Main Content

Ako sa darí Glasgowu Rangers?

piatok, 24. január 2014 10:34 | Autor: Marek Farkaš

Ako sa darí Glasgowu Rangers?
Ako sa darí Glasgowu Rangers? | zdroj: © TASR

Niekomu sa pri názve klubu Glasgow Rangers vybaví 54-násobný škótsky majster, ale aj finančné problémy pred sezónou 2012/2013 a následné preradenie do 4.najvyššej škótskej ligy. Klub sľuboval fanúšikom rýchly návrat do 1.ligy. Tak sa teda poďme pozrieť, ako sa mu darí.

Po preradení klubu o 3 ligy nižšie boli fanúšikovia zvedaví, či sa ich obľúbený tím dokáže dostať opäť medzi elitu. Viacerí ľudia si mysleli, že klub príde o svojich fanúšikov, ale práve naopak. Svedčí o tom aj svetový rekord v návštevnosti zápasu 4.najvyššej ligy, keď na zápas proti tímu Stirling Albiol sa prišlo pozrieť 49 913 divákov.

Tím muselo opustiť veľa skvelých hráčov, ale aj napriek finančným problémom ostali hráči, ako Ross Perry, Lee Wallace alebo Lee McCulloch, ktorý sa stal kapitánom tímu a dokonca predĺžil zmluvu s klubom do konca roku 2015. V sezóne 2012/2013 boli Rangeri nezastaviteľní, keď získali 83 bodov a postúpili do 3.ligy.

V aktuálnej sezóne vedú Rangers 3.najvyššiu škótsku súťaž so 61 bodmi, keď z 21 zápasov zvíťazili 20-krát a zaváhali iba raz. Najlepším strelcom tímu je írsky útočník Jon Daly, ktorý sa v tejto sezóne presadil už 14-krát. Na chrbát mu dýcha kapitán mužstva Lee McCulloch, ktorý má na svojom konte 11 gólov.

Avšak plány Rangerov sa nemusia plniť až tak rýchlo. Škótska Futbalová Asociácia plánuje reorganizáciu súťaží, čo znamená, že zo štyroch najvyšších súťaži ostanú len 3. Prvé dve ligy by mali mať po novom 12 účastníkov, v tretiu ligu by malo hrať 18 tímov. Pre Rangers by to znamenalo, že ak by v tomto ročníku vyhrali titul, budúcu sezónu by hrali s tými istými súpermi v tej istej lige. Predstavitelia klubu dúfali, že im kompetentní v prípade triumfu vo 4.najvyššej súťaži poskytnú miestenku do druhej ligy, ale tento nápad bol ihneď zamietnutý.

Za tím z Glasgowu, predtým ako klub skrachoval, hrali hráči ako Steven Whittaker (teraz Norwich), Allan McGregor (Hull City), či legenda a najlepší strelec klubu v histórii Ally McCoist. V tomto tíme mal česť hrať aj slovenský reprezentant Vladimír Weiss (Olympiakos Pireus) v sezóne 2010/2011. V drese modro-bielych odohral 35 zápasov a dokázal v nich streliť 5 gólov.

Jeho najväčší rival Celtic Glasgow nemá v najvyššej súťaži žiadnu konkurenciu a už 2 sezónu po sebe valcuje svojich súperov.