Main Content

Prečo Slovan zrazu vyhráva? Možno je za tým aj boj o nové zmluvy

streda, 29. január 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Prečo Slovan zrazu vyhráva? Možno je za tým aj boj o nové zmluvy
Prečo Slovan zrazu vyhráva? Možno je za tým aj boj o nové zmluvy | zdroj: © TASR

Hokejisti Slovana zažili najlepšie obdobie v sezóne, keď bodovali v každom jednom zápase na poslednom tripe sezóny. Čo sa za tým skrýva, prečo majú zrazu výsledky?

Komentár Filipa Chudého

Vrchol sezóny, tak by sa v skratke dal pomenovať úspešný výlet belasých po klziskách súperov. V polovici októbra minulého roka síce uhrali pri jednej sérii štyroch zápasov ešte o bod viac, no to bolo v domácom prostredí. Teraz najprv potrápili Kazaň, následne porazili Nižnij Novgorod a Podolsk, lenže vyvrcholenie prišlo v poslednom zápase, keď Slovan porazil najlepšie mužstvo KHL – Dynamo Moskva.

Zrejme si kladiete otázku, čo je za tým? Že by ešte túžba postúpiť do play-off? Nemyslím, keby ju totiž takú veľkú naozaj mali, tak by dosahovali takéto výsledky v kľúčových zápasoch, v ktorých sa lámal chlieb, nie teraz, keď nad ich postupom špekulujú už iba matematici. Zlepšená forma? Čiastočne áno, už dlhšie je badateľné, že Čadov rukopis nestratil svoje čaro, no tiež to nebude iba v tom. Faktor Šatan? Aj tu treba povedať áno, veď odkedy sa ten rozohral, tak bodov začalo iba pribúdať. No mužstvo nerobí jeden hráč, preto ešte za tým niečo je.

Čo sa zmenilo, čo tak zrazu rozbehlo Slovan? Odpoveď sa dá nájsť v krátkej správe, ktorú klub zverejnil pred týmto posledným výjazdom. Podpísal nové zmluvy s Bartovičom, Šťastným, Bližňákom a Mojžíšom. To by ešte nebolo tak podstatné, ako následné reakcie ostatných hráčov, ktorí sa už pred odletom vyjadrovali v takomto duchu: „Musíme teraz zamakať, lebo aj my chceme nové zmluvy!“

A výsledky tieto slová potvrdili, hráčov Slovana bol zrazu plný ľad, plnili si svoje povinnosti a o tie zmluvy naozaj bojovali. Ale vedenie klubu by bolo teda riadne hlúpe, keby na základe zopár zápasov zrazu začalo dávať nové zmluvy, ktoré hráčom prinášajú peniaze. Áno, najlepšie sa síce pamätajú posledné zápasy, lenže strategicky uvažujúci klub sa musí rozhodovať na základe dlhodobej analýzy a táto končiaca sa sezóna musela poskytnúť dostatok podnetov.

Vedenie Slovana v predsezónnom období zlyhalo, čo samotná sezóna ukázala najlepšie. Verím, že tá tohtoročná, plná neúspechov, otvorila manažmentu klubu oči a na novú sezónu sa pripravia lepšie. Podpisy štyroch hráčov sú základom, ale treba pokračovať a najlepšie už teraz myslieť dopredu.

Slovan potrebuje ďalšieho brankára, ktorý bude mať akoby štatút jednotky, pretože dobrý klub musí mať vždy aspoň dvoch kvalitných brankárov. Do obrany potrebuje minimálne dvoch obrancov, ktorí vedia rozohrávať útoky a ďalších dvoch, ktorí vedia pozorne brániť. Ak ste si to totiž ešte nevšimli, tak Slovan má najhoršiu obranu Západnej konferencie a celkovo piatu najhoršiu v KHL, preto musí prísť v defenzíve k značnej obmene! Do útoku potrebuje špičkového centra pre prvý útok a tiež hviezdu tímu, lebo Šatan končí. A vôbec by ani nezaškodilo, keby k tomu vymenili ešte 4-5 hráčov z ofenzívy, pretože veľa „hviezd“ sa uspokojilo a klub potrebuje nových dravcov.

Ešte síce neskončil ani január, ale pre Slovan by už mala začať nová sezóna. Ak sa tak stane, získa výrazný náskok. Káder treba skladať už teraz, nie sa začať hýbať kdesi po prvej tretine sezóny, ako tomu bolo v tejto.

V diskusii sa vyjadrite, aký máte názor na ostatné výsledky Slovana?