Main Content

Lacko šiestym Slovákom v osemfinále dvojhry

streda, 17. november 2010 20:01 | Autor: TASR

Všetkých šesť domácich účastníkov hlavnej súťaže dvojhry na bratislavskom tenisovom turnaji ATP Challenger Tour Ritro Slovak Open (dotácia 106 500 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v NTC) sa prebojovalo do osemfinálového 2. kola.

Ako poslednému sa to podarilo jedinému z nich, ktorý mal právo štartu priamo na základe svojho postavenia vo svetovom rebríčku pri uzávierke prihlášok. Lukáš Lacko nasadený ako piaty si v stredajšom zápase 1. kola pred 2000 divákmi v Sibamac aréne poradil s kanadským držiteľom tzv. chráneného renkingu Frankom Dancevicom za 99 minút 4:6, 6:3, 6:4. Prvý mečbal premenil esom.

Dvadsaťtriročný piešťanský rodák Lacko, momentálne 84. v hodnotení (bol už aj na 60. mieste), získal v prvom sete jediný fiftín na príjme. V druhej časti sa však dostal do returnov i tempa, a hoci 26-ročnému niekdajšiemu 65. mužovi počítačového poradia Dancevicovi (teraz reálne až 294. pozícia po vynechaní prvých piatich mesiacov sezóny) povolil vyrovnať z 0:2 na 2:2, dosiahol ešte jeden brejk - na 4:2. Náskok si už udržal a v rozhodujúcom dejstve aj prevahu - tá dokonca rástla, sebavedomie burcované fanúšikmi tiež. Zverenec Tibora Tótha prerazil súperovo podanie na 2:1 a koncovku zvládol, v šiestej hre parádnym forhendom zo záklonu odvrátil hrozbu straty servisu.

Prípadná prehra by bola pre päťnásobného tohtoročného štvrťfinalistu z hlavnej úrovne ATP World Tour najhoršou podľa umiestnenia protivníka v systému od januára 2009, keď Lacko na podujatí ITF v Záhrebe nestačil na Rumuna Victora Ionitu, vtedy 306. v rebríčku. Pravda, Dancevic má reálne oveľa viac dispozícií, než by renking napovedal: dvakrát počas kariéry bol vo finále na najvyššom profesionálnom okruhu (Indianapolis 2007, Eastbourne 2009).

U daviscupového reprezentanta SR Lacka bolo všetkých jeho ostatných päť prehier s hráčmi s trojciferným hodnotením. Ak sa chce vyhnúť natiahnutiu tejto nelichotivej série týkajúcej sa nezdarov, musí si medzi najlepšími šestnástimi na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR poradiť s 33-ročným rakúskym veteránom Stefanom Koubekom. Skúseného ľaváka, teraz 141. v hodnotení (kedysi figuroval aj v Top 20), zdolal vlani na challengeri v belgickom Monse tesne 7:6 (1), 7:6 (5).

Lacko v závere sezóny sprievodne napĺňal aj ambíciu zabezpečiť si prienik "nad čiaru" januárových melbournských grandslamových Australian Open, čo sa mu však s maximálnou pravdepodobnosťou definitívne podarilo už minulotýždňovým postupom do finále challengeru v talianskom Ortisei. V slovenskej metropole obhajuje semifinálovú účasť. Už má istotu 9 bodov do počítačového poradia a šeku na 1830 eur.
Pred Lackom sa prebojovali do osemfinále "Ritra" 2010 držitelia voľnej karty Dominik Hrbatý, Andrej Martin, Martin Kližan a Marek Semjan i kvalifikant Miloslav Mečíř mladší. Prví dvaja spomenutí sa predstavia v 2. kole už v stredu večer. Pre miestneho šampióna zo sezóny 2005 Hrbatého možno pôjde o jeho rozlúčkové súťažné vystúpenie v rodnom meste. Šiesti Slováci v osemfinále tohto turnaja sú novým rekordom. Päť sa ich takto ďaleko dostalo v roku 2002 ešte v Inchebe.

Dvojhra - 1. kolo:
Lukáš Lacko (5-SR) - Frank Dancevic (Kan.) 4:6, 6:3, 6:4 za 99 minút
© WEBNOVINY