Main Content

Hokejové hviezdy ZOH v Soči 2014: Pavel Datsyuk

pondelok, 6. január 2014 11:27 | Autor: Dávid Lech

Hokejové hviezdy ZOH v Soči 2014: Pavel Datsyuk
Hokejové hviezdy ZOH v Soči 2014: Pavel Datsyuk | zdroj: © TASR

20. júla 1978 sa začal písať príbeh malého Rusa Pavla Dacjuka, ktorý sa narodil v Sverdlovsku (súčasný Jekaterinburg) vo vtedajšom Sovietskom zväze.

Celým menom Pavel Valerievič Dacjuk od svojho detstva lipol k športu. Vo svojich dvoch rokoch začal hrať tenis a v jeho siedmich rokoch mu učarovala krása najpopulárnejšieho športu sveta. A práve vďaka futbalu sa dostal do povedomia ruského kouča Jekaterinburgu Vladimira Krikunova, ktorý si všimol, že mladý Pavel herne dominuje medzi svojimi rovesníkmi a inteligenčne ich prevyšuje o niekoľko tried.

„Dats“ tak začal s hokejovou kariérou vo svojom rodnom meste, kde hájil farby hokejového klubu Spartak Jekaterinburg a neskôr Dynamo Energia Jekaterinburg, kde patril medzi najlepších hráčov tímu. To si všimli predstavitelia AK Bars Kazaň, ktorej dres obliekal v sezóne 2000/2001.

To už bol dávno draftovaný organizáciou Detroitu Red Wings, hoci v jeho mládežníckych rokoch ho mnohí prehliadali, o čom svedčí aj fakt, že sa nikdy nedostal do ruskej mládežníckej reprezentácie. V rokoch 1996 a 1997 počas draftu ostal „na ocot“, no neskôr o jeho služby prejavilo záujem aj vedenie Saint Louis Blues, ktoré vyslalo svojho skauta do Ruska, no ten sa kvôli zrušenému letu do Európy nedostavil. Z celkového 171. miesta si ho tak v šiestom kole draftu 1998 vybrali „červené krídla“ a pod túto organizáciu spadá doteraz.

Pokračovanie profilu Pavela Datsyuka nájdete v našej encyklopédií tu >>>