Main Content

NHL: Meszároš s dvoma gólmi, Tatar rozhodol o triumfe Detroitu - sumáre, text

nedeľa, 19. január 2014 11:05 | Autor: TASR

New York 19. januára (TASR) - Traja slovenskí hokejisti sa zapísali do štatistík v trinástich zápasoch NHL. Dva góly strelil obranca Philadelphie Andrej Meszároš, v nájazdoch rozhodol o víťazstve Detroitu Tomáš Tatar a jednu asistenciu zaznamenal útočník Floridy Tomáš Kopecký.

Meszároš potvrdil momentálnu výbornú formu a v zápase s NY Islanders prispel dvoma gólmi k triumfu Flyers 6:4. Dvadsaťosemročný obranca sa strelecky presadil v úvodnej tretine za stavu 0:2. V 15. minúte najprv znížil na rozdiel jedného gólu, keď v strednom pásme zachytil vo vzduchu puk, rukavicou si ho zrazil na ľad, dravo prenikol do pásma a z uhla strelou medzi betóny prekonal Kevina Poulina. O necelé štyri minúty prišla ďalšia Meszárošova paráda a štvrtým presným zásahom v sezóne zariadil vyrovnanie. Po prihrávke od Scotta Hartnella naznačil strelu, položil si na ľad brániaceho hráča Islanders, dostal sa bližšie do palebnej pozície a strelou do horných poschodí bránky nedal Poulinovi šancu. Meszároš strelil dva góly v NHL naposledy 9. apríla 2011 a zhodou okolností tiež proti Islanders. Za svoj výkon si vyslúžil honor druhej hviezdy stretnutia. "Letci" nakoniec rozhodli o víťazstve tromi gólmi v tretej tretine. "Záverečná tretina bola dobrá, ale v prvých dvoch to nebolo ono. Našťastie máme dva body a som spokojný," povedal tréner Flyers Craig Berube.

Z víťazstva sa tešil aj Detroit, ktorý na domácom ľade zdolal Los Angeles 3:2 po nájazdoch. O triumfe Red Wings rozhodol slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý bol jediným úspešným exekútorom. Tatar sa vrátil do zostavy Red Wings po krátkej návšteve Slovenska, keď sa bol poslednýkrát rozlúčiť so svojim zosnulým otcom. Svoj nájazd premenil strelou medzi betóny Jonathana Quicka. Šancu v nájazdoch dostal aj jeho krajan Tomáš Jurčo, svoj pokus však nepremenil. Najviac sa však po zápase rozprávalo o kontroverznom vyrovnávajúcom góle Red Wings, ktorý strelil 27 sekúnd pred koncom tretej tretiny Niklas Krönwall. Puk sa po strele švédskeho obrancu stratil všetkým z dohľadu a po pár sekundách sa záhadne objavil v bránke Kings. Videozáznam jasne dokázal, že gól platiť nemal a rozhodcovia spravili chybu. Puk sa totiž odrazil od ochrannej siete vysoko za bránkou, spadol na chrbát brankára Quicka a od neho do bránky. "Po zápase sa ukázalo, že gól platiť nemal. Nikto nevidel, kde je puk a zrazu sa objavil v bránke. Potrebujeme vyhrávať, víťazstvo aj za takýchto okolností berieme," povedal Krönwall. Situáciu veľmi dobre videl obranca Kings Drew Doughty, ktorý sledoval dráhu letu puku a hneď po góle ukazoval rozhodcom, že puk sa odrazil od siete. Neúspešne. "Rozhodcovia odraz od siete nevideli. Je to škoda, mali sme získať dva body," povedal Doughty. Tatar strávil na ľade 15:04 minúty a zaznamenal jeden strelecký pokus, Jurčo odohral 15 minút a 11 sekúnd a brankára ohrozil štyrmi strelami.

Šiestu asistenciu v sezóne zaznamenal Tomáš Kopecký, jeho Florida ale prehrala na ľade Caroliny tesne 2:3 a zapísala si druhú prehru za sebou. O víťazstve Hurricanes rozhodol dvomi gólmi ruský útočník Alexander Siomin, ktorý zaznamenal víťazný zásah v oslabení. Carolina dala v tejto sezóne už deväť gólov v početnej nevýhode, čo je najviac z celej NHL. Kopecký odohral viac ako 15 minút, zaznamenal dva plusové body a dve strely. V drese domácich sa predstavil obranca Andrej Sekera, ktorý patril opäť k najvyťaženejším hráčom a na ľade strávil 23 minút a 22 sekúnd. Do štatistík sa však nezapísal.

