Main Content

O čom je celý humbuk okolo FC Barcelona a prestupu Neymara?

piatok, 24. január 2014 13:39 | Autor: Jakub Mihálik

O čom je celý humbuk okolo FC Barcelona a prestupu Neymara?
O čom je celý humbuk okolo FC Barcelona a prestupu Neymara? | zdroj: © TASR

V uplynulých dňoch zasiahla katalánsky veľkoklub FC Barcelona kauza, ktorá rozvírila hladinu nielen vo svete futbalu, ale dostala sa dokonca na civilný súd. Odvtedy klub prišiel o svojho prezidenta a je nejasné, čo sa okolo prestupu brazílskeho futbalistu Neymara ešte udeje. O čo v celom prípade ide?

Podstata problému

Celý barcelonský „škandál“ sa týka prestupu brazílskej ofenzívnej hviezdy Neymara, ktorý prestúpil do metropoly Katalánska v lete roku 2013. Až do uplynulého týždňa veril celý futbalový svet, vrátane fanúšikov Barcelony, že prestup vychádzajúcej futbalovej superstar stál Barcelonu 57,1 milióna eur, čo je suma, ktorú oficiálne prezentoval prezident klubu Sandro Rosell. Len 17,1 milióna zinkasoval domovský Neymarov klub, FC Santos, 40 zvyšných miliónov mali podľa barcelonských správ dostať subjekty, vlastniace časť Neymarových hráčskych práv.

Na povrch však vyplávali informácie o tom, že jeden zo spoluvlastníkov práv, reťazec supermarketov v Brazílii, spoločnosť DIS, do dnešného dňa peniaze neprijala, no barcelonský klub odchod finančných prostriedkov vykázal. Zistilo sa, že 40 miliónov bolo zaplatených spoločnosti N&N, ktorú vlastní Neymar spolu so svojim otcom. 

Do prípadu sa „obul“ jeden z akcionárov klubu, Jordi Cases, známy častou kritikou Rosellovej súčasnej politiky v klube. Žiadal prezidenta o zbavenie sa obvinení zo sprenevery a vysvetlenie toho, prečo Barcelona zaplatila spoločnosti N&N 40 miliónov eur. Keďže sa od Rosella uspokojivej odpovede nedostal, podal na ex-prezidenta Barcelony žalobu.

Počas vyšetrovania sa zistilo, že Barcelona podpísala ešte v roku 2011 s Neymarom a spoločnosťou N&N v Sao Paule zmluvu, podľa ktorej mal Neymar do klubu na Camp Nou prestúpiť po MS 2014, po ktorých mu v Santose končila zmluva. Pri podpise zmluvy mal údajne barcelonský klub poskytnúť spoločnosti N&N poskytnúť „pôžičku“ vo výške 10 miliónov eur, ktorá mala byť doplnená o ďalších 30 miliónov v prípade, že Neymar podpíše v roku 2014 s Barcelonou. Ak by N&N v roku 2014 nepreniesla hráčske práva na Barcelonu, musela by 10 miliónov vrátiť. Zároveň však v zmluve bola zakotvená zmluvná pokuta vo výške 40 miliónov pre Barcelonu, ak sa v roku 2014 prestup neuskutoční. 

Ako je známe, Neymar prestúpil do Barcelony v lete 2013, rok pred vypršaním svojho kontraktu, za čo do Santosu odišlo 17,1 milióna eur. Celkovo 40 miliónov eur bolo vyplatených tretím stranám, ktoré vlastnia Neymarove hráčske práva (jav bežný v juhoamerických štátoch), a teda spoločnosti N&N (ktorá mala podiel vyplatiť ďalším spoločnostiam). Doteraz sme na sume 57,1 milióna eur, ktorá bola aj oficiálne prezentovaná. Kameňom úrazu je ale údajná ďalšia 40-miliónová platba spoločnosti N&N, ktorá pravdepodobne spadá pod vyplatenie onej zmluvnej pokuty za nedodržanie prestupového termínu v roku 2014. Ak by sa platby potvrdili, Neymar by sa stal najdrahším hráčom v histórii v hodnote 97,1 milióna eur. Predmetom kritiky je navyše barcelonská dohoda s Neymarovým otcom, že mu budú za skautské služby vyplatené viac ako 2 milióny eur, a takisto 9 miliónov smerujúcich z barcelonskej pokladnice za dva priateľské zápasy proti Santosu (príjemca FC Santos) a 7,9 miliónov eur za predkupné právo na trojicu mladých hráčov FC Santos (dvaja z nich Victor Andrade a Gabriel Barbosa „Gabigol“), ktorí však do Barcelony nikdy prestúpiť nemusia a platba je nenávratná. Aká je skutočná čiastka vyplatená za služby Neymara zo strany FC Barcelona, je neznáme a dozvieme sa to pravdepodobne až po rozhodnutí španielskeho súdu, no pravda bude niekde medzi 74 miliónmi (oficiálnych 57+9 za priateľské stretnutia+8 za predkupné práva) a údajne až 170 miliónmi (74+40 zmluvná pokuta+rôzne zmluvné klauzuly s Neymarom ako napríklad skautské služby jeho otca, 3 milióny za to, že bude hrať na inom poste ako je zvyknutý apod.)

