Main Content

ANALÝZA: Traktor Čeľabinsk - HC Slovan Bratislava (5.1.)

nedeľa, 5. január 2014 00:18 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Traktor Čeľabinsk - HC Slovan Bratislava (5.1.)
ANALÝZA: Traktor Čeľabinsk - HC Slovan Bratislava (5.1.) | zdroj: © TASR

Po neúspešnom súboji na ľade Metallurgu Magnitogorsk čaká na hokejistov HC Slovan Bratislava druhý novoročný súboj. Tentoraz sa predstavia v Čeľabinsku, kde si hokejky skrížia s miestnym Traktorom.

Zápas sa začína o 12.00 hod!

Hokejistom Traktoru momentálne patrí so ziskom 54 bodov v 40 zápasoch ôsma priečka v tabuľke Východnej konferencie, ktorá ruskému klubu zaručuje postup do play-off. V posledných zápasoch sa však hráčom ruského celku vôbec nedarí. Z posledných piatich duelov totiž štyrikrát prehrali a získali šesť bodov za jednu výhru v Čerepovci (4:6) a tri prehry po samostatných nájazdoch. Naposledy podľahli pražskému Levu 2:3 po shootoutoch a v súboji proti Slovanu si budú chcieť s určitosťou vylepšiť svoju reputáciu z posledných nevydarených stretnutí.

Pomôcť by im k tomu mal gólman Michael Garnett, ktorý v minulej sezóne doslova exceloval a svoj tím doviedol až do finále o Gagarinov pohár, v ktorom však boli úspešnejší hráči Dynama Moskva. Kanadský gólman nepodáva tak kvalitné výkony ako vlani, no naďalej sa na neho môžu jeho hráči spoľahnúť, o čom svedčí aj jeho 92% úspešnosť zásahov a priemer inkasovaných gólov pohybujúci sa okolo hodnoty 2,48. Chrbát mu kryje 191 centimetrov vysoký Vladislav Fokin, ktorý do hry v aktuálnej  sezóne zasiahol len štyrikrát.

Najproduktívnejším bekom tímu je Dmitrij Rjabykin, ktorý má na svojom konte 12 kanadských bodov za jeden gól a jedenásť asistencií. Najväčšiu porciu minút na ľade strávi skúsený Alexej Bondarev, ktorý má priemerný ice-time 21:31. Medzi najdôležitejších zadákov tímu patrí aj Maxim Kondratev, ktorý v produktivite obrancov zaostáva za Rjabykinom o jeden bod (3+8).

Najlepším hráčom Čeľabinsku je nepochybne Fín Petri Kontiola. Najproduktívnejší hráč minuloročných majstrovstiev sveta je taktiež najproduktívnejším hráčom svojho tímu. V 40 dueloch pozbieral 26 kanadských bodov. S deviatimi gólmi sa s Andrejom KosticynomAndrejom Popovom delí o pozíciu najlepšieho strelca ruského mančaftu. Veľký pozor si bude musieť dávať defenzíva „belasých“ aj na Antona Glinkina (22 bodov, 7+15). Čeľabinsku bude v zápase chýbať jeden z najtalentovanejších Rusov súčasnosti Jevgenij Kuznecov, ktorý pre zranenie vypadol zo zostavy svojho tímu na 2-3 týždne.

Zostava Traktoru Čeľabinsk:
Brankári: Michael Garnett, Alexander Danilišin, Vladislav Fokin
Obrancovia: Alexej Bondarev, Artom Borodkin, Alexej Vasilčenko, Jevgenij Katičev, Konstantin Klimontov, MaximKondratev, Dmitirj Rjabykin, Nikita Chlystov
Útočníci: Denis Abdullin, Jan Bulis, Igor Valejev, Anton Glinkin, Alexej Zavaruchin, Semjon Kokujov, Petri Kontiola, Andrej Kosticyn, Jevgenij Kuznecov, Michail Mokin, Vjačeslav Osnovin, Konstantin Panov, Andrej Popov, Stanislav Čistov

Bratislavskí hokejisti sú už vyše dňa v meste diania dnešného súboja a včera absolvovali doobedňajší tréning na v domácej Traktor-Arene, ktorá má kapacitu 7500 divákov.