Joe Pavelski a "žraloci" zo San Jose pokazili veľký večer Martina St. Louisa. Kapitán Tampy Bay strelil prvýkrát v kariére štyri góly, ale ani jeho skvelý výkon napokon na body nestačil. "Blesky" viedli 4:2, ale hostia nakoniec vyhrali 5:4, keď sa čistým hetrikom v priebehu 6 minút a 12 sekúnd blysol Pavelski. Bol to prvý hetrik tohto útočníka v kariére. "Je to frustrujúce, mali sme tento zápas vyhrať," povedal tréner Tampy John Cooper. St. Louis sa stal druhým hráčom Tampy Bay, ktorý strelil štyri góly. Predtým sa to podarilo 7. októbra 1992 Chrisovi Kontosovi, ktorý v prvom zápase klubu v histórii strelil štyri góly Chicagu. "Prehra mi zobrala radosť zo štyroch gólov. Vyhrávali sme 4:2, ale do konca zápasu bolo ešte veľa času. Prestali sme hrať a vypomstilo sa nám to," povedal St. Louis. Naposledy sa niečo podobné stalo v NHL 5. apríla 2000. Marc Savard vtedy strelil štyri góly, ale jeho Calgary prehralo so St. Louis 5:6. Slovenský útočník Tampy Richard Pánik odohral 11 minút a 22 sekúnd a zaznamenal dve strely.

V noci na nedeľu nedostal šancu ani jeden slovenský brankár. St. Louis bez Jaroslava Haláka prehral s Anaheimom 2:3. Montreal odišiel z Toronta s prehrou 3:5, Peter Budaj strávil duel na striedačke. Winnipegu sa po trénerskej výmene darí a pod vedením nového kouča vyhrali Jets tretí zápas po sebe. Tentokrát zdolali doma Edmonton 3:2 po predĺžení, keď sa hrdinom duelu stal dvojgólový obranca Jacob Trouba. Deväťnásťročný nováčik najskôr vyrovnal na 1:1 a potom rozhodol v predĺžením. Oilers prehrali štvrtý duel po sebe. V drese kanadského tímu odohral takmer 19 minút obranca Martin Marinčin, ale pripísal si len mínusový bod.

Vo Phoenixe strelil svoj 15. gól v sezóne a 696. v kariére český veterán New Jersey Jaromír Jágr. Z víťazstva 3:2 sa však tešili Coyotes. Obranca rozhodol aj súboj medzi Minnesotou a Dallasom. V predĺžení strelil víťazný gól Wild sviatočný strelec Nate Prosser a Minnesota vyhrala 3:2. Colorado vyhralo v Nashville 5:4. Hostia viedli 5:1, domáci odštartovali v tretej tretine stíhaciu jazdu, ale náskok súpera už nedobehli.

Netradičný štart malo kanadské derby medzi Vancouverom a Calgary. Tréneri poslali na úvodné buly štvrté útoky a dve sekundy po začiatku sa strhla na ľade bitka, do ktorej sa zapojili všetci hráči na ľade okrem brankárov. Všetko bolo jasné dopredu, hráči si dohodli férovky a preto napríklad na buly išiel za Vancouver obranca Kevin Bieksa. Celé to vyprovokoval kouč hostí Bob Hartley, ktorý poslal na úvod duelu na ľad bitkárov Kevina Westgartha a Briana McGrattana. Tréner Canucks Joe Tortorella, ktorý ako domáci má výhodu striedať druhý, reagoval rovnakou mincou. "Nemohol som riskovať a poslať na ľad svoj prvý útok. Ospravedlňujem sa hráčom, ktorí boli do úvodu zapletení. Vôbec ma to neteší," povedal Tortorella, ktorého ešte čaká možný trest, pretože po prvej tretine išiel do útrob tunelom, ktorý vedie do šatne súpera. Veľmi krátky dvojsekundový debut v NHL tak absolvoval Kellan Lain, pretože bol jedným z ôsmich hráčov, ktorí dostali trest do konca zápasu. Celkovo v prvej tretine padlo 188 trestných minút. Hartley povedal, že nechcel vyvolať bitku hneď v úvode. "V posledných zápasoch sme sa trápili v koncovke a títo chlapci hrali dobre. Preto som ich poslal na úvodné buly," tvrdil. Vancouver vyhral 3:2 po nájazdoch, v piatej sérii rozhodol Chris Higgins.

sumáre:

OTTAWA - NY RANGERS 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly: 4. Methot (Ceci, Michálek) – 10. Richards (Stepan, McDonagh), 33. Nash (Stepan), 40. Stepan, 57. Zuccarello. Brankári: Anderson - Talbot, strely na bránku: 30:31.

TAMPA BAY - SAN JOSE 4:5 (3:2, 1:3, 0:0)

Góly: 12. St. Louis (Johnson, Purcell), 16. St. Louis (Cote, Bishop), 20. St. Louis (Brown, Barberio), 23. St. Louis (Purcell, Johnson) – 10. Nieto (Marleau, Wingels), 13. Marleau (Nieto, Wingels), 33. Pavelski (Kennedy, Demers), 34. Pavelski (Boyle, Marleau), 39. Pavelski (Irwin, Thornton). Brankári: Bishop - Niemi, strely na bránku: 29:32.