Rozpor so zákonmi

Prípad však nekončí doťahovaním sa o tom, aká bola skutočná prestupová cena zaplatená barcelonským klubom za Neymara. Súd sa domnieva, že „pôžička“ vo výške 10 miliónov, zaplatených ešte v roku 2011, bola zárukou uzatvorenia zmluvy budúcej, čo je proti prestupovým pravidlám FIFA. Ďalej je predmetom vyšetrovania aj to, či prestup sa uskutočnil na základe zmluvnej pokuty vo výške 40 miliónov, a nie štandardnou metódou odkúpenia hráčskych práv.

Sandro Rosell čelí žalobe o sprenevere finančných prostriedkov, trestný čin podľa článku 252 Trestného zákonu, platného na území Španielska. Hrozí mu dokonca trest odňatia slobody na 1 až 8 rokov, v prípade, že bude uznaný vinným. 

Rosellov postoj

Sandro Rosell aj naďalej tvrdí, že prestup Neymara stál barcelonskú pokladnicu proklamovaných 57,1 milióna eur. Súdu predložil všetky zmluvy, ktoré klub uzatvoril s Neymarom, doklady o zaplatení ako aj finančné dokumenty klubu za roky 2011, 2012 a 2013. Súd ďalej požaduje dokumenty o hráčovom prestupe zo Santosu, ako aj barcelonskú zmluvu so spoločnosťou N&N. Takisto požadujú zo strany Santosu dodanie všetkých potrebných dokumentov. 

Za Rosellom stálo vedenie klubu, no napriek tomu sa vo štvrtok rozhodol vzdať funkcie prezidenta, čo mnohí považujú za prejav uznania viny. Rosell však vinu odmieta a požaduje vypočutie pred súdom. Vôbec mu však nepomohla jeho rezignačná reč, v ktorej neuviedol žiadne argumenty na svoju podporu. Takisto jeho výroky o tom, že predsedajúci sudca Juez je fanúšikom Realu Madrid, a tak nedovolí predložiť všetky dôkazy o jeho nevine.

Efekt na imidž klubu

Hoci sa tak skoro výsledok tohto prípadu nedozvieme, už teraz má istý efekt na meno FC Barcelona. Katalánčania a samotný Rosell v uplynulých rokoch volali po transparentnosti financií vo futbale a v prestupoch obzvlášť. Navyše, barcelonský klub sa dlho hrdil tým, že futbal a všetko okolo neho spojené, robí inak, lepšie, ako ostatné európske veľkokluby. Táto kauza na ich povesti zanecháva škvrnu. Sklamanie nastáva aj medzi fanúšikmi, ktorí sa hrdili tým, že priviedli lepšieho hráča ako konkurenčný Real Madrid v podobe Garetha Balea, a za menej peňazí.

Čo ďalej?

Nepríjemná kauza pre Barcelončanov prináša viacero otázok. Prvou z nich je samozrejme otázka, koľko vlastne stál Neymar. Druhou je, ako sa tento mladý hráč vysporiada so všetkým, keďže je jasné, že to bol jeho prestup, ktorý prinútil odísť prezidenta klubu, ktorý ho do klubu priviedol. Navyše, barcelonskí fanúšikovia budú ťažko niesť fakt, že Neymar a jeho otec stáli klubovú pokladnicu tak veľké prostriedky a ohrozili meno klubu. Je to škoda, pretože Neymar sa vo svojej úvodnej sezóne ukazoval veľmi dobre.

Otázkou je, či vyšetrovanie môže dôjsť k záveru, že Neymarova zmluva je neplatná, to sa však pravdepodobne nestane, keďže je odobrená zo strany FIFA, Španielskej federácie i brazílskej strany. A ani klub pravdepodobne nečakajú finančné postihy. Na civilnej úrovni môže na kauzu doplatiť Rosell, ktorý môže nasledovať kroky Del Nida zo Sevilly a stať sa druhým futbalovým funkcionárom v krátkom období, ktorý si vyskúša väzeňskú stravu. Pri prípadnom odsúdení Rosella by pravdepodobne padali hlavy celého barcelonského manažmentu.

V tej súvislosti si brúsi zuby Joan Laporta, bývalý prezident FC Barcelona, ktorý ostro vystupoval proti Rosellovi, a ktorý by sa rád na svoje staré miesto vrátil. Ak by sa mu podarilo presadiť skorší dátum prezidentských volieb ako je rok 2016, pravdepodobne by uspel.

Až čas, a rozlúsknutie tejto kauzy, však ukáže, aká bola pravda za Neymarovým prestupom a čo z tejto pravdy vyplýva pre FC Barcelona. Futbalovým fanúšikom len ostáva dúfať, že žiadna z týchto záležitostí neovyplyvní dianie na ihrisku.