Hráči Slovana sa už raz na tomto ľade predstavili, a to 1. októbra 2012, keď na začiatku svojej nováčikovskej sezóny prehrali 3:1. Potom však svojmu súperovi túto prehru vrátili, keď sa v domácom prostredí tešili z víťazstva 4:3 po predĺžení. V aktuálnej sezóne si so svojím súperom zmerali sily raz a to 13. októbra. Zo vzájomného súboja vyšla víťazne družina okolo kapitána Milana Bartoviča, ktorá zdolala Traktor v gólovej prestrelke 6:5.

Posledný duel na ľade Metallurgu Magnitogorsk Slovanu ani zďaleka nevyšiel. Prsty v tom mala opäť fenomenálna formácia „magnitky“ v zložení Mozjakin-Kovář-Zaripov, ktorá sa postarala o štyri góly v bratislavskej sieti a mala najväčší podiel na tom, že gólman Jaroslav Janus prenechal miesto v bráne svojmu kolegovi Miroslavovi Kopřivovi, ktorý v tretej tretine nevyťahoval z brány ani jeden puk, no Slovanisti vysoký gólový rozdiel nedokázali zmazať a v konečnom zúčtovaní prehrali 6:2. Slovan na svojom oficiálnom webe avizoval, že dnes dostane v bránkovisku po dlhom čase pred Janusom prednosť 30-ročný Čech. 

Hráči Metallurgu v piatok defenzívu Slovana rozobrali do poslednej súčiastky. Svedčí o tom aj odstrašujúca bilancia elitnej obrannej dvojice Slovana Martin ŠkoulaJonathan Sigalet, ktorý zápas zakončila so 4 mínuskami v tabuľke „pravdy“. V pluse sa však dokázali udržať Tomáš MojžíšMartinom Štajnochom, ktorí si vylepšili štatistiky o dve „plusky“.

Najlepším hráčom Slovana je v posledných dueloch bez debaty český reprezentant Michal Vondrka, ktorý sa nenechal zahanbiť ani v súboji s Magnitogorskom a štatistiky si vylepšil o bilanciu 1+1. S 26 kanadskými bodmi je druhým najproduktívnejším hráčom Slovana a s 12 gólmi sa osamostatnil na prvom mieste v tímovej tabuľke strelcov. Slovanu play-off uniká o desať bodov a každým nevydareným zápasom sa stále viac a viac vzďaľuje. Ak sa chcú „belasí“ postarať aspoň o nejakú drámu a do posledných chvíľ bojovať o miestenku vo vyraďovacej časti, k Vondrkovi sa musia pridať aj hráči ako Šatan, Miklík či kapitán Bartovič, od ktorých sa očakáva pravidelný prísun kanadských bodov.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o dvanástej hodine. Zápas môžete sledovať v priamom prenose na obrazovkách televízie Sport2.
Po tomto dueli čaká na hokejistov z metropoly Slovenska deň voľna. V utorok o štrnástej hodine na nich bude čakať vo svojej domácej aréne Neftechimik Nižnekamsk.

Náš tip

Hokejistom Traktoru sa v posledných zápasoch vôbec nedarilo. Navyše po zranení Kuznecova sa ofenzívna sila Čeľabinsku scvrkla. Tento tím má problémy so strieľaním gólov. Ak sa obrana Slovana dokáže pozbierať zo šiestich inkasovaných gólov od Magnitogorsku, dovolíme si tvrdiť, že si „belasí“ odvezú z ruského ľadu nejaké body. V našej tipovacej lige tak odporúčame tipovať X2 (remíza alebo výhra Slovana). Kurz na tento tip je veľmi prijateľný. Jeho hodnota je 2,00