Main Content

ANALÝZA: Viťaz Podolsk - HC Slovan Bratislava (26.1.)

nedeľa, 26. január 2014 10:18 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Viťaz Podolsk - HC Slovan Bratislava (26.1.)
ANALÝZA: Viťaz Podolsk - HC Slovan Bratislava (26.1.) | zdroj: © TASR

Na hráčov Slovana čaká druhá polovica tripu na klziskách súperov. Po prehre v Kazani a výhre v Novgorode sa hráči Slovana predstavia na ľade nepríjemného súpera z Podolsku.

Zápas začína o 14:00 hod!

Dnes si Slovan skríži hokejky so svojím tabuľkovým susedom z Podolsku. Hráči z Čechova majú na svojom konte 53 bodov – o sedem menej ako jediný slovenský účastník v Kontinentálnej hokejovej lige a rovnako ako „belasí“, aj oni o účasti v play-off už len snívajú.
Zverenci ruského kouča Olega Orechovskeho strácajú na postup do vyraďovacej fázy 19 bodov, túto sezónu sa však už hrá len o osemnásť bodov a tak ich účasť v play-off nie je ani teoretická. Veď len v stredu, 22. januára, dokázali prvýkrát vyhrať v novom kalendárnom roku a prerušili tak nepriaznivú sériu deviatich prehier v rade, ktorá sa ťahala od 29. decembra.

Tímovou jednotkou dnešného súpera Slovana je gólman Ivan Lisutin, ktorý napriek tomu, že chytá v jednom z najslabších celkov nadnárodnej ruskej súťaže sa môže popýšiť veľmi dobrými štatistickými číslami. V 35 stretnutiach si udržal 93,3% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje len 2,20 gólov na zápas. V bráne domácich by mal stáť aj v dnešnom súboji.

Najproduktívnejším bekom Viťazu je Dinar Khafizullin, bek, ktorý v drese Podolska pozbieral 14 kanadských bodov v tíme už nepôsobí, prestúpil do ruského Petrohradu. Na súpiske nájdeme aj slovenského beka Branislava Mezeia, ktorý je so 104 trestnými minútami najtrestanejším hráčom svojho celku. V 41 dueloch pozbieral sedem kanadských bodov za štyri góly a tri asistencie.

V útoku je hviezdou najväčšieho kalibru krídelník Maxim Afinogenov, ktorý sa môže popýšiť so skúsenosťami z NHL, kde odohral v drese Buffala Sabres a Atlanty Thrashers 651 stretnutí. S 25 kanadskými bodmi je najproduktívnejším hráčom svojho tímu. Konkurovať sa mu snaží skúsený harcovník Alexander Koroľuk. 38-ročný útočník má na svojom konte 15 bodov bilanciu 6+9. Strelecky sa darí Vjačeslavovi Soloduchinovi, ktorý má len o jeden presný zásah menej ako jedenásťgólový najlepší strelec tímu Afinogenov. V ruskom celku pôsobí taktiež druhý Slovák, a to Martin Cibák, ktorý do Viťazu prišiel v rámci výmeny z Neftechimiku Nižnekamsk.

Zostava Viťazu Podolsk:
Brankári: Johan Backlund, Ivan Lisutin, Igor Saprykin
Obrancovia: Georgij Berďukov, Anton Buchanko, Igor Golovkov, Nikita Korovkin, Roman Kudinov, Vladimir Malevič, Branislav Mezei, Matthias Porseland, Sergej Rozin, Jakov Selezňov
Útočníci: Maxim Afinogenov, Alexander Vasiljev, Airat Ziazov, Ivan Ivanov, Gleb Klimenko, Jurij Kokšarov, Anton Koroľov, Alexander Koroľuk, Robert Kousal, Alexej Makejev, Alexander Rybakov, Vjačeslav Soloduchin, Martin Cibák, Nikita Šatskij, Dmitrij Šitikov

Slovan má svojmu súperovi čo vracať. V minulej sezóne svojho súpera zdolal dvakrát rozdielom triedy 3:0, no v aktuálnom ročníku na domácom ľade prehral 1:4, keď jediný čestný úspech „belasých“ zaznamenal pred domácim publikom bek Martin Škoula. Ten bude dnes opäť hrávať v elitnej formácii Slovana. Na oficiálnom webe Slovana bola zverejnená súpiska pre dnešný zápas s rozpisom konkrétnych formácií. Slovan dnes nastúpi v tomto zložení:

Janus (Kopřiva) - Škoula, Štajnoch, Hudáček, Radivojevič, Šatan – Mihálik, Sigalet, Bartovič, J. Mikúš, Miklík – Brejčák, Mojžíš, Ölvecký, Bližňák, Kukumberg - Luža, Daňo, Bakoš, A. Šťastný, T. Mikúš.

Do brány sa tak postaví Slovák Jaroslav Janus, ktorý na ľade Novgorodu sedemnástimi úspešnými zákrokmi doviedol svoj tím k trom bodom. O rovnaký úspech sa bude snažiť aj v dnešnom dueli. Chrbát mu bude zo striedačky kryť český kolega Miroslav Kopřiva.

Ako náhradný bek bude na striedačke pripravený mladík Patrik Luža. Slovanistom bude naďalej chýbať Michal Sersen, ktorý mal podľa lekárskych prognóz už dnes nastúpiť, no zranenie v dolnej časti tela 28-ročnému bekovi naďalej nedovoľuje nastúpiť do zápasu.

V útoku sa bude Slovan spoliehať predovšetkým na svoju prvú lajnu v zložení Hudáček, Radivojevič, Šatan a taktiež na druhý útok, kde nájdeme dvoch najproduktívnejších hráčov Slovana – Milana Bartoviča a Michela Miklíka, ktorí hrajú s Jurajom Mikúšom na centri. Tieto dve formácie „belasých“ by mali robiť defenzíve ruského klubu najväčšie problémy.

Po tomto dueli čaká na hráčov Slovana posledný zápas pred takmer mesačnou olympijskou prestávkou. V utorok o 16:30 hod si sily zmerajú s najlepším celkom KHL z Dynama Moskva, ktorý tento ročník obhajuje majstrovský titul. Zároveň to bude pre partiu okolo kapitána Bartoviča posledný zápas na hosťujúcom ľade. Posledné štyri zápasy sezóny odohrajú v domácej Slovnaft Arene. Prvý domáci duel po olympijskej pauze odohrajú 26. februára s bieloruským Minskom.

Náš tip

Podľa papierových predpokladov by mal zvíťaziť Slovan. Kvalita je na ich strane, po víťazstve v Novgorode 3:2 by mohli byť v lepšom psychickom rozpoložení ako Viťaz, ktorý opäť nedokázal postúpiť do play-off. V našej tipovacej lige tak odporúčame tipovať dvojku na víťazstvo Slovana s veľmi lákavým kurzom 2,65