Main Content

Ronaldo na sebe zamakal nielen pred zrkadlom

streda, 15. január 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Ronaldo na sebe zamakal nielen pred zrkadlom
Ronaldo na sebe zamakal nielen pred zrkadlom | zdroj: © TASR

Víťaz Zlatej lopty je známy, najviac hlasov dostal Cristiano Ronaldo. Portugalský fenomén minulý rok neudivoval len na trávniku, ale aj pri zmene vystupovania. Pochopil totiž, že subjektívne ceny nevyhrávajú len výkony na trávniku, ale aj tie mimo neho.

Komentár Filipa Chudého

Cristiano Ronaldo vyhral Zlatú loptu zaslúžene, tu niet o čom. Hoci neverím tomu, že by ju získal aj v tom prípade, keby nepredĺžili zástupcovia FIFA hlasovanie a nedali opäť šancu zmeniť každému svoje poradie. „Úplnou náhodou“ to totiž bolo presne v čase, keď zažil svoj vrchol minulého roka pri štvorgólovej poprave Švédska. A keďže vtedy celý svet rozprával iba o ňom, tak je logické, že najviac to pomohlo jemu. Možno raz na povrch vyplávajú skutočnosti a dozvieme sa výsledky, aké mali byť v skutočnosti...

Pri pohľade na tie oficiálne zistíme, že rozdiel bol veľmi malý. Boli to veľmi tesné preteky, ktoré ale neodrážajú realitu na trávniku. Ronaldo prevýšil Messiho za rok 2013 určite viac ako ukázali výsledky hlasovania o Zlatú loptu. Lenže portugalský futbalista vstupoval do tohto boja už so stratou, za ktorú si môže sám. Mal (má) totiž nálepku nagélovaného frajera. Tým síce boduje u žien, no tie v Zlatej lopte nehlasujú a takáto nálepka mu preto neprospieva a z bodov vždy uberá.

Ak chcel vyhrať Zlatú loptu, tak musel byť skutočne najlepší, remíza na ihrisku, by totiž prihrala víťazstvo Messimu. Ronaldo si to uvedomoval a na ihrisku to aj dokázal, no nielen na trávnikoch strieľal góly. Výrazne totiž zmenil svoj imidž, teraz nemyslím to, že si vlasy začal česať do druhej strany, ale to, že sa prestal hrať na frajera a začal byť voči okoliu pokorný. Už nehovorí ja, ale my! Je to skvelý marketingový ťah, ktorý mu pomôže smerom do budúcnosti.

Svet si totiž najprv musí zvyknúť, že Ronaldo už nie je nepochopeným sólistom. Ale ako dlho bude trvať tento proces, tak to naozaj netuším. Lebo ak už raz dostanete nejakú nálepku, tak sa jej iba ťažko zbavujete. Ale Ronaldo sa na tento boj vydal, pričom výsledok sa dozvieme až v budúcnosti.

Teraz vyhral svoju druhú Zlatú loptu, pričom futbalové kvality má určite aj na ďalšie. Ale ako som už spomenul, nie vždy rozhodujú iba odovzdané výkony na ihrisku. Už teraz sa začal boj o najlepšieho futbalistu v tomto roku, pričom si dovolím tvrdiť, že Ronaldo má opäť stratu na Messiho, ale nie až takú veľkú ako v takomto čase pred rokom. Získava totiž stále viac sympatií, hoci svet ho iba začína vnímať z inej stránky. Nagélovaný plačko, ktorému záležalo iba na sebe, tak ho svet vnímal, sa snaží o zmenu. Vyplakanie sa na pódiu so Zlatou loptou v rukách, v spoločnosti malého syna, bolo síce zrejme spontánne, ale celkovo mu práve tento moment veľmi marketingovo pomôže. Ronaldo už teda nemaká len na trávniku, ale aj mimo neho. Uvidíme koľko bodov navyše mu to prihrá v budúcnosti.

V diskusii sa vyjadrite, aký máte názor na „nového“ Ronalda?