spurs vyraziť Villasa-Boasa? | zdroj: © TASR

Tottenham Hotspur včera potvrdili, že po vzájomnej dohode opúšťa lavičku na White Hart Lane portugalský kouč Andre Villas-Boas. Mladý tréner tak v rámci dvoch rokov nedobrovoľne opúšťa už druhý londýnsky klub. Sú nenaplneneé predsezónne ambície Spurs len jeho vinou?

V pondelok ráno prišlo to, čo sa očakávalo už dlhšiu dobu. Riaditeľ Tottenhamu Hotspur, Daniel Levy, vyhodil hlavného kouča Spurs, Andreho Villasa-Boasa. Hoci v oficiálnom stanovisku uvádza tím z White Hart Lane, že sa obe strany na ukončení spolupráce dohodli, všetkým je jasné, že portugalský kouč odchádza nedobrovoľne. 

Podpílenú vetvu mal už po debakli na Etihad Stadium, kde Spurs prehrali 6:0. Villas-Boas sa nepoučil a cez víkend prišla ďalšia hanba, prehra 0:5 s Liverpoolom, pri ktorej Spurs za 90 minút nevystrelili na bránu. Neboli to však ojedinelé prehry a zlyhania Spurs.


Portugalský kouč nesie veľkú časť viny na neúspešných výsledkoch v domácej súťaži. Už v našej taktickej analýze zo súboja so City sme ukázali, v čom robia Spurs chybu. Tottenham získal v súbojoch s tímami z TOP 8 len 3 body z 21 možných, a tak je prirodzené, že vedenie spokojné nebolo. Najmä po tom, čo v lete Levy vynaložil na prestupy viac ako 100 miliónov libier. Do klubu prišli Lamela, Paulinho, Soldado, Eriksen, Chadli. Všetci však majú jedno spoločné. Táto sezóna je pre nich premiérovou v Premier league, a to, ako všetci vieme, vyžaduje čas na aklimatizáciu. Môžeme namietať, že Villas-Boas o tomto hendikepe hráčov vedel pri ich angažovaní, no jedným dychom musíme dodať, že Portugalčan nebol ten, kto o prestupoch rozhodoval. Manažmen Tottenhamu priviedol do klubu Franca Baldiniho, ktorý mal na starosti prestupy a tento muž by takisto mal prevziať za neúspechy Spurs zodpovednosť. Mal by ju prevziať aj Daniel Levy, ktorý si pred 18 mesiacmi sám vybral Villasa-Boasa, čerstvo vyhodeného kouča Chelsea. Levy pred začiatkom sezóny 2012/2013 vyhodil populárneho Harryho Redknappa, ktorý doviedol Spurs k výborným výkonom v Lige majstrov. Vraj už nemal, čo ponúknuť Spurs a Villas-Boas mal klub posunúť na ďalší level. Opäť to však bola netrpezlivosť Levyho, ktorá mu v tom zabránila.


Villas-Boas nebol v Tottenhame vyslovene neúspešný. V minulej sezóne sa musel vysporiadať s tým, že pred jeho nástupom z klubu odišla kostra tímu v podobe Luku Modrića, Rafu van der Vaarta a kapitána Ledleyho Kinga. Napriek tomu bojoval až do posledného kola o priečku pre Ligu majstrov. V lete prišiel o svojho najlepšieho hráča a hoci prišlo do klubu niekoľko posíl, nedalo sa očakávať, že od prvého mesiaca budú v novej lige medzi najlepšími. Napriek tomu musel odísť. Hoci polovica fanúšikov Tottenhamu jasá, druhá len krúti hlavou. Vybudovanie nového kádra s veľkými ambíciami sa neudeje, ak klub neustále bude meniť trénerov a tí nebudú mať úplnú kontrolu nad prestupovou politikou. Villas-Boas urobil niekoľko chýb, no o prácu prišiel už pod druhým rozmarným majiteľom klubu. Poučí sa aspoň jedna strana?