Main Content

Lyžovanie-SZU: Žampa v slalome druhý: "Striebro si cením" (3)

štvrtok, 19. december 2013 22:05 | Autor: TASR

Pozza di Fasa 19. decembra (TASR) - Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil vo štvrtkovom mužskom slalome na 26. Svetovej zimnej univerziáde na 2. priečke časom 1:32,25 min a na víťaza Joonasa Christera Rasanena z Fínska stratil 0,16 s. Tretí skončil Čech Kryštof Kryzl so stratou 0,63 s. Žampa, ktorý viedol poradie po prvom kole v čase 45,03 s, vybojoval pre Slovensko tretiu medailu, druhú strieborného lesku.

"Som rád, že som získal medailu. Mrzí ma však, že som neudržal zlato z prvého kola. Nebolo to ľahké, lebo sa v druhom kole trať rozbila a bolo náročné triafať sa do rýh," uviedol pre TASR Žampa.

Žampa, ktorý sa zúčastnil na prvej univerziáde, si pochvaľoval slalom umiestnený vo večerných hodinách. Menej ho potešila kvalita snehu, ale zo zisku striebra neskrýval radosť. "Veľmi sa mi páčia nočné slalomy, chodí na ne veľa ľudí, ktorí si to užívajú a žijú tým lyžovaním inak ako cez deň. Myslím si, že by sa malo robiť viac nočných slalomov. Je na škodu, že sneh nebol viac upravený, trošku tvrdšie, ľadovejšie," povedal Žampa dodal: "Striebro si cením, viac by potešilo zlato, ale horšie by bolo napríklad štvrté miesto."

Žampa nebol hodnotený v kombinácii, pretože absolvoval iba dve disciplíny z dôvodu účasti na Svetovom pohári. V budúcnosti by sa rád zapojil aj do tohto hodnotenia. "Tri disciplíny by som odjazdil aj tento rok, ale práve v čase univerziády sa išli preteky SP vo Val d'Isere, teda som to nestihol," ozrejmil pre TASR Žampa, ktorý získal pre Slovensko celkovo 51. medailu v rámci všetkých univerziád, trinástu striebornú.

Ďalší Slovák Matej Falat postúpil do 2. kola so stratou 1,89 s na vedúceho Žampu zo 16. priečky, no v druhej jazde dosiahol deviaty najrýchlejší čas 1:34,04 min a v konečnom poradí si polepšil o sedem miest.

"Splnil som si cieľ dostať sa do prvej desiatky. Musím povedať, že som spokojný s pretekmi, ktoré som dnes odjazdil. V prvej jazde som mal zlú trať, boli tam už ryhy a nebolo to ideálne. Do druhého kola som zasiahol pätnásty v poradí, takže trať bola lepšia a aj moja jazda," konštatoval Falat.

Výsledky - slalom:

1. Joonas Christer Rasanen (Fín.) 1:32,09 min, 2. Adam ŽAMPA (SR) +0,16 s, 3. Kryštof Kryzl (ČR) +0,63, 4. Sergej Majtakov (Rus.) +0,65, 5. Riccardo Tonetti (Tal.) 0,99, 6. Dominik Stehle (Nem.) +1,05 ... 9. Matej FALAT (SR) +1,95

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 3., 4. a 6. odsek