Main Content

ZOH14-Lyžovanie: V návrhu SLA na Soči 16 športovcov, Vlhová na SP do Flachau

pondelok, 13. január 2014 21:05 | Autor: TASR

Poprad 13. januára (TASR) - Celkovo 16 športovcov združených pod strechou Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) figuruje v návrhu nominácie na zimnú olympiádu. Predsedníctvo organizácie v pondelok nasmerovalo do Soči aj Petru Vlhovú, ktorá po zranení z úvodu decembra pôjde v utorok svoje prvé preteky, slalom Svetového pohára vo Flachau.

Návrhom sa bude zaoberať stredajší Výkonný výbor Slovenského Slovenského olympijského výboru (SOV) a jeho verdikt musí vo štvrtok schváliť celé olympijské plénum. Definitívu pre slovenské lyžovanie potvrdí 19. januára Medzinárodná lyžiarska federácia, ktorá môže napríklad v prípade alpského úseku škrtnúť jedného muža. "Ešte sa to môže stať, ale ja verím, že už k zmene nedôjde. U žien som o tom presvedčený, u mužov takmer," konštatoval pre TASR Martin Kupčo, športový riaditeľ Úseku alpských disciplín SLA.

Nové olympijské kritériá sú pre Slovensko a iné "malé" lyžiarske krajiny veľkorysé, určili sa kvóty (zjazdári SLA 5+4) na základe štartov, výsledkov a poradia. V minulosti museli jednotliví pretekári potvrdzovať svoju výkonnosť na pretekoch SP, či Európskeho pohára a plniť tým interné parametre, resp. kritériá SOV. Teraz majú "Čierneho Petra" v rukách paradoxne niektoré hviezdy, ktoré z rôznych dôvodov neabsolvovali napríklad dostatočný počet superkombinácií a podľa kontroverzných regúl nemajú nárok v disciplíne alpskej všestrannosti štartovať na ZOH.

Aj celkový počet slovenských bežcov závisí od pridelených olympijských kvót pre jednotlivé krajiny "Momentálne nám prislúchajú štyri miesta, ale definitívna uzávierka je 24. januára. Môže sa stať, že nám kvóta klesne na tri, či naopak stúpne na päť miest," vysvetlil pre TASR športový riaditeľ bežeckého úseku SLA Michal Malák. Dvadsaťdeväťročná Alena Procházková by pri svojej tretej účasti na ZOH za sebou mala štartovať v troch disciplínach - šprinte voľnou technikou, 10 km klasicky a tímšprinte spolu s Kotschovou. Už piatykrát sa pod piatimi kruhmi predstaví skúsený 37-ročný Bajčičák v disciplínach skiatlon, 15 km klasicky, tímšprint a 50 km voľne s hromadným štartom. O dvanásť rokov mladší Mlynár bol aj pred štyrmi rokmi na ZOH vo Vancouveri, tentoraz ho okrem tímšprintu čaká aj individuálny šprint a 15 km klasicky. Pri svojej olympijskej premiére by 28-ročná Kotschová mala absolvovať obe šprintérske disciplíny a 10 km klasicky. Iba 19-ročný Segeč figuruje zatiaľ v pozícii náhradníka a ak by do Soči cestoval, vynechal by plánovaný štart na MSJ v severskom lyžovaní vo Val di Fiemme.

Návrh nominácie Slovenskej lyžiarskej asociácie na ZOH v Soči:

alpské lyžovanie: Petra Vlhová, Jana Gantnerová, Barbora Lukáčová, Barbara Kantorová, Kristína Saalová, Adam Žampa, Matej Falat, Martin Bendík, Andreas Žampa

snoubording: Klaudia Medlová (miestenka)

akrobatické lyžovanie: Natália Šlepecká, Zuzana Stromková

beh na lyžiach: Alena Procházková, Martin Bajčičák, Peter Mlynár, Daniela Kotschová (náhradník Andrej Segeč)