Main Content

Beh-SP: V Asiagu triumfy Kriukova a Kowalczykovej, Procházková 18. (3)

sobota, 21. december 2013 13:05 | Autor: TASR

Asiago 21. decembra (TASR) - Poľka Justyna Kowalczyková a Rus Nikita Kriukov triumfovali v sobotňajšom šprinte klasickou technikou v rámci 4. kola Svetového pohára v behu na lyžiach v talianskom stredisku Asiago. Slovenská reprezentantka Alena Procházková skončila vo štvrťfinále, Daniela Kotschová nepostúpila z kvalifikácie.

V ženskom finále sa Kowalczyková hneď po štarte dostala do čela, na stúpaní striasla svoje súperky a potom si už bez problémov prišla do cieľa po prvenstvo. Na druhej priečke finišovala Anne Kyllönenová z Fínska s takmer 1,34-sekundovou stratou a tretie miesto obsadila Maiken Caspersen Fallaová z Nórska. Kowalczyková tak vyhrala všetky štyri klasické preteky, v ktorých v tejto sezóne štartovala. "Klasika je moja obľúbená. Páčila sa mi dnešná trať a všetko mi vyšlo perfektne. Teším sa na Vianoce a najbližšie sa predstavím na Tour de Ski," uviedla v televíznom rozhovore víťazka, ktorá sa po sobote posunula na druhú priečku celkového poradia SP.

V mužskom finále sa z triumfu tešil Nikita Kriukov z Ruska, ktorý v závere zdolal Alexeja Poltaranina z Kazachstanu. Tretiu priečku obsadil švajčiarsky pretekár Gianluca Cologna. Pre olympijského víťaza z Vancouveru Kriukova to bolo vôbec prvé víťazstvo v SP. "Prešiel som dlhú cestu, kým som vyhral. Veľmi sa teším, ďakujem Taliansko," uviedol.

Procházková postúpila z 18. miesta kvalifikácie, ktorú vyhrala Katja Višnarová zo Slovinska. Vo štvrťfinále sa predstavila v poslednom piatom rozbehu, v ktorom skončila na štvrtom mieste s takmer desaťsekundovou stratou na víťaznú Nemku Denise Herrmannovú (3:13,32) a nedostala sa medzi najlepšiu dvanástku. Celkovo skončila na 18. mieste. Kotschová obsadila v kvalifikácii nepostupové 64. miesto.