Main Content

Futbal: Európska komisia si posvieti na španielske kluby, aj Real a Barcu

streda, 18. december 2013 16:05 | Autor: TASR

Barcelona 18. decembra (TASR) - Európska komisia v stredu oznámila, že bude vyšetrovať niekoľko klubov z najvyššej španielskej futbalovej ligy vrátane Realu Madrid a FC Barcelona. Tímy totiž čelia podozreniam, že prijali štátnu pomoc v rozpore s pravidlami Európskej únie.

Medzi kluby, ktoré mali dostať isté "daňové výhody", patria aj Athletic Bilbao a Osasuna Pamplona. Európska komisia si posvieti aj na prevod pozemkov medzi hlavným mestom krajiny a Realom Madrid, ako aj záruky poskytnuté štátnou inštitúciou pre Valenciu, Hercules a Elche, keď tieto tri kluby "zdanlivo prechádzali finančnými ťažkosťami". Vyšetrovanie má zistiť, či tieto formy podpory boli v súlade so smernicami EÚ, ktorá zakazuje štátnu pomoc neprimerane ovplyvňujúcu hospodársku súťaž.

Komisia odôvodnila vyšetrovanie tým, že futbalové kluby "vykonávajú hospodársku činnosť v rámci vnútorného trhu EÚ", resp. pomoc, ktorú dostali, by mohla "ovplyvniť konkurenciu a obchod medzi členskými štátmi".

Španielska liga patrí medzi najkvalitnejšie na svete a Real Madrid i FC Barcelona sa radia na úplný vrchol medzi všetkými tímami. Oba veľkokluby spolu s Atleticom Madrid sa kvalifikovali do vyraďovacej fázy lukratívnej Ligy majstrov 2013/2014.

Ak by EÚ rozhodla, že štátna pomoc bola v rozpore s jej pravidlami, mohla by Španielsku nariadiť, aby ju žiadalo späť. "Profesionálne kluby by nemali financovať svoje aktivity na úkor daňových poplatníkov," citovala agentúra dpa komisára EÚ pre hospodársku súťaž Joaquina Almuniu. Komisiu mali na tento prípad upozorniť "znepokojení občania". Španielski predstavitelia už obvinenia odmietli.