Main Content

ZOH14-Lyžovanie: Vonnová Soči nestihne, nepustí ju koleno zranené na tréningu (2

utorok, 7. január 2014 17:05 | Autor: TASR

Londýn 7. januára (TASR) - Americká zjazdárka Lindsey Vonnová nebude štartovať na ZOH v Soči. Dôvodom je dĺžka rekonvalescencie po zranení kolena.

"Nebudem schopná súťažiť na olympiáde, som z toho zničená," cituje agentúra Reuters slová 29-ročnej lyžiarky. "Robila som všetko pre to, aby som to prekonala. Moje koleno však nie je však natoľko stabilné, aby konkurovalo ostatným na súťažnej úrovni," dodala Vonnová.

Vonnová si vlani vo februári na MS roztrhla krížne väzy v pravom kolene. Štvornásobná držiteľka veľkého glóbusu SP utrpela zranenie počas super-G a mala stihnúť štart novej sezóny. To sa jej síce úplne nepodarilo, ale na začiatku decembra sa do kolotoča SP vrátila. Do Vianoc absolvovala štyri súťaže bez výraznejšieho výsledku, ktorým pre lyžiarku jej parametrov nebolo ani jedno piate miesto. Medzitým si počas tréningu v Copper Mountain opätovne natrhla väzy na kolene, ktoré si s bolestivou grimasou držala týždeň predtým po nedokončenom zjazde vo Val d'Isere.

Americkú lyžiarsku hviezdu prenasledovali zranenia aj na predchádzajúcich vrcholných podujatiach. V roku 2009 si pri oslavách triumfu v zjazde na MS vo Val d'Isere pri otváraní fľaše šampanského nešťastne porezala palec na pravej ruke. Pred ZOH 2010 vo Vancouveri mala zasa narazenú holennú kosť, ktorú si liečila rakúskym syrom.

Napriek tomu je Vonnová najúspešnejšou zjazdárkou po ére Janice Kosteličovej a patrí už teraz k top postavám alpského športu celej histórie. Je olympijskou víťazkou v zjazde, v ňom má aj titul z MS, pričom zlato ju zdobí aj v super-G. Na šampionátoch nazbierala aj ďalšie tri medaily, na ZOH má okrem titulu aj jeden bronz. K štyrom veľkým "guliam" na svahoch SP pridala aj 12 malých, z toho päť v zjazde. S 59 víťazstvami v pretekoch SP je druhá v histórii, v ktorej patrí do šestice lyžiarok, ktoré stáli na najvyššom stupni v súťažiach všetkých piatich alpských disciplín.