Main Content

Zostava Slovenska do Soči, ktorá by sa azda páčila aj poslankyni Záborskej

sobota, 11. január 2014 12:10 | Autor: Jakub Mihálik

Zostava Slovenska do Soči, ktorá by sa azda páčila aj poslankyni Záborskej
Zostava Slovenska do Soči, ktorá by sa azda páčila aj poslankyni Záborskej | zdroj: © TASR

FIKCIA - Médiami preletela ako blesk správa o tom, že na Slovensku sa nám objavil nový, aj v zahraničí uznávaný, hokejový expert. Poslankyňa Európskeho parlamentu, Anna Záborská, vraj má recept na to, ako uspieť na olympiáde.

FIKCIA

Poslankyni Záborskej sa nepáčilo, že do olympijskej nominácie ešte neprenikli princípy základných ľudských práv. Voľby do europarlamentu sa blížia a ak by pani Záborská uspela, možno by dokázala presvedčiť slovenský zväz a možno aj celú IIHF, aby už pri tej ďalšej olympiáde tieto princípy platili pri zostavovaní menoslovu hokejových olympionikov. Poďme sa teda pozrieť na to, ako by vyzerala slovenská hokejová reprezentácia, keby bola vytvorená na základe Charty základných ľudských práv:

Motto tímu
(predčítané kapitánom tímu pred každým zápasom, namiesto Nech bože dá):

Článok 21
Nediskriminácia
1.   Zakazuje sa akákoľvek diskriminácia najmä z dôvodu pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, jazyka, náboženstva alebo viery, politického alebo iného zmýšľania, príslušnosti k národnostnej menšine, majetku, narodenia, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie.

2.   V rozsahu pôsobnosti zmlúv a bez toho, aby boli dotknuté ich osobitné ustanovenia, je zakázaná akákoľvek diskriminácia z dôvodu štátnej príslušnosti.


Brankár

Juraj Mikúš – Hovorí sa, že základom pre úspech tímu je brankár, no dalo by sa o tom polemizovať. Základom úspechu tímu  je právnik, na to, aby náš tím vedel presne, aké práva mu náležia. Motivátor v bráne by sa nám zišiel. Juraj Mikúš je jediným známym právnikom medzi hokejistami, a tak kvôli olympiáde presedlá z útoku do brány, lebo tá je základ.

Prvá formácia

Róbert Bezák – Sloboda náboženstva a zmýšľania síce v slovenskej spoločnosti má svoje hranice, no v olympijskej nominácii ideme príkladom, a tak „voľnomyšlienkár“ Bezák musí mať svoje miesto v menoslove olympionikov. Bezák má navyše hokejové meno a aj v živote prešiel z útoku do obrany, takže miesto v prvej obrannej dvojici je jeho.

Ľubomír Sekeráš – Ľubo na nedávnom turnaji veteránov dominoval obrane Slovenska. Študenti majú svoju univerziádu, normálni športovci majú olympiádu, no veterániáda neexistuje, čo je dosť diskriminujúce. Aj veteráni si zaslúžia svoju olympijsku šancu, čo by snáď uznala aj naša eurotrénerka.

Jozef Golonka – Joži Golonka bol svojho času jedným z najlepších hokejistov na svete. Je nepodstatné, že je 40 rokov za zenitom, veď posudzovať hráča podľa jeho veku je diskriminačné. Golonka, prezývaný Žiletka, by určite prebrúsil i nejedného stokilového Kanaďana, veď Sovietom naložil, aj keď nemal poriadne chrániče!

Ibi Maiga  - Aby sme ukázali, že v našej reprezentácii nediskriminujeme nikoho ani na základe farby pleti, príležitosť by dostal aj hráč čiernej pleti. Jediný slovenský občan čiernej pleti, ktorý o ľadovú plochu aspoň  zavadil, je Ibi Maiga. Ibi je športovo nadaný, a tak by si s pozíciou centra v prvom útoku určite hravo poradil. Navyše je (Laco) Čierny (Jerguš)Bača a to už niečo znamená.