WINNIPEG - EDMONTON 3:2 pp (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)

Góly: 46. Trouba (Little), 51. Scheifele (Wheeler, O'Dell), 62. Trouba (Wheeler) – 27. Eberle (Nugent-Hopkins, Hall), 58. Perron (Petry, Gagner). Brankári: Pavelec - Bryzgaľov, strely na bránku: 39:22.

BUFFALO - COLUMBUS 3:4 pp a sn (2:2, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 1. Myers (Moulson, Ennis), 7. Stafford (Ennis), 60. Myers (Hodgson, Ehrhoff) – 7. Savard (MacKenzie, Letestu), 13. Calvert (Nikitin, Dubinsky), 32. Dubinsky (Atkinson, Wisniewski), rozh. nájazd Johansen. Brankári: Miller - Bobrovskij, strely na bránku: 29:35.

TORONTO - MONTREAL 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Góly: 5. Franson (Kadri, Lupul), 34. Kessel (Raymond), 38. Raymond (Kadri, Rielly), 55. Riemsdyk (Bozak, Kessel), 60. Lupul (Kuľomin) – 18. Gallagher (Pacioretty, Markov), 40. Gionta (Boullion), 50. Desharnais (Subban). Brankári: Bernier - Price, strely na bránku: 29:33.

DETROIT - LOS ANGELES 3:2 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 30. Zetterberg (Nyquist, Smith), 60. Krönwall (Zetterberg, Eaves), rozh. náj. TATAR – 30. Richards (Vojnov), 58. Carter (Doughty, Muzzin). Brankári: Howard - Quick, strely na bránku: 35:32.

PHILADELPHIA - NY ISLANDERS 6:4 (2:2, 1:2, 3:0)

Góly: 15. MESZÁROŠ, 19. MESZÁROŠ (Hartnell, Simmonds), 24. Hall (Streit), 48. Voráček (Giroux, Timonen), 56. Raffl (Giroux, Voráček), 60. Read (Couturier, Streit) – 8. Tavares (Vanek, Okposo), 12. Clutterbuck (Nielsen, Strait), 32. Nelson (de Haan, Bailey), 34. Strait (Grabner, Nelson). Brankári: Mason (34. Emery) - Poulin, strely na bránku: 32:29.

CAROLINA - FLORIDA 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Góly: 24. Nash (Dvořák), 43. Siomin (E. Staal), 49. Siomin (E. Staal) – 36. Goc (Huberdeau, Gilbert), 55. Kulikov (Bjugstad, KOPECKÝ). Brankári: Chudobin - Thomas, strely na bránku: 39:39.

ST. LOUIS - ANAHEIM 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)

Góly: 50. Jackman (Tarasenko, Sobotka), 55. Schwartz (Oshie, Pietrangelo) – 6. Getzlaf (Perry, Fistric), 23. Beleskey (Bonino), 30. Fowler (Getzlaf, Bonino). Brankári: Elliott - Andersen, strely na bránku: 36:21.

NASHVILLE - COLORADO 4:5 (0:3, 1:0, 3:2)

Góly: 35. Hörnqvist (Fisher, Legwand), 49. Smith (Spaling, Josi), 53. Ellis, 58. Josi (Stalberg, Ellis) – 7. Holden (MacKinnon, Šťastný), 12. Hejda (Mitchell, Talbot), 13. Landeskög (Šťastný, MacKinnon), 43. Holden (Mitchell, McLeod), 47. Duchene (Holden, O'Reilly). Brankári: Dubnyk - Varlamov, strely na bránku: 31:29.

PHOENIX - NEW JERSEY 3:2 (1:2, 0:1, 1:0)

Góly: 3. Szwarz (Chipchura, Yandle), 14. Halpern (Moss, Hanzal), 35. Hanzal (Yandle, Vrbata) – 19. Clowe (Gelinas, Gelinas), 58. Jágr (Clowe, Greene). Brankári: Smith - Brodeur, strely na bránku: 27:35.

MINNESOTA - DALLAS 3:2 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 8. Haula, 35. Suter (Mitchell, Brodin), 63. Prosser (Niederreiter, Coyle) – 32. Garbutt (Fiddler, Peverley), 50. Chiasson (Goligoski, Seguin). Brankári: Kuemper - Lehtonen, strely na bránku: 19:35.

VANCOUVER - CALGARY 3:2 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0) Góly: 24. Kesler (Kassian, Higgins), 52. Weber (Edler, Kesler), rozh. nájazd Higgins – 22. Giordano (Stempniak), 45. Stajan (Bouma). Brankári: Luongo - Ramo, strely na bránku: 33:33.

Slováci v akcii:

Andrej Meszároš (Philadelphia) 18:53 2 0 2 1 4 2

Tomáš Kopecký (Florida) 15:09 0 1 1 2 2 0

Andrej Sekera (Carolina) 23:22 0 0 0 0 0 0

Richard Pánik (Tampa Bay) 11:22 0 0 0 0 2 0

Martin Marinčin (Edmonton) 18:46 0 0 0 -1 0 0

Tomáš Tatar (Detroit) 15:04 0 0 0 0 1 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 15:11 0 0 0 0 4 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/