Main Content

Hviezdy ZOH: Patrik Eliáš – český Diabol z New Jersey

piatok, 31. január 2014 13:49 | Autor: Jakub Mihálik

Hviezdy ZOH: Patrik Eliáš – český Diabol z New Jersey
Hviezdy ZOH: Patrik Eliáš – český Diabol z New Jersey | zdroj: © TASR

Hoci je v súčasnom hokeji skôr raritou, ak hráč ostane verný jednému klubu, predsa len sa nájdu aj výnimky. Jednou z nich je klubová ikona New Jersey, český reprezentant Patrik Eliáš.

Ako väčšina českých hokejových hviezd, aj Patrik Eliáš začínal s profesionálnym hokejom na Kladne, kam sa dostal z rodnej Třebíče. No už takmer dve desaťročia je verný tímu kanadsko-americkej NHL, New Jersey Devils. Vstupným draftom NHL prešiel už v roku 1994, no v ďalšej sezóne sa 18-ročný hráč rozhodol pre zotrvanie v Kladne. Do New Jersey, ktoré ho draftovalo z 51. pozície sa pozrel až v sezóne 2005-2006, keď odohral jediný zápas za Devils, zvyšok strávil na farme v Albany, kde so 63 bodmi v 74 zápasoch patril medzi najväčšie hviezdy. Definitívne do kádra Devils prerazil až v sezóne 1997-1998, v ktorej nastúpil až na 74 zápasov za prvý tím Diablov a zaznamenal 37 bodov.

Turnaj storočia v Nagane mu však ušiel a tým aj zlatá medaila, ktorú Česi na ZOH vybojovali. Ako člen útočnej formácie Sýkora-Arnott-Eliáš, sa Patrik výraznou mierou podieľal na zisku Stanley Cupu v sezóne 1999-2000. Po základnej časti, v ktorej zaznamenal 72 bodov v 72 zápasoch, sa v playoff prezentoval 20 bodmi v 23 zápasoch. Individuálne najlepšou sezónou bola pre „Eliho“ sezóna 2000-2001, v ktorej zaznamenal kariérne maximum 96 bodov pri 40 góloch a 56 asistenciách. Tretí najproduktívnejší hráč NHL vyhral bodovanie plus/mínus a stal sa členom All-star tímu. Stanley Cup však Devils neobhájili, keďže vo finále podľahli Coloradu Avalanche.

Sklamanie si však vynahradil už v sezóne 2002-2003, v ktorej New Jersey opäť siahli na Stanleyho pohár. O rok neskôr druhýkrát v kariére prekonal hranicu 80 bodov v sezóne, po nej však NHL zasiahla výluka, ktorú Eliáš strávil v Znojme a ruskej superlige v drese Magnitogorsku.

Len jedinýkrát vo svojej kariére Eliáš zápasil s vážnejším zranením, keď v sezóne 2005-2006 vynechal až 44 zápasov. Do zápasového tempa naskočil až po novom roku a jeho hlad po hokeji bolo možné badať na jeho ... celý profil Patrika Eliáša nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Patrika Eliáša nájdete tu >>>