Main Content

Lyžovanie-skoky-SP: Diethart celkovým víťazom 62. ročníka Turné štyroch mostíkov

pondelok, 6. január 2014 18:05 | Autor: TASR

Bischofshofen 6. januára (TASR) - Talentovaný rakúsky skokan na lyžiach Thomas Diethart sa stal prekvapujúco celkovým víťazom 62. ročníka Turné štyroch mostíkov. Na záverečnom podujatí na domácej pôde v Bischofshofene triumfoval s náskokom 1,7 boda pred Slovicnom Petrom Prevcom a odnáša si lukratívnu cieľovú prémiu - automobil Touareg od firmy ABT. Dvadsaťjedenročný Diethart si v pondelok pripísal na konto druhé víťazstvo vo Svetovom pohári, tretí skončil jeho krajan Thomas Morgenstern, ktorý predviedol v druhom kole najdlhší skok dňa 142 m.

Rakúsko je prvou krajinou so šiestimi triumfami na Turné za sebou. Vlani i predvlani sa tešil z prvenstva Gregor Schlierenzauer, v roku 2011 Thomas Morgenstern, v roku 2010 Andreas Kofler a v roku 2009 Wolfgang Loitzl. Diethart sa postaral o celkovo 15. rakúsky úspech. Skokanská veľmoc číslo jeden v historickej tabuľke šliape na päty Fínom. Reprezentanti z krajiny tisícich jazier zvíťazili na tradičnom podujatí 16-krát, naposledy však v roku 2008, keď získal Janne Ahonen rekordný piaty titul.

Diethart mal pred Turné na konte iba štyri štarty v SP, no hneď v ouvertúre v Oberstdorfe naznačil, že bude patriť medzi favoritov. Na Schattenbergu skončil tretí a po novoročnom triumfe v Garmisch-Partenkirchene sa dostal na vedúcu priečku priebežnej klasifikácie, ktorú si udržal až do konca. V Bischofshofene sa po prvom kole usadil na čele s náskokom dvoch desatín pred víťazom kvalifikácie Prevcom, keď zaletel do vzdialenosti 138,5 a od rozhodcov dostal známku 149,6 bodu. V hodnotení Turné zvýšil svoj náskok pred Švajčiarom Simonom Ammannom na 16 bodov a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustil. V 2. kole pristál na značke 140 m a u rakúskych fanúšikov vyvolal ošiaľ. V konečnom účtovaní vyhral o 18,3 b. pred Morgensternom.

Švajčiar Simon Ammann zaostal o ďalšie dve desatiny. Štvornásobnému olympijskému šampiónovi sa tal opäť nepodarilo získať jedinú trofej, ktorá mu v jeho bohatej zbierke úspechov chýba. Schlierenzauer prakticky pochoval šance na historický víťazný hetrik už v nemeckej časti Turné rovnako ako líder celkového poradia SP Poliak Kamil Stoch. Za očakávaniami zaostal aj Nór Anders Bardal, ktorého viacerí odborníci pasovali za "čierneho koňa".