Main Content

Nou Camp a Santiago Bernabéu v novom šate

piatok, 27. december 2013 11:43 | Autor: Silvia Petrašková

Nou Camp a Santiago Bernabéu v novom šate
Nou Camp a Santiago Bernabéu v novom šate | zdroj: © TASR

Vo futbalovom Španielsku sa črtá k ďalšiemu zaujímavému súboju dvoch najväčších gigantov tamojšieho futbalu. FC Barcelona a Real Madrid však tentoraz medzi sebou nebudú bojovať o cenné ligové body, ale o honor najkrajšieho a najluxusnejšieho futbalového štadióna. Zástupcovia oboch španielskych veľkoklubov sa rozhodli, že ich štadióny dostanú do najbližších rokov novú podobu.

V Barcelone a Madride sa teda začne stavať. Dve futbalovo i architektonicky najväčšie pýchy Španielska prejdú komplexnou prestavbou svojich domovských štadiónov. Tak Bernabéu ako i Nou Camp síce patria medzi top štadióny sveta, no vedenie a zástupcovia oboch klubov volajú po zmene.

V prípade katalánskej Barcelony však nateraz nie je isté, či Nou Camp zasiahne len čiastočná, alebo celková premena. Klub, ktorého štadión už teraz pojme vyše 99 354 divákov, podľa informácii zvýši svoju kapacitu na rovných 105 000. Doplnkom k tejto prestavbe má byť aj nová zatvárateľná strecha. V prípade celkovej prestavby štadióna, by už šlo o oveľa náročnejšiu a finančne drahšiu záležitosť. Nový Nou Camp by mal stáť v centre mesta na mieste tamojšej barcelonskej univerzity.

Garantujú stabilitu klubu

Všetky spomínané informácie sú ale nateraz len v rovine plánovania  a celkové odklepnutie rekonštrukcie, resp. výstavby štadióna sa vykoná na januárovom zasadnutí klubového predstavenstva. Je však otázne s akou odozvou sa táto odvážna myšlienka stretne u samotných fanúšikov barcelonského klubu. Niektorí z nich si ešte teraz pamätajú na skutočne neľahké obdobie päťdesiatych rokov. Začiatok výstavby súčasného štadióna vtedy zdržoval najmä chýbajúci súhlas mestského zastupiteľstva, ktoré nechcelo zaradiť novovznikajúci projekt do svojich územných plánov. Takéto boje však Barcelončania nateraz nemusia riešiť. Oveľa väčším problémom, ktorý nenechá spávať nielen zástupcov klubu, ale i domácich fanúšikov je najmä finančná čiastka, ktorá odkrojí z klubového rozpočtu skutočne požehnaný kus peňazí. Hovorca FC Barcelona Toni Freixa, ale všetkých ubezpečil, že spomínaný projekt v žiadnom prípade neohrozí finančnú stabilitu klubu.

Hľadá sa sponzor

Počet núl do investovanej čiastky novovzniknutého štadióna však určite nemusí trápiť konkurenciu z Madridu. Tí sa do výstavby svojho nového luxusného stánku ženú skutočne smelo. Obchodné centrum, hotel, zatváracia strecha a dokonca paráda v rámci nočného rozžiarenia celého štadióna aj s takýmito plánmi vstupuje Real Madrid do nového roka. Začiatok stavebných prác je síce naplánovaný už o päť mesiacov, no všetko to má ale maličký háčik. Madridčania nemajú na takýto projekt vhodného sponzora. Badaj by nie, veď vyše 400 miliónov eur, ktoré spomínaný komplex zhltne, nie je lacnou záležitosťou. Prezident Florentino Pérez ale fanúšikov „potešil“ aspoň tým, že na výstavbu nového Bernabéa už našiel architekta a to rovno z radov najväčšieho barcelonského rivala. Josep Ribas Folguera patrí totiž medzi popredných členov Blaugranas.

Plány s rekonštrukciou či výstavbou nových futbalových palácov oboch spomínaných klubov už ležia na stole. Či však naberú aj reálne kontúry je nateraz dosť špekulatívne, lebo prísť s takýmito hriešne drahými projektmi v čase najväčšej finančnej nestability oboch klubov, je skutočne odvážnou myšlienkou.