Main Content

MS 2014 v Brazílii: Novinky z blížiaceho sa šampionátu (1.)

streda, 1. január 2014 23:26 | Autor: Jakub Mihálik

MS 2014 v Brazílii: Novinky z blížiaceho sa šampionátu (1.)
MS 2014 v Brazílii: Novinky z blížiaceho sa šampionátu (1.) | zdroj: © TASR

Futbalový sviatok sa nezadržateľne blíži, a tak vás chceme informovať o všetkom podstatnom v súvislosti s Majstrovstvami sveta, ktoré sa tento rok budú konať v Brazílii. Prečítajte si tohtotýždňové správy o MS 2014.

Trofej v Bangkoku

Trofej pre víťazov majstrovstiev sveta sa v rámci cesty okolo sveta dostala tento týždeň do Juhovýchodnej Ázie. Nový rok strávila vo Vietname, do našich končín dorazí až  v marci.

Štadión v Brasílii je deravý

Organizačný výbor MS 2014 SECOPA požaduje vysvetlenie od stavebnej spoločnosti, zastrešujúcej výstavbu štadióna Maneho Garrinchu v hlavnom meste Brasílii po tom, čo prenikli správy o dierach v streche nad obrovským štadiónom. Problémy boli odhalené pri medzištátnom ženskom futbalovom zápase medzi Brazíliou a Čile, pri ktorom ľudia v nižších častiach hľadiska zmokli počas prudkého lejaku. SECOPA však zmierňuje kritiku verejnosti, vzhľadom na cenu štadióna, ktorý pojme až 72 888 divákov. „Keďže je to nový, grandiózny a komplexný štadión, malé detaily stále dolaďujeme a testujeme, no nie je nič, čo by mohlo ohroziť usporiadanie podujatí na tomto štadióne.“ Štadión podľa informácií podlieha päťročnej záruke, počas ktorej všetky opravy idú na účet stavebnej spoločnosti, čo aspoň trochu odľahčuje napätý rozpočet brazílskej federácie.

Šanca pre mladých Angličanov?

V interview pre britské rádio sa tréner anglickej reprezentácie Roy Hodgson vyjadril k rastúcemu tlaku na to, aby na šampionáte v Brazílii dostali šancu mlade hviezdy Ravel Morrison z West Hamu a Ross Barkley z Evertonu. Obaja hráči predvádzajú v tejto sezóne vynikajúce výsledky a mohli by byť oživením do niekoľko rokov rovnakého stredu poľa Anglicka. Hodgson vyhlásil: „Myslím si, že obaja hráči si musia uvedomiť, že od nich máme veľké očakávania a zároveň ich veľmi obdivujeme. Myslíme si, že sú vynikajúci hráči, ale musia podávať dobré výkony každý týždeň a zaistiť si základnú zostavu v každom zápase. Ak to dokážu a zo zostavy vytlačia starších, skúsenejších hráčov, budeme potom v máji seriózne zvažovať ich nomináciu.“

Prandelli: Šampionát už začal!

Tréner talianskej futbalovej reprezentácie Cesare Prandelli sa v rozhovore pre Gazzetta dello Sport vyjadril k ťažkostiam, ktoré budú Azzurri čakať na blížiacom sa šampionáte. Podľa Prandelliho sa šampionát začal vyžrebovaním základných skupín a každý tím už odštartoval prípravu na svojich súperov, Talianov nevynímajúc. „Naša skupina je veľmi ťažká, s tromi výbermi, ktoré už boli majstrami sveta. Prvým našim cieľom je postúpiť zo skupiny, najlepšie z prvého miesta. Proti Anglicku sme odohrali úžasný zápas na EURO 2012, ale nedali sme gól a postúpili až na penalty. Proti Uruguaju sme trpeli počas celého druhého polčasu zápasu o tretie miesto na Pohári konfederácií, ale znova sme vyhrali na penalty. Nikto nehovorí o Kostarike, ale ja som ich už začal detailnejšie študovať. Svetový šampionát už začal. Brazília, Argentína, Nemecko a Španielsko sú favoriti. Nás vynechajte, nie sme najsilnejší. Už nie sme najlepší, ale môžeme tých najlepších poraziť.“

Tréner Iránu tipuje Ronalda na najväčšiu hviezdu MS

Tréner Iránu, ktorý sa predstaví na šampionáte v skupine proti Argentíne, Bosne a Hercegovine a Nigérii, Carlos Queiroz, odhaduje, že Cristiano Ronaldo v Brazílii zažiari. Bývalý asistent Alexa Fergusona, či tréner Realu Madrid, vyhlásil: „Ronaldo je najkomplexnejší hráč, akého som kedy trénoval. Či už ide o fyzickú pripravenosť, schopnosti, či už taktické, alebo technické. Raz som počas pôsobenia v United povedal, že bude Michaelom Jordanom futbalu. Je viditeľné, že počas predošlých dvoch rokov Cristiano vyspel, ale už aj predtým mal všetko. Má niečo s brazilského Ronalda, niečo z Figa, má rýchlosť, hlavičku, je výborný v streľbe oboma nohami, v priamych kopoch, driblingu, prihrávke. Myslím, že je dospelejší, skúsenejší. Toto bude už jeho tretí šampionát, takže už bude vedieť, čo má očakávať.“ Uvidíme, či Ronaldo dostane svoje Portugalsko cez skupinu, v ktorej sa predstavia Nemci, Američania a Ghana.