Main Content

RSO: Lacko nečakane prehral v osemfinále s Koubekom

štvrtok, 18. november 2010 20:01 | Autor: TASR

Slovenský tenista Lukáš Lacko prekvapujúco podľahol vo štvrtkovom súboji osemfinálového 2. kola dvojhry na bratislavskom turnaji ATP Challenger Tour Ritro Slovak Open (dotácia 106 500 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v NTC) Rakúšanovi Stefanovi Koubekovi za 94 minút 4:6, 6:7 (2). Lacko nasadený ako piaty nepodal v stretnutí očakávaný výkon a prvý mečbal premenil súperovi dvojchybou.

Dvadsaťtriročný piešťanský rodák Lacko neobhájil v bratislavskom Národnom tenisovom centre semifinálovú účasť z vlaňajška a z tohtoročného turnaja si odnáša iba 9 bodov do počítačového poradia a prémiu 1830 eur. Slovensko má vo štvrťfinále dvojhry zatiaľ iba Dominika Hrbatého. Vo štvrtok ešte nastúpia na svoje zápasy osemfinále Martin Kližan a Marek Semjan.

Lacko, momentálne 84. v hodnotení ATP (bol už aj na 60. mieste) nestačil na presnú a miestami strojovú hru svojho o desať rokov staršieho súpera. Bývalý hráč Top 20 Koubek (aktuálne 141.) mal od začiatku na rakete viac rozvahy a pokoja, jeho hra bola variabilnejšia a presnejšia. Prvý brejk zápasu sa zrodil v piatom geme po umnom skrátení z rakety o 10 rokov staršieho Rakúšana. Vzápätí skúsený ľavák Koubek dvoma skvelými dropšotmi prinútil Lacka v hneve odpáliť loptičku do hľadiska. Výsledkom bolo potvrdenie brejku na 4:2 a tiež varovanie od empajrového rozhodcu. Za stavu 3:5 Lacko dvojchybou ponúkol súperovi dva setbaly, ešte ich však odvrátil. Tretí už nie, keď Koubek pri svojom podaní čistou hrou zavŕšil prvý set na 6:4.

V druhom dejstve úspešne čelil Lacko v piatom geme štyrom brejkbalom, vzápätí mohol prvýkrát prelomiť podanie súpera, ale Koubek obe jeho možnosti odvrátil. V jedenástom geme si skúsený Rakúšan vypracoval obhodením brejkbal, ale pri jeho premenení ho zastavila páska. Lacko napokon šiel do vedenia 6:5, vzápätí bol na príjme dve loptičky od zisku setu, no hral sa tajbrejk. V ňom zverenec Tibora Tótha inkasoval minibrejk na 1:3 a potom sa to už s ním viezlo. Koubek napokon triumfoval v tajbrejku hladko 7:2.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Stefan Koubek (Rak.) - Lukáš Lacko (5-SR) 6:4, 7:6 (2) za 94 minút

Ritro Slovak Open: Čepelová a Škamlová do semifinále štvorhry
Sedemnásťročné slovenské tenistky Jana Čepelová a Chantal Škamlová zvíťazili vo štvrtkovom stretnutí štvrťfinále štvorhry na turnaji ITF Ritro Slovak Open v Bratislave (dotácia 25 000 USD, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v NTC) nad takisto nenasadeným nemecko-chorvátskym párom Sina Haasová, Jasmina Tinjičová za 81 minút 6:4, 7:6 (5).

Členky Národného tenisového centra Čepelová a Škamlová sú víťazkami deblovej súťaže junioriek z januárových grandslamových Australian Open v Melbourne i júlových ME do 18 rokov a držiteľkami striebra z augustových premiérových OH mládeže v Singapure.

Držiteľky voľnej karty od organizujúceho Slovenského tenisového zväzu (STZ) si v semifinále štvorhry na 13. ročníku medzinárodných otvorených majstrovstiev SR zmerajú sily s Francúzkou Claire Feuersteinovou a Ruskou Valeriou Savinychovou, ktoré sú nasadené ako turnajové dvojky.

Štvorhra - štvrťfinále:
Jana Čepelová, Chantal Škamlová (SR) - Sina Haasová, Jasmina Tinjičová (Nem./Chorv.) 6:4, 7:6 (5) za 81 minút

Ritro Slovak Open: Kvalifikant Mečíř ml. prehral v osemfinále dvojhry
Slovenský kvalifikant Miloslav Mečíř ml. prehral vo štvrtkovom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na tenisovom turnaji ATP Challenger Tour Ritro Slovak Open v Bratislave (dotácia 106 500 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v NTC) s takisto nenasadeným ruským alternantom Alexandrem Kudriavcevom za 71 minút 4:6, 2:6.

V oboch setoch inkasoval prvý brejk v piatej hre, dvakrát si počas zápasu nechal ošetriť ľavé stehno. Odnáša si 14 bodov do renkingu aj so zarátaním zvládnutej eliminácie a získal šek na 1830 eur. Kudriavcev sa prezentoval riskantnou a v tomto prípade aj efektívnou hrou už od podania či returnu.

Dvadsaťdvaročný hráč Slovana Bratislava Mečíř ml. absolvoval svoju premiéru v hlavnej súťaži na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR. Syn kapitána daviscupovej reprezentácie figuruje na 333. mieste vo svetovom rebríčku, o tri roky staršiemu Kudriavcevovi patrí 171. priečka. Držiteľ troch titulov z úrovne Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Mečíř ml., ktorý sa naposledy radoval v júli v britskom Chiswicku, je v rámci programu Národného tenisového centra zverencom Branislava Sekáča. Na "Ritre" v rokoch 2004 - 2007 neuspel v kvalifikácii, nasledujúce dva ročníky vynechal.

Rodák z Jekaterinburgu Kudriavcev si v piatkovom štvrťfinále zmeria sily s úspešným z duelu Blaž Kavčič (7-Slovin.) - Marek Semjan (SR), ktorý uzavrie štvrtkový program v Sibamac aréne. Zo slovenských hráčov sa v tento deň v osemfinále singlovej súťaže ešte predstavia aj Lukáš Lacko a Martin Kližan. Už v stredu postúpil do štvrťfinále Dominik Hrbatý, nepodarilo sa to Andrejovi Martinovi.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Alexandre Kudriavcev (Rus.) - Miloslav Mečíř ml. (SR) 6:4, 6:2 za 71 minút
© WEBNOVINY