Main Content

Ten Katar nám bol čert dlžen...

štvrtok, 9. január 2014 12:24 | Autor: Jakub Mihálik

Ten Katar nám bol čert dlžen...
Ten Katar nám bol čert dlžen... | zdroj: © TASR

Hoci sa futbalový svet pripravuje na tohtoročné majstrovstvá sveta, usporiadané v Brazílii, takmer rovnako diskutovanou témou je šampionát, ktorý nás čaká až za 8 rokov. FIFA totiž predvádza jeden trapas za druhým, v týchto dňoch oznámila, že všetko musí ustúpiť organizátorom Kataru a turnaj sa odohrá netradične v rozmedzí novembra – januára.

Komentár Jakuba Mihálika

O Katare sa toho už popísalo mnoho. Už ani ako verejné tajomstvo sa nedá označiť to, že všetci vieme, prečo arabská krajina, bohatá na ropu a iné súroviny, organizáciu MS 2022 vyhrala. Na to sme si už párkrát zanadávali. FIFA však mlčala a ubezpečovala, že všetko bude v poriadku.

V uplynulých dňoch však generálny sekretár Jerome Valcke opäť rozvíril hladinu a dvihol tlak fanúšikom najpopulárnejšieho športu na svete. Len tak, aby reč nestála a aby sa príliš neriešili vyjadrenia Seppa Blattera o tom, že Brazília mešká s výstavbou. Aj Jerome potreboval chvíľku pozornosti. A tak vyhlásil, že záverečný turnaj futbalových MS 2022 sa uskutoční v zime. Deal with it. Nemysleli sme na to, že je v lete v Katare neznesiteľné teplo, veď sympatickí šejkovia nám sľúbili ventilátory na štadióne, rozhodcovi hodinky s vodotryskom a švajčiarske kontá. My sme sa rozhodli, ostatní sa prispôsobte.

A tak už teraz môže celý futbalový svet chystať prerod. Môžu ho chystať najkvalitnejšie ligy Európy, čiže sveta, veď Premier League je najživšia práve v období decembra, hrá sa aj La Liga, Ligue 1, či Serie A, menej už Bundesliga. Na prerod sa však môžu chystať aj ďalší. Liga majstrov síce časovo až tak neutrpí, no po mesačnej futbalovej náloži už nebude taký záujem u divákov, nehovoriac o pripravenosti futbalistov, ktorí absolvujú fyzicky i psychicky náročný turnaj a bez oddychu vhupnú rovno do kolotoča ligy i Ligy majstrov. Na prerod sa však môžu chystať aj iné, menej atraktívne súťaže. Veď ruská liga sa len toť prešla na systém jeseň – jar, ktorý vystriedal formát jar – jeseň. A môžu to zmeniť naspäť. A najviac ľúto mi je africkej federácie, ktorá naschvál zmenila roky, v ktorých sa uskutočňuje Africký pohár národov, aby sa vyhla kolízii s majstrovstvami sveta. Kvôli Kataru to môžu meniť opäť.

Jediné pozitívum môžu nájsť v zmene termínu ligy na južnej pologuli. Ale ruku na srdce, koľko hráčov z tamojších líg sa na MS aj dostane? FIFA a Katar zadreli futbalovému svetu do zadku poriadnu triesku a tá, ak ju niekto šikovný nevyberie, bude hnisať ďalších niekoľko rokov.

Nemení sa totiž len harmonogram najlepších súťaží. Ovplyvní to aj prestupové okno, sponzorský záujem voči klubom a čo je najhoršie, môže to ovplyvniť všetky budúce organizácie. Veď keď to dostal Katar, prečo by to nemohla dostať iná krajina, ktorá turnaj môže usporiadať napríklad len v marci? A o retrospektívnom posudzovaní ani radšej nejdem hovoriť, pretože, doteraz si boli kandidátske krajiny na istom, turnaj musí byť v lete a tí, ktorí ho v tom období nedokázali usporiadať, nemali šancu. Museli to napasovať do období a lokalít, ktoré vyhovovali tradícii. Okrem súdu sa však tieto krajiny môžu sťažovať maximálne na lampárni, najlepšie tej našej, športovej.

Ďalšou „lahôdkou“ z dielne FIFA je fakt, že Valcke v mocenskej pozícii vyslovil odhad o organizácii v novembri až januári bez toho, aby to bolo niekym predtým schválené. Ľavá ruka FIFA nevie čo robí pravá, o termínoch celosvetových podujatí pomaly rozhodujú jednotlivci. To všetko má na svedomí chamtivosť tých, ktorí sa nechali ovplyvniť kandidatúrou Kataru. Najlepšie by spravili, keby si priznali chybu a snažili sa o nápravu, no čím ďalej tým viac sa ju snažia prekryť zlyhaniami. A na všetko opäť raz doplatí futbal...