Main Content

ZOH14-Beh: V slovenskej nominácii kvarteto bežcov, Segeč náhradníkom

pondelok, 13. január 2014 19:05 | Autor: TASR

Poprad 13. januára (TASR) - Kvarteto Alena Procházková, Martin Bajčičák, Peter Mlynár a Daniela Kotschová plus náhradník Andrej Segeč figuruju v nominácii bežcov na lyžiach na ZOH v Soči, ktorú v pondelok na návrh bežeckého úseku schválilo v Poprade predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA).

Konečná podoba nominácie ešte podlieha schváleniu zo strany Slovenského olympijského výboru. Celkový počet slovenských bežcov na lyžiach v Soči závisí aj od pridelených olympijských kvót pre jednotlivé krajiny na základe bodového rebríčka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). "Momentálne nám prislúchajú štyri miesta, ale definitívna uzávierka je až 24. januára. Môže sa stať, že nám kvóta klesne na tri, či naopak stúpne na päť miest," vysvetlil pre TASR športový riaditeľ bežeckého úseku SLA Michal Malák.

Dvadsaťdeväťročná Procházková by pri svojej tretej účasti na ZOH za sebou mala štartovať v troch disciplínach - šprinte voľnou technikou, 10 km klasicky a tímšprinte spolu s Kotschovou. Už piatykrát sa pod piatimi kruhmi predstaví skúsený 37-ročný Bajčičák v disciplínach skiatlon, 15 km klasicky, tímšprint a 50 km voľne s hromadným štartom. O dvanásť rokov mladší Mlynár bol aj pred štyrmi rokmi na ZOH vo Vancouveri, tentoraz ho okrem tímšprintu čaká aj individuálny šprint a 15 km klasicky. Pri svojej olympijskej premiére by 28-ročná Kotschová mala absolvovať obe šprintérske disciplíny a 10 km klasicky. Iba 19-ročný Segeč figuruje zatiaľ v pozícii náhradníka a ak by do Soči cestoval, vynechal by plánovaný štart na MSJ v severskom lyžovaní vo Val di Fiemme.

Do štartu ZOH sa slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach budú pripravovať vo vysokohorských podmienkach. Mužská časť národného tímu s Kotschovou odcestovali do rakúskeho strediska Obertilliach, Procházková s koučom Jánom Valuškom zvolili Livigno v Taliansku. "Verím, že všetci nominovaní podajú v Soči výkony na úrovni svojich možností a ukážu, čo majú natrénované. Najväčšie nádeje vkladáme samozrejme do Alenky Procházkovej v jej hlavnej disciplíne šprinte, kde by postup do semifinále a umiestnenie v najlepšej dvanástke boli veľkým úspechom. Martin Bajčičák by mal ukázať svoju silu na päťdesiatke a možno i v skiatlone," dodal Malák.