František Mikloško – Mikloško by plnil úlohu zabávača šatne. Navyše nemá televízor, a tak nie je ovplyvnený mediálnym  humbukom. V prípade zranenia alebo, ak by ho nepustila žena, máme na Slovensku ďalšieho pána s rovnakým menom, ktorý by dokázal, že naša reprezentácia nediskriminuje nikoho ani na základe sexuálnej orientácie.

Druhá formácia

Feťák Dušan – Každý dobrý projekt zahŕňa aspoň jeden sociálny prípad. Preto by dobrosrdečná Záborská zaiste dopriala aj hrdinovi internetu. Dokázali by sme svetu, že sa vieme postarať aj o tých, ktorým osud nedožičil. A keby sa Dušan objavil v repre drese...možno by ho aj Aďka mala rada, viete ako. Dušan to hlavne berie športovo.

Jiří Hudler – Jiří Hudler je pôvodne útočník, ale to nie je predsa dôvod, aby sme ho diskriminovali pri výbere na post obrancu. Takisto neprekáža, že Jirka je Čech, veď na základe štátnej príslušnosti nebudeme nikomu odopierať jeho olympijsku šancu.

Peter Šťastný – Základ dobrého tímu je, aby bol šťastný. Preto by sa náš bývalý skvelý reprezentant musel ocitnúť až v druhej formácii, pretože v prvej by sa pravdepodobne so Žiletkom pobil. Počas dlhých hodín strávených v europarlamentom eurobufete, by Šťastný určite Záborskú ukvákal, aby ho na olympiádu predsa len vzala. Europoslanec by zaiste priniesol do tímu hokejového ducha, no katastrofa, ak by mu prichystali dres, ktorý by mu bol Široký.

Jana Kapustová – To by bolo, aby sa vo výbere nevyskytla aj žena! Našou historicky najlepšou hokejistkou je Janka Kapustová, preto v (frau)manšafte Záborskej nemôže chýbať.

Miroslav Šatan – Jablko celého sváru, Miroslav Šatan, takisto na súpiske musí figurovať. Miro by ako jeden z mála reprezentoval skutočných hokejistov, aby sa tí takisto necítili v hokejovom tíme diskriminovaní.

Tretia formácia

Patrik Vrbovský – V Bruseli nám často vytýkajú rómsku otázku, a tak si nevieme predstaviť lepšiu odpoveď na kritiku, ako zaradenie najznámejšieho Róma na Slovensku do našej olympijskej nominácie. Rytmus v hre by zabezpečil piešťanský mýtus Patrik Vrbovský. Beatbox v prilbe, tomu sa hovorí kultúrna rozmanitosť.

Darina Rolincová – Obranná dvojica tvorená piešťanským Rómom a pražsko-slovenskou blondínou? Brusel by bol hrdý!

Zoja Hossová – Tak, ako nemôžeme diskriminovať ľudí skoršieho dátumu narodenia, nemôžeme diskriminovať ani ich opak, tých najmladších. Zoja Hossová sa narodila síce len v novembri 2013, ale podľa čoho posudzujeme, že by nevedela potočiť súperovú obranu? Veď hokejové gény má nesmierne, je jedno, či sa do olympiády dostane do formy.

Tomáš Záborský – Aj europoslankyňa Záborská je len človek (zo Slovenska), a tak jej prepáčime aj „rodinkárstvo“ v podobe zaradenia menovca Tomáša Záborského do tretieho útoku Slovenska. Tomáš by bol predĺženou rukou trénerky na ihrisku, čo by zaručilo, že sa ľudské práva dodržiavajú aj na ihrisku. Zo slovníkov hráčov by Tomáš určite odstránil diskriminačné urážky ako „Rozhodca je slepý“, či „muži v čiernom“ a podobne.

Pán Rolbár – Olympijsky ľad by po novom nemohol byť čisto biely, pretože by to mohlo niekoho diskriminovať, a tak sa páni, obsluhujúci rolbu musia postarať o to, aby bol ľad nielen upravený, ale aj farebný. A takýto počin si predsa zaslúži olympijsku miestenku.

Štvrtá formácia by sa v slovenskej nominácii neobjavila. Je totiž známe, že štvrtá formácia dostáva na ľade málo priestoru, a tak , aby sa tí prípadní hráči zo štvrtej formácie necítili diskriminovaní, radšej ich nevezmeme.