Main Content

Beh-SP: Suverénny Sundby deklasoval konkurenciu aj v stíhačke na TdS

piatok, 3. január 2014 14:05 | Autor: TASR

Dobbiaco 3. januára (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Martin Johnsrud Sundby potvrdil skvelú fazónu aj v 5. etape prestížneho seriálu Tour de Ski, keď suverénnym spôsobom triumfoval v stíhačke voľným spôsobom na 36,1 km. V cieli v talianskom stredisku Dobbiaco bol časom 1:20:18,7 h o takmer minútu skôr pred krajanom Petterom Northugom (+58,2), tretí skončil Kanaďan Alex Harvey (+58,7). Slovenský reprezentant Martin Bajčičák obsadil 52. miesto, jeho kolega Peter Mlynár pred piatou etapou z Tour odstúpil.

Jasný líder celkového poradia Svetového pohára Sundby mal na štarte pretekov s hendikepovými odstupmi z Cortiny do Dobbiaca náskok 32 sekúnd, už po šiestich kilometroch sa ale odpútal od prenasledovateľov o viac ako minútu a jednoznačný odstup si udržiaval až do cieľa. Upevnil si tak líderskú pozíciu v seriáli SP i v Tour de Ski a je najväčším favoritom na celkový triumf. "Mal som dnes dobrú formu a nešiel som ani úplne na hranici možností. Snažil som sa najmä udržiavať stabilné tempo od začiatku do konca a to mi vyšlo," povedal v cieli 29-ročný Sundby.

Bajčičák vybiehal z 58. miesta s vyše trojminútovým mankom a na náročnej trati sa posunul mierne dopredu na 52. priečku (+7:22,1). Jeho krajan Mlynár bol pred piatou etapou na 83. pozícii v Tour a na štart sa už nepostavil.

V sobotu je na programe predposledná šiesta etapa Tour de Ski, muži sa predstavia na 10 km klasickou technikou vo Val di Fiemme. V nedeľu vyvrcholí Tour náročným výstupom na zjazdovku Alpe Cermis.