Main Content

Slováci v Soči: Martin Marinčin - najmladší obranca vo výbere

piatok, 10. január 2014 11:52 | Autor: Jakub Mihálik

Slováci v Soči: Martin Marinčin - najmladší obranca vo výbere
Slováci v Soči: Martin Marinčin - najmladší obranca vo výbere | zdroj: © TASR

Titulom najmladšieho beka v slovenskom olympijskom tíme pre hokejový turnaj v Soči sa môže pochváliť univerzálny obranca, rodák z Košíc, Martin Marinčin.

Odchovanec Oceliarov až do svojho odchodu za more pútal pozornosť zámorských skautov. Svojmu rodnému mestu, metropole východu, však vďačí mladý bek za to, kde sa v kariére dostal: „Vážim si prácu všetkých trénerov, ktorí ma viedli, hlavne tých v prípravke. Oni ma naučili korčuľovať. Veľkou osobnosťou je pán tréner Kozárik, s ktorým som sa stretol aj vo vyšších ročníkoch. A samozrejme môj otec, neraz ma vyhodil z tréningu, keď som to flákal. Vtedy som pochopil, že chcem hrať hokej, a za to som im teraz vďačný. Je pravda, že niekedy toho mám plné zuby, ale keď som bez kontaktu s ľadom čo i len deň, som nervózny.“

Nespochybniteľný talent sa v Marinčinovom prípade skĺbil s ochotou pracovať na sebe a výbornými fyzickými parametrami. Viac ako 190 centrimetrov vysoký obranca síce nedosahuje výšku Zdena Cháru, napriek tomu je so svojim krajanom porovnávaný. Martin však okrem fyzickej hry oplýva výbornou rozohrávkou, prehľadom v hre a dobrými korčuliarskymi zručnosťami. Práve preto je považovaný za ofenzívnejšieho beka, využívaného aj v presilových hrách. Aj kvôli tejto hernej stránke je podľa jeho vlastných slov jeho vzorom Mike Green.

Martin sa po odchode z Košíc zapojil do projektu Slovensko 20 už v sezóne 2009-2010, keď mal len 17 rokov. V ten istý rok absolvoval šampionát 20-ročných a v pozícii kapitána aj MS do 18 rokov. Práve tieto dva turnaje pomohli urastenému obrancovi k lepšej pozícii na drafte NHL. Edmonton Oilers si ho vo vstupnom drafte 2010 vybrali z celkovo 46. miesta v druhom kole. V ten istý rok sa stal celkovo piatym výberom draftu KHL a 1. výberom v CHL.

Vďaka nízkemu veku mohol Marinčin štartovať aj na ďalších dvoch šampionátoch juniorov, už ako hráč Prince George Cougars z Western Hockey League. Na šampionáte v roku 2011 však stihol len dva zápasy pred tým, ako ho direktoriát suspendoval za zákrok v zápase proti USA. O rok však už odohral všetkých 6 stretnutí a pripísal si 3 kanadské body.

Prakticky od sezóny 2011-2012 začal Martin pravidelnejšie nakúkať do AHL. Prelom však prišiel až o sezónu neskôr, keď v drese Oklahoma City Barons absolvoval 69 zápasov so slušnou bilanciou 30 bodov. Už v tej ďašej absolvoval svoju premiéru v NHL vo veku 21 rokov a viacerými výbornými výkonmi si vypýtal opätovnú nomináciu i pochvalu trénera Edmontonu Oilers.

V prelomovej sezóne zaujal kouča slovenskej reprezentácie, Vladimíra Vujtka, ktorý ho nominoval na olympijske hry usporiadané v Soči. "Určite je to môj najväčší doterajší úspech. Myslím, že v tíme budem najmladším," netajil nadšenie z nominácie mladý Košičan.

Pôsobenie na najprestížnejšom turnaji sveta môže nádejnému slovenskému obrancovi otvoriť dvere do NHL i reprezentácie, vďaka čomu nám môže vyrásť ďalší hviezdny obranca. Fyzické i rozumové predpoklady na to Martin Marinčin určite má.