Main Content

Vlajka na úvod síce najvyššie, ale nominácia neveští nič dobré

piatok, 17. január 2014 10:29 | Autor: Filip Chudý

Vlajka na úvod síce najvyššie, ale nominácia neveští nič dobré
Vlajka na úvod síce najvyššie, ale nominácia neveští nič dobré | zdroj: © TASR

Na štvrtkovom 46. valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru schválilo plénum SOV našu nomináciu športovcov, ktorí nás budú v Soči reprezentovať. No po jej prečítaní zistíme, že sa vlastne ani nemáme poriadne na čo tešiť.

Komentár Filipa Chudého

V olympijskej nominácii sa nachádza 57 našich športovcov, čo je pomerne dosť, no až 25 mien zaberá hokejové mužstvo. V hre sú síce aj ďalší, ale to už nič nezmení na tom, že do Soči posielame kvalitatívne zrejme najslabšiu výpravu v našej histórii. Zimné športy síce nikdy nepatrili medzi našu špičku, ale aj tak sa vždy našlo zopár jedincov, ktorí vedeli niesť našu vlajku vysoko. OK, aj teraz bude naša zástava vysoko, ale to len 7.februára na otváracom ceremoniáli, keď ju bude mať v rukách vyše dvojmetrový Zdeno Chára, potom sa radšej pripravme na to, že ju uvidíme iba na pol žrde.

Nie som naivný, dobre viem, že naši „zimní“ športovci nepatria k špičke, česť nízkemu počtu výnimiek, nemáme dostatočnú základňu a nemáme ani podmienky na to, aby nám vyrástli kvalitní športovci. Aj som zopár týždňov dozadu nabádal radšej k opatrnosti, keď som napísal, že budeme radi aj za jednu medailu, pretože šéfka našej výpravy Janka Gantnerová vyhlásila, že získame štyri až päť medailí! Bol by som veľmi rád, keby sa ukázala ako pravá veštica Teodora, no rozum mi nedovolí lietať v oblakoch, ale ukazuje realitu.

A tá je taká, že mi nemáme ani 4-5 športovcov, ktorí by tú medailu reálne mohli doniesť! Jedine Nasťa Kuzminová si môže povedať, že patrí k svetovej špičke, aj to iba za predpokladu, že si neodstrelí na strelnici vlastné ambície. Asi to šéfka našej výpravy myslela tak, že Nasťa bude súťažiť v 4-5 disciplínach, no radšej nech nečaká, že bude mať formu ako Ole Einar Bjorndalen v Salt Lake City 2002...

Ja viem, že máme aj Gerekovú, Hurajta, Kazára, Procházkovú a hokejistov, ktorí by teoreticky mohli získať medailu, ale to iba za predpokladu, že budú mať životný deň, veľké šťastie a ich súperi k tomu deň blbec, zle namazané bežky či nenabrúsené korčule.

Ak ste popri čítaní našich najväčších es pre Soči sčitovali aj ich počet, tak vám neušlo, že stále nebola menovaná druhá polovica našich športovcov. Prečo? Lebo tí budú radi aj za miesto v prvej tretine štartového poľa, pričom k tomu budú potrebovať tie isté zhody náhod, ako som som vymenoval v predchádzajúcom odstavci.

Všetci nominovaní športovci splnili kvalifikačné kritériá, preto si zaslúžia cestovať do Soči, ale je smutné, že pre značnú časť z nich to bude len akýsi druh výletu. Tým ich nechcem v žiadnom prípade urážať, vážim si každého jedného nášho športovca, ale ešte sme nikdy na zimnú olympiádu neposielali tak málo medailových nádejí, respektíve športovcov, ktorí by sa nešli ich len zúčastniť.

V diskusii sa vyjadrite, aký máte názor na kvalitu našej nominácie vy?