Main Content

Beh-SP: Johaugová zaznamenala premiérový nórsky triumf na Tour de Ski

nedeľa, 5. január 2014 15:05 | Autor: TASR

Val di Fiemme 5. januára (TASR) - Therese Johaugová sa stala prvou nórskou víťazkou prestížneho seriálu v behu na lyžiach Tour de Ski po skvelom výkone v záverečnej "horskej" 7. etape v talianskom stredisku Val di Fiemme. Johaugová potvrdila na 9 km dlhej trati voľnou technikou úlohu najväčšej favoritky a triumfovala s náskokom vyše 20 sekúnd pred krajankou Astrid Uhrenholdt Jacobsenovou. Totálny nórsky triumf podčiarkla tretím miestom Heidi Wengová.

Do poslednej etapy vybehla Johaugová za hustého sneženia z druhého miesta s 24-sekundovým odstupom na krajanku Jacobsenovú, manko ale postupne skresávala a na najnáročnejšom úseku s ostrým stúpaním na zjazdovku Alpe Cermis pri Cavalese s celkovým prevýšením 425 metrov už nedala Jacobsenovej žiadnu šancu. Jasnú dominanciu Nórok potvrdila Wengová, ktorá sa na stupne víťazov v celkovom poradí Tour predrala zo 6. miesta cez trojicu fínskych bežkýň.

Johaugová na Tour de Ski zaknihovala vôbec prvý triumf Nórska v doterajších ôsmich ročníkoch a prerušila štvorročné nepretržité kraľovanie Poľky Justyny Kowalczykovej. Tá sa v tomto ročníku odhlásila ešte pred prológom, oficiálne zo "zdravotných dôvodov". Predtým ale vyjadrila nespokojnosť s tým, že organizátori zmenili pre nedostatok snehu súťažné disciplíny seriálu.

Prehľad doterajších víťaziek Tour de Ski:

2006/07: Virpi Kuituinenová (Fín.)

2007/08: Charlotte Kallová (Švéd.)

2008/09: Virpi Kuitunenová (Fín.)

2009/10: Justyna Kowalczyková (Poľ.)

2010/11: Justyna Kowalczyková (Poľ.)

2011/12: Justyna Kowalczyková (Poľ.)

2012/13: Justyna Nowalczyková (Poľ.)

2013/14: Therese Johaugová (Nór.)