Main Content

Juan Mata krok od United. Prestup, ktorý má štyroch víťazov

štvrtok, 23. január 2014 14:45 | Autor: Jakub Mihálik

Juan Mata krok od United. Prestup, ktorý má štyroch víťazov
Juan Mata krok od United. Prestup, ktorý má štyroch víťazov | zdroj: © TASR

Španielsky ofenzívny hráč Juan Mata má vo štvrtok skompletizovať svoj prestup zo Stamford Bridge na Old Trafford. Čo to znamená pre všetky zainteresované strany?

Ak ste práve nestrávili šesť mesiacov na rekreačno-rehabilitačnom pobyte v jaskyni, určite vám je známy fakt, že Manchester United je v tejto sezóne v poriadnej kríze. Potvrdzuje ju fakt, že momentálne stráca tím Davida Moyesa na vedúci Arsenal až 14 bodov. Potvrdzuje ju fakt, že United vypadli z oboch domácich pohárov, a to je ešte len január. Tréner David Moyes čelí kritike a zbiera všetky sily, aby ešte sám veril v tohtosezónny úspech, hoci je všetkým jasné, že na titul to už nebude.

Po ôsmich mesiacoch však prichádza moment, v ktorý dúfal David Moyes od svojho vymenovania do pozície na lavičke Red Devils. Tým je angažovanie hviezdneho hráča, ktorý by potvrdil Moyesovu kredibilitu v pozícii hlavného kouča najúspešnejšieho tímu anglického futbalu. V lete si ju podkopal, keď nedokázal na Old Trafford priviesť  vytypovaných Balea, Thiaga, či Fabregasa, pokus s Fellainim bol aktom zúfalstva. Dnes však stojí pred prestupom veľkých rozmerov, keď sa za 37 miliónov libier má do Manchestru sťahovať Juan Mata.

 Španielsky majster sveta síce bol najlepším hráčom Chelsea v uplynulých 2 sezónach, no po príchode Josého Mourinha mu ruže nekvitnú. A tak nečudo, že chce odísť, keď cíti, že s ním tréner nepočíta. V Manchestri dostane určite dostatok priestoru v základnej zostave, keďže svojou univerzálnosťou môže pôsobiť na pravom krídle, hoci nezapadá do profile typického pravého krídla, ktoré United za ostatných 20 rokov zvykli angažovať (Beckham, Ronaldo, Valencia) a môže zaskočiť aj v stredovej pozícii, za útočníkmi van Persiem, či Rooneym. 
Angažovanie hráča svetovej extratriedy môže pomôcť tímu United po psychickej stránke, veď tento istý tím minulý rok získal titul. United si potvrdia, že po neúspešných letných prestupoch, ešte stále môžu angažovať najlepších svetových hráčov.

Paradoxne, prestup môže pomôcť aj Chelsea.  Až priveľmi ľahko Chelsea pustila svojho hráča priamemu konkurentovi v bojoch o špicu. Peniaze stranou, hoci takmer 40 miliónov určite zahreje klubového financmajstra. Chelsea pravdepodobne nerobením problémov United v ich vysnívanom prestupe, kalkuluje s protislužbou v prípade, že sa Rooney v lete naozaj rozhodne opustiť Old Trafford. 

Spokojný s prestupom musí byť aj tréner španielskej reprezentácie, Vicente del Bosque, ktorému Mata určite urobí väčšiu radosť v základe veľkoklubu ako na lavičke Chelsea. Do kádra Furie roja Mata pre MS môže vniesť nový element v prípade, že barcelonsko-madridská tiki-taka chvíľami prestane fungovať. 

A tak sa zdá, že s prestupom Matu sú spokojní všetci. David Moyes získal svojho manchesterského Ozila, Chelsea získala 40 miliónov a “něco za něco” pre letný prestup Rooneyho, Mata získa hrací čas a jeho reprezentačný tréner ďalšiu hernú možnosť. Už len aby United nezabudli, že im treba hlavne stredový záložník a obrancovia.