Main Content

Més que un club – viac ako klub

sobota, 18. január 2014 14:24 | Autor: Silvia Petrašková

Més que un club – viac ako klub
Més que un club – viac ako klub | zdroj: © TASR

Takmer presne pred 46. rokmi vyriekol bývalý prezident FC Barcelona Narcis de Carreras slová, ktoré dnes pozná celý svet. Slová, ktoré boli kedysi spôsobom na vyjadrenie toho, že Barca to nie len športový klub, ale hlavne mocné impérium podporujúce Katalánsku identitu a hrdosť.

Písal sa 17. január 1968. Do funkcie prezidenta FC Barcelona nastupuje Španiel Narcis de Carreras. Tento bývalý právnik bol mužom liberálnych a silne národne katalánskych myšlienok. V závere svojho prvého inauguračného príhovoru vyriekol slová, ktoré sa stali pre katalánsky klub jedným z jeho najdôležitejších symbolov. „Més que un club“ („Viac ako klub“).

V roku 1973 sa tento výrok rozhodol prijať za slogan svojej prezidentskej kampane aj ďalší barcelonský prezident Augustín Montali Costa, ktorý mu zároveň dal jeho konečnú podobu. „El Barça es más que un club de fútbol“ („Barca je niečo viac ako futbalový klub“).

Zdanlivo neškodné slová, ktoré symbolizovali najmä úprimnú a vernú lásku fanúšikov k svojmu klubu, však časom presiahli svoj pravý význam a stali sa symbolom vtedajšieho utláčaného katalánskeho nacionalizmu. Je vo všeobecnosti známe, že práve španielska oblasť Katalánsko viedla rokmi dlhé boje za svoju národnú identitu. Miestny futbalový klub vždy podporoval a dodnes naďalej podporuje národnostné cítenie Kataláncov za obnovenie vlastnej autonómie. Nezabudnuteľné klubové úspechy, historické víťazstvá, trofeje či bývalí, ale aj súčasní slávni hráči tohto španielskeho klubu sa postarali o to, že španielská oblasť Katalánsko resp. Cataluña, sa do svetového povedomia dostala ešte viac.

V posledných rokoch sa slogan „Més que un club“ u fanúšikov klubu natoľko udomácnil, že sa stal jeho oficiálnym mottom a bol postupne prezentovaný vo všetkých oblastiach klubu. Dnes je Barca „viac ako klub“ nielen pre jej obranu katalánskej totožnosti, ale aj nástroj sociálnej činnosti a lásky v prospech najušľachtilejších činností. Svedčia o tom aj zmluvy podpísané so spoločnosťami UNICEF, UNHCR, UNESCO, ako aj všetky činnosti miestnej nadácie FC Barcelona Foundation.