Main Content

Slováci v Soči: Andrej Sekera - obranca, ktorý nikdy nesklamal

pondelok, 27. január 2014 12:16 | Autor: Dávid Lech

Slováci v Soči: Andrej Sekera - obranca, ktorý nikdy nesklamal
Slováci v Soči: Andrej Sekera - obranca, ktorý nikdy nesklamal | zdroj: © TASR

Do rodáka z Bojníc vkladal nádeje nejeden slovenský odborník. Jeho kariéra vyzerala v jeho mladom veku veľmi sľubne. V obrane svedomitý s výnimočným ofenzívnym inštinktom.

Presne takýto je Andrej Sekera, hokejista, ktorý sa cez nižšie zámorské ligy prebojoval až do National Hockey League, kde patrí medzi najlepších hráčov svojho tímu.

Všetko sa to začalo v Prievidzi, kde Sekera ako malý začínal s hokejom. V juniorskom veku začal nastupovať za trenčiansku Duklu. Už ako pätnásťročný hrával za trenčiansku „dvadsiatku“ a v rovnakom tíme strávil ešte ďalšie dve sezóny. V ročníku 2003/2004 odohral taktiež tri stretnutia za seniorský tím „vojakov“. V tom istom roku reprezentoval Slovensko na MS osemnásťročných, kde v šiestich stretnutiach získal dva kanadské body za bilanciu 1+1.

Po tejto sezóne ho draftovalo Buffalo Sabres, ktoré si ho vybralo ako svoju tretiu voľbu z celkového 71. miesta. Slovenský bek opustil Európu a odcestoval do zámoria, kde prvé dva roky pôsobil v Ontario Hockey League v tíme Owen Sound Attack. V prvom roku pôsobenia za morom si zvykal na zámorský štýl, v 51 dueloch pozbieral solídnych 28 kanadských bodov. V ďalšej sezóne už Sekera dominoval vo svojom tíme, v 51 stretnutiach zbieral vyše bod na zápas, sezónu zakončil s 55 bodmi za 21 gólov a 34 asistencií a na konci ročníka sa stal držiteľom trofeje Maxa Kaminskeho, ktorá je udeľovaná najlepšiemu obrancovi sezóny. Jej držiteľmi sú aj takí hráči ako Bryan Berard, James Wisniewski či Marc Staal s Drewom Doughtym.

Vedenie „šablí“ s ním bezprostredne podpísalo trojročný nováčikovský kontrakt v hodnote 2 025 000 dolárov, jeho plat v AHL mal dosahovať výšku 60 000 USD. V sezóne 2006/2007 absolvoval svoje prvé dva štarty v najlepšej hokejovej lige sveta, v ktorých sa nedokázal bodovo presadiť. Zvyšok ročníka strávil na farme.

Aj o rok neskôr ešte pravidelne pendloval medzi farmárskym tímom Buffala Rochestrom Americans a prvým tímom v zámorskej profilige. Niekdajší kapitán slovenskej „dvadsiatky“ odohral za americký celok v National Hockey League 37 stretnutí a svoj prvý bod v kariére si pripísal na svoje konto 26. októbra 2007. Jeho konzistentné výkony oslovili aj vtedajšieho kouča slovenskej hokejovej ... celý profil Andreja Sekeru nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Andreja Sekeru nájde tu >